Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2022/07/10 17:41 #272504

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48192
Majka! Dziś u mnie pada co godzinę przez pare minut z różnym natężeniem. Zbiorników pewnie nie zapełnię, bo szybciej z dachów wyparuje niż spłynie.
Ciesze się, ze bratek Ci się podoba. :buziak Fajnie mi sie go malowało. Chwyciłam pędzel po dość długiej przerwie, ciężko było i obawiałam się, że nic z tego nie wyjdzie.
Jeszcze troche pomaluje w lipcu. bedę musiała gotować obiady na 3 dni, żeby mieć nieco świetego spokoju. 2smiech

Robiłam dziś porządki na tarasie altany. Żyto można było tam siać rotfl Kazdy coś "miłego " zostawił. A to kapselki, narzędzia, butelki, resztki kwiatów bzu się turlały :mur
Mama mówiła, żeby w niedzielę nie robić, bo "niedzielna praca sie w gó....o obraca", ale nie wytrzymałam. Zwłaszcza, że Maciej robił konstrukcję od zadaszenia tyłu altany i pełno kabli, węży, obcięte gałęzie się wkoło walały. Teraz jakoś to wygląda. Zrobił mi wieszaki do narzędzi hu_rra Potem zrobię zdjęcia i pokażę.

Na dziś:

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, Efkaraj, Krzysia, edulkot, VERA, Semper, nowababka, jugo ten użytkownik otrzymał 6 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/07/10 20:16 #272524

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Koniecznie pokaż ten wieszak, chciałam kupić ale musiałabym ze 3 bo tyle różnych grabi, szpadli i ryli się przewraca przy braniu jednego narzędzia.
Zdjęcia na dziś jak zawsze śliczne.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

--=reklama=--

Ogród takisobie 2022/07/11 20:05 #272607

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Majka! Nic specjalnego. Maciej wykorzystał konstrukcję daszku za altaną i przyspawał odpowiednie haki. W rączkach narzedzi wywiercił odpowiednie dziury i wszystko powiesił. Tak wiesz - łapaty do łopat, grabie do grabi. To wszystko będzie zadaszone, bo na razie dynda na wietrze i deszczu.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, Krzysia, edulkot, VERA, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/07/11 20:11 #272610

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72878
Zazdroszczę tego porządku, bo mi czasem pół dnia schodzi, nim znajdę odpowiednie narzędzie. krecigl Ostatnio staram się wszystko kłaść blisko wyjścia z domu, ale czasem, w ferworze pracy, zapominam. :mur
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, dultom

Ogród takisobie 2022/07/11 20:18 #272612

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33601
Miłko, super konstrukcja :bravo :bravo :bravo
Dobrze mieć takiego zdolnego i chętnego Macieja zwyc
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, dultom

Ogród takisobie 2022/07/11 21:26 #272630

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Miłko dzięki.
Niby proste a jaki porządek, muszę coś podobnego zaproponować moim. Też mamy konstukcję stalową ale za wysoko, niżej jest drewno i haczyki musiały by być przykręcone, zmuszę wnuka żeby ruszył mózgownicą i coś wykombinował.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród takisobie 2022/07/11 21:50 #272636

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25812
A ja molestuję mojego M już nie wiem jak długo o jakieś wieszaki do narzędzi krecigl , chyba muszę sam coś wykombinować bo nie wiem czy się doczekam :nie
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2022/07/11 21:57 #272639

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Majka! lepiej bym tego nie wymyśliła. jak widziałaś, mam pomieszczenie do narzędzi w altanie i taką drewnianą konstrukcję do odwieszania, ale jak zawaliłam to pomieszczenie workami z korą, podłożem i trocinami oraz skrzynkami, to ciężko mi było sięgać tam po narzedzia i zostawiałam najpotrzebniejsze oparte o stolik na tarasie. No i wszędzie zostawiałam wbite widły i łopaty 2smiech Na pewno młody coś dla babci wymyśli!

Ewka! On co chwile wymyśla coś fajnego, czasami nie nadążam rotfl Może jak już wszystko wkoło altany zrobi, to może wreszczie za płot sie weźmie wink-3

Polu! Ty nie możesz znaleźć odpowiedniego narzędzia, bo ... go nie masz! polewkamax Pierwsze z lewej wiszą widły, dwie pary - podstawowe narzędzie hościarza do dzielenia dużych kęp.

PS
Wiesiu! Nie narzekaj! Budki Ci robi i inne takie konstrukcje! Trochę cierpliwości!
Ostatnio zmieniany: 2022/07/11 22:08 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, zanetatacz, Danusia, dultom

Ogród takisobie 2022/07/11 22:09 #272641

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16328
Miłko konstrukcja bardzo udana a najważniejsze, że... jest rotfl pochwały dla męża clap clap

U mnie w piwnicy mam przymocowane do ściany dwie dechy, w górnej są wbite długie gwoździe (pozbawione
potem łebków) na których wiszą narzędzia jak u Ciebie tylko pojedynczo... dolna decha służy jako dystans
od ściany i też ma 'wieszaki' na mniejsze narzędzia.
Nie mogę tylko latami doprosić się by w trzonkach te dziurki były większe... :heart rotfl łatwiej trafić wink-3
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Ogród takisobie 2022/07/12 13:04 #272670

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Chwalę go, chwalę Nelu! Pomysł widzę podobny u Ciebie. mam książkę ogrodniczą, gdzie pan ma na drewnianej ścianie obrysowane (!) narzędzia, żeby potem odkładać na swoje miejsce. Pewnie ma chłop zbyt wiele czasu. A Monty pokazywał jak czyścić i konserwować narzedzia na zimę polewkamax No może powinno sie tak robić (szorować, oliwić), ale jak w chłodzie wykopuję ostatnie dalie, to wrzucam widły i łopaty do kanciapy i już! Same obeschną i ziemia odpadnie B)

Na dziś

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, Krzysia, edulkot, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, Isia, a.nia ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/07/13 21:44 #272755

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Zrobiło się ciepło. Ja doglądam dalii, podrzucam im nawóz do pomidorów i wbijam drewniane tyczki. Sporo w pąkach. Cieszę się, bo w zeszłym roku tak jak w tej chwili było w połowie sierpnia. Jeszcze się nie rozhulały, ale perspektywa jest.

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, Gabriel, piku, Efkaraj, Krzysia, edulkot, VERA, nowababka, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/07/13 22:22 #272761

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72878
Powiadasz, że nawóz do pomidorów daliom? think:
Widły już mam! 2smiech Teraz przymierzam się do rewelacyjnych plastikowych grabek Gardeny. Marcin mi pożyczył i jestem nimi zachwycona. :czarownica

Ogród takisobie 2022/07/13 23:15 #272774

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23430
oooo dalie już a u mnie mizerota ,kilka w ogóle nie wypuściło z ziemi chociaż karpy wyglądały nieźle ,ale u mnie za ciasno mają i za ciemno .....cieszę się już na wystawę -będzie cudnie hu_rra clap hu_rra
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2022/07/15 22:52 #272909

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Żanetko! U mnie wypuściły najlepiej te najmizerniejsze 2smiech A te przyzwoite zarosły makami i musiałam je stamtąd wykopywać. Teraz gonią pozostałe.
A dalie mogą mieć ciasno (no w miarę), ale ciemno już nie. :nie Potem wiotkie są i nie kwitną.

Polu! To najlepszy nawóz, trąbią nawet w telewizorze o tym. A widły to masz dwie pary, bo do dzielenia host potrzebne są dwie wink-3 A dalie rosną ładnie?

Byłam wczoraj w lidlu i kupiłam odmianowe jeżówki. Nawet sie cieszę, bo chciałam i tak odnowić nasadzenia, a rośliny były dorodne. Za tyle samo kupowałam wysyłkowo, ale rośliny choć niezłe, tak duże nie były.
Dokupiłam jeszcze nawozu do róż i podsypałam po łyżce. Jutro ma padać więc rozpuści. Dojrzewają wiśnie - jutro będzie placek z wiśniami na młodziach.

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, Krzysia, edulkot, VERA, Semper, nowababka, nelu-pelu, Danusia ten użytkownik otrzymał 6 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/07/16 12:19 #272929

• Maryna44
  • Maryna44 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2261
Oglądanie Twoich zdjęć Miłko to zawsze dla mnie wielka przyjemność i frajda! :kocham :bravo
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz

Ogród takisobie 2022/07/16 20:05 #272963

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14046
Kurczę, no właśnie. Nawóz do pomidorów jest bogaty w potas, pobudza rozwój kwiatów. A ja chyba dałam moim daliom za bogatą w azot ziemię w donicach i mam teraz las liści.
Wieszak na narzędzia jet absolutnie fantastyczny. U mnie W. powbijał gwoździe w elementy konstrukcyjne wiaty ogrodniczej zwanej Biskupinem, ale problem jest, żeby odwieszać to co zostało zdjęte na miejsce :D
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj

Ogród takisobie 2022/07/17 14:23 #273001

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
No właśnie nie wiem, jak bedzie z tym odwieszaniem Zuza! A nawóz porasowy możesz dosypać chociażby teraz. Ucieszą się dalie.

Maryniu! :buziak Bardzo dziękuję! nie zawsze wychodzą jakbym chciała i nie zawsze pamietam o wystrzeganiu się błędów w kadrowaniu i doborze tła, ale cały czas się uczę.

Placek upiekłam, dobry wyszedł, wysoki, a kruszonka chrupiąca. Jak się uda, to upiekę taki tradycyjnie na przyjazd zlotowiczów.
No i popadało wczoraj pięknie, podlało, zbiorniki pełne, a ja chodze i przyglądam się, co nowego zakwitło.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, Krzysia, edulkot, VERA, zuzanna2418, Semper, nowababka, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 9 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/07/17 18:56 #273013

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33601
Oglądam sobie zdjęcia Miłko, oglądam, patrzę... ceberek z wodą. I nie ma odbicia roślin w wodzie??? Zeszłam niżej, a jednak... i od razu zachwyt... to maczki białe przeglądają się w lusterku?
Ostatnio zmieniany: 2022/07/17 18:56 przez Efkaraj.

Ogród takisobie 2022/07/18 21:03 #273082

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22609
Miłeczko wszystkie fotki cudne ale tak jak pisze Ewcia te maczki z odbiciem w wodzie miodzio :bravo :bravo :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2022/07/19 10:17 #273126

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ewcia! To znaczy, że stworzyłam opowieść w której zbudowałam napięcie 2smiech
Dziękuję Danusiu!

Liliowce kwitną nadal nieprzerwanie, ale strasznie denerwują mnie te szmatki po nich zostające. Przynajmniej mam zajęcie i gimnastykę w ogrodzie przy ich usuwaniu. Dalie maja nadal kupę pąków, nieśmiało się rozchylają. Będę pokazywać dopiero w pełnym rozkwicie, żeby nie zanudzać. Maczki miałam już powyrywać, ale jak zobaczyłam je właśnie jak fajnie wyglądają przy balii, zostawiłam.

na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, Efkaraj, Krzysia, edulkot, VERA, Semper, nowababka, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.152 s.