Tomku! To zależy czy bulwka ma oczko. Z reguły nie ma, ale czasami oderwie się z kawałkiem łodyżki z oczkiem. już o tym kiedyś chyba się rozpisałam. Nie mogę znaleźć zdjęć, ale no pokazywałam jak przyszły do mnie dalie ze stanów. Niby pojedyncza bulwka, a oczko miała. Ja takie resztki zakopuję w jakimś niespecjalnym miejscu lub w donicy. Wyjdzie, to wyjdzie.
Polu! Naganiam chłopaków, jak się nawiną. Pojawiają się ostatnio tak na co trzeciej akcji. Sądziłam w tym roku sama. Raz jeden się nawinął i pomógł i młodszy przesiał mi kompost i uszykował do wsypywania w dołki. A mam tak około 150 odmian, a samych roślin nieco więcej. sadzę przed 2 tygodnie albo dłużej. Ale można mieć np 10 sztuk i posadzić je w jeden dzień
Danusiu! Masz tyle pięknych roślin! Dalie są fajne, ale nie ma obowiązku ich posiadania!
Wiosna u Ciebie jest taka kolorowa, że cebulowych nie musisz dosadzać.
Majeczko! I moje dalie już nie szaleją. Zakwitło mnóstwo kwiatów. Zakwitły nawet te, które nie miały szans. Szkoda tylko, że tak późno. Zacznę wykopywać jeszcze w tym tygodniu. Dzień krótki, a kiedyś trzeba to zrobić. Ja od kupowania cebul jestem uzależniona. Trzeba jeszcze to wszystko posadzić. A czeka mnie jeszcze wymiana pergoli pod Louise Odier. A to wymaga wykopania dalii wkoło, przycięcia róż i forsycji.
Swietka! To jesteśmy umówione, ale ze względu na moją sklerozę, tak kontrolnie mnie w kwietniu molestuj!
Ze względu na święta zajmuję się raczej wiązankami i wyjazdami na cmentarze, ale już byłam u bliskich, 1.11 tylko na nasz parafialny wejdę ze zniczami dla moich sąsiadek.
Bardzo zmęczona jestem tymi kilometrami na 3 cmentarzach, a wczoraj byłam na targach na wystawie starych samochodów. Nie żeby mnie to interesowało, ale poszłam porobić zdjęcia. nie jest to temat ogrodniczy więc się powstrzymam, ale za kilka dni pewnie pokażę na blogu, a adres jest w stopce.
Jak będę wykopywać dalie, spróbuję zrobić zdjęcia tej pojedynczej bulwki z oczkiem.
na dziś
na złoto
Provincinis i Tyler James
AC Cougar I Woodland's Wildthing
Glory of Valdvijk i Carmen Alexandra
Pooh i Bantling