Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2022/10/12 22:22 #278616

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48192
Gosiu! Polecam gorąco! Właśnie 2-3! nie wszyscy muszą je kolekcjonować, ale fajnie mieć jesienią i późnym latem barwne urocze plamy.
Dziękuję! Dalie są wdzięcznymi modelkami i w dodatku pięknymi. Staram się, żeby na zdjęciach wyglądały tak jak w naturze, kiedy na chwile przystaniemy i zaczniemy się im przyglądać.

W ogrodzie niewiele jestem, bo obrabiałam kurczaki, grzyby, cydr i wielki wór antonówek od sąsiadki. Już mi się śni, jak obieram jabłka.... :mur

Na dziś:

Ostatnio zmieniany: 2022/10/12 22:24 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, Gabriel, piku, edulkot, Olusia, VERA, Semper, nowababka, Elżbieta ten użytkownik otrzymał 9 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/10/13 21:04 #278654

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25812
A ja w tym roku jabłka przerobiłam na mus i nie zrobiłam cydra :(
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

--=reklama=--

Ogród takisobie 2022/10/14 12:57 #278673

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
A ja Wiesiu zrobiłam mus, kompoty, ususzyłam sporo, jeszcze robię stare jabłka na szarlotkę i sok jabłkowo-mirtowy z sokownika. :mur
W tym roku urodzaj jest na owoce. Chyba po raz pierwszy od wielu lat wykorzystam wszystkie posiadane słoiki. Od tej samej sąsiadki dostałam 30l soku niepasteryzowanego w workach takich jak do kartonów. Złoto dosłownie! Jestem ciekawa, jaki cydr z tego wyjdzie, bo antonówka, to zupełnie inne jabłko jak moje.

Na dziś

Crazy Love I Wizard of Oz

Hapet Silverblood i Marble Ball

Eveline i niepozorny Holly

Fascynation i Smarty
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, Gabriel, Kalmia, piku, edulkot, Olusia, VERA, Semper, nowababka ten użytkownik otrzymał 7 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/10/14 13:20 #278674

• Olusia
  • Olusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10604
W naszym Brico nie było podkładek na stół z paprociami.

Gdybyś jeszcze trafiła to mi 4 kup.
OLUSIA !!
Zapraszam do podziwiania: Moje hosty od A do Z

Ogród takisobie 2022/10/14 13:22 #278675

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Olusiu! Kupiłam ostatnie 4 szt. W Brico jestem rzadko, bo nie jest mi po drodze, zresztą nie wiadomo, czy jeszcze będą. Ale będę pamiętać o Tobie i będę się rozglądać.
Za tę wiadomość podziękował(a): Olusia

Ogród takisobie 2022/10/14 19:27 #278695

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72877
Wizard of Oz jest bardzo me gusta, ale jeszcze poczekam z daliami, a ściślej pisząc z większą ilością odmian.. :lol: Poćwiczę na 2-3 odmianach i zobaczę, czy mi się ta zabawa spodoba. :lol: A tak a propos, zaganiasz chłopaków do wykopek?
Dzielżany u Ciebie jakoś dłużej trzymają kwiaty... Nie było przymrozków?

Ogród takisobie 2022/10/14 20:07 #278703

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Polu! Nie wiem, czy chodzi Ci o to, czy teraz zaganiam do wykopek, czy w ogóle? think: W ogóle różnie to bywa. Jak mają czas i są pod ręką, to czemu nie. Już wiedzą, że obcina się, jak jest labelka. Jak nie ma, trzeba zapytać mamusi, co to i zrobić labelkę. Potem otrtzachnąć i na karpę włożyć labelkę, układać wzdłuż krawężnika rabaty. Mamunia wtedy przywiązuje labelki i układa w skrzynkach. Potem synuś wrzuca w okolice altany do wyschnięcia. Ale bywa, że robię to sama, bo akurat nie mają czasu.

Przymrozków jeszcze nie było, ale pewnie niedługo będą. Niektóre dzielżany jeszcze trzymają fason.

Ostatnio zmieniany: 2022/10/22 12:54 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, Olusia, VERA, Semper, Elżbieta, jugo, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/10/15 18:51 #278730

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23430
Miłko-ja oprócz cudownych fotografii podziwiam u Ciebie zmysł organizacyjny i to ,że potrafisz zachęcić całą rodzinę do roboty clap ,ja tyram sama ,ale w sumie nie dopuszczam nikogo polewkamax ....dalie cudowne i dzielżany jeszcze cieszą bo moje już zaschły
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Za tę wiadomość podziękował(a): jugo

Ogród takisobie 2022/10/20 14:21 #279083

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Żanetko! Z tym zachęcaniem to różnie bywa, ale czasami mi się uda. Ale czasami pytają, czy w czymś pomóc. To się liczy. mam obiecane, że irga będzie przycięta przed zimą, może się uda.
Ja staram się delegować męskie prace i zajęcia :trawnik, kompost, cięcie drzew, bo nie dałabym rady sama. Nie ma sprzeciwów, tylko czasami brak terminów 2smiech
Dzielżany różnie - jeden zasechł, reszta ledwie zipię, ale tak ładne w tym jesiennym słonku.

Dziś nad ranem był pierwszy przymrozek. Dalie lekko muśnięte, ale żyją. Zobaczymy, jak będzie dalej.

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, Kalmia, piku, edulkot, VERA, nowababka, jugo, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/10/20 14:23 #279084

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
I jeszcze:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, Kalmia, piku, Efkaraj, edulkot, VERA, Semper, nowababka, Elżbieta ten użytkownik otrzymał 7 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/10/20 14:36 #279087

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5258
Ponieważ masz dużo dalii, to ogród jesienny bardzo kolorowy. Bardzo, bardzo :) .
Trzymam kciuki, żeby nie przymroziło bardziej i wszystkie pąki zakwitły.
Dalie bardzo lubię, ale ogranicza mnie nieco brak nasłonecznionych rabat, warzywnika im nie oddam przecie wink-3 .
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2022/10/20 15:01 #279093

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23430
Miłko -dalie cudnie wyglądają lekko oszronione ,oby tylko na tym się skończyło bo jeszcze ciepłe noce maja być ......bo na końcówce sezonu bardzo cieszą hu_rra clap hu_rra ,u mnie też było poniżej zera ,ale nad ranem wszystko otuliła mgła i szkód nie widzę,no może nasturcje polegną
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2022/10/21 20:03 #279182

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22608
Miłeczko przepiękne te Twoje dalie a te oszronione cudne :kocham
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2022/10/21 20:32 #279190

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25812
A u mnie z roku na rok dalii przybywa B) a ja nie mam ich kiedy podziwiać :( . Dopiero co wróciłam na Śląsk a tu już przymrozki zapowiadają :unsure: i nawet nie wiem czy do wazonu trochę skubnę :blink:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2022/10/21 22:02 #279203

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18015
Miłka ale śliczne te mrożonki… ale zachwycił mnie widoczek ogólny…pięknie, kolorowo :kocham
U mnie jeszcze przymrozku nie było, choć parę kilometrów dalej zbierałam mrożone grzyby…
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2022/10/22 11:35 #279215

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Aniu! Robię często takie ogóły, ale nie pokazuję :oops: Teraz przy niskim słońcu, to wygląda fajnie.
U mnie te mrożonki tylko miejscami, stąd może i u Ciebie.

Wiesiu! Ja tak miałam, jak uprawiałam dalie, a nie mieszkałam jeszcze w Kiekrzu. Byłam w ogrodzie kilka razy w roku, w tym 2 razy na sadzenie i wykopywanie dalii. Miałam ich wtedy z 10, trzymałam w workach plecionkowych w piwnicy na zimę, przeżywały mi 3-4 2smiech
Oby się udało zebrać bukiet do wazonów!

Danusiu! Dziękuję! :buziak

Żanetka! Oj mgła jest taka urocza. Uwielbiam takie nad rankiem ze słońcem się gdzieś przebijającym. Nasturcje teraz tez fajnie się rozbujały. Ja teraz je wrzucam do sałatek, bo teraz jest ich najwięcej.

Elu! Ja obiecałam sobie, że bardziej zadbam o warzywnik i Twój będzie dla mnie niedoścignionym wzorem. Mam maleńki, ale nie ogarnięty, a przecież mały lepiej ogarnąć. Dalie u mnie zajmują miejsce pola truskawkowego sprzed 50 lat. Truskawki owocowały jak głupie.
A dalie zawsze można gdzieś w narożniku. Ja już wzrokiem latem szukam miejsca, gdzie są plamy słońca cały dzień i tam potem dalie wsadzam.

Kochani! Na szczęście dalie nadal żyją i chyba będą żyć nadal. czekam na kilka pąków, ale i tak z początkiem listopada zacznę wykopywać.

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, Kalmia, piku, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/10/22 11:49 #279216

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12976
Ja jestem zbyt leniwa na uprawianie dalii, mam trzy odmiany, które mi się mnożą i już nie bardzo je ogarniam :( Ucieszyłam się, że zapowiedzieli nocny przymrozek, zebrałam ogromny bukiet do wazonu Y&L, a tu nawet ich nie liznęło wink-3 W przyszłym tygodniu planuję wykopki think: Wykopywałaś kiedyś zielone, nie przemrożone? Czy zawsze czekasz?
Zdjęciami jak zwykle się zachwycam :kocham
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Ogród takisobie 2022/10/22 12:52 #279219

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Marysiu! Dziękuję! :buziak

W ostatnich sezon zawsze zbieram takie nieprzemrożone. Robię to w listopadzie. najpierw ucinam, kilka dni czekam, a potem wykopuję. Wykopki po prostu trzeba zaplanować, skoro klimat tak się zmienił, że przymrozki nie są tak skuteczne.

York & Lancaster ma niepowtarzalny urok. To moja pierwsza dalia jeszcze z ogrodu rodziców. Potem ja rozdałam i swoją straciłam. Ktoś mi użyczył potem kawałka i znów mam poletko. Ona mnoży się fajnie, może dlatego ta odmiana przetrwała do naszych czasów. W pogoni za coraz to nowym i piękniejszym, zapominamy o starych odmianach. Zamierzam odtworzyć moje dawne zbiory i z pomocą daliowych przyjaciół odzyskać odmiany z ubiegłego wieku. Chociaż kilka. Ace Summer Sunset, Akita, Almand's Climax, serie Bishopów, Kelvin Floodlight, Myama Fubuki, Preference, Rancho, itp

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, Kalmia, piku, edulkot, VERA, Semper, nowababka, Elżbieta, jugo ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/10/22 13:25 #279221

• jugo
  • jugo Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16351
Piękne te ujęcia z przebłyskiem słońca.Tak sobie oglądam i powiem szczerze ,że nie potrafię wybrać trzech które bym chciała mieć. think:
Po prostu nie da się tego zrobić.Każda coś w sobie ma.

Ogród takisobie 2022/10/22 17:05 #279235

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7085
Dalie są urokliwe, jedne bardziej inne mniej ( zależy co kto lubi ), ale Ty Miłeczko na swoich zdjęciach pokazujesz te kwiaty w sposób,
który nie pozwala patrzeć obojętnie i wcześniej czy póżniej zakochać się w nich :kocham i zaprosić do swojego ogrodu. :jupi
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz, ewakatarzyna
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.124 s.