Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2022/04/21 20:41 #263933

• dultom
  • dultom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 13936
Ja też mam wypaloną trawę, ale nie przez słońce. No... nie będę skarżył. Także, rozumiesz, nie ma się czym przejmować. Drzewa super, dodają klimatu.
Pozdrawiam, Tomek

Mój ogród jest mym najpiękniejszym arcydziełem (Claude Monet)

Ogród na kółkach
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2022/04/21 20:50 #263935

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16328
Fiu fiu jaki porządek..! clap
Chyba pierwszy raz pokazujesz takie szerokie ujęcia :)
U mnie ciągle zalegają na rabatkach suche kawałki gałązek tuj, które naniosły wichury krecigl a sprząta się
je fatalnie... z trawnika pięknie zebrała maszyna przy okazji aeracji, ale z resztą muszę sobie radzić
małymi grabkami.. :angry:

Z czego są te nowe obrzeża..?
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

--=reklama=--

Ogród takisobie 2022/04/21 21:03 #263939

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25812
Lubię takie szersze ujęcia flower . Podziwiam ład i porządek, a stare drzewa są niezastąpione :kocham . Oprócz klimatu jaki robią można jeszcze hamak powiesić :woohoo:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2022/04/21 21:03 przez piku.

Ogród takisobie 2022/04/21 22:43 #263950

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23431
Super było pooglądać szersze ujęcia -piękny ogród i fajne obwódki hu_rra ,też muszę pomyśleć o nich bo to jednak porządkuje ogród .....też mam takie łany kokoryczy ,ale takiej zwykłej fioletowej ,wypełnia rabaty dopóki wszystko małe a potem i tak znika -lubię ją, podagrycznika nie zazdroszczę bo też dzisiaj troszkę z nim walczyłam krecigl
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2022/04/22 15:59 #263970

• Jakasiula
  • Jakasiula Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 683
Ogród piekny :bravo
Cudnie musi wyglądać , kiedy zakwitną drzewa owocowe.
Tak na marginesie, troszeczkę Ci ich zazdroszczę :oops: Ja muszę zadowolić się wbetonowanymi słupkami, żeby zawiesić hamak. Moje drzewka potrzebują jeszcze kilku lat gwizdac
Pozdrawiam
Katarzyna

Ogród takisobie 2022/04/22 19:45 #263979

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7567
Miłko, chyba też pierwszy raz widzę szerokie kadry wink-3 , teraz można już gdzieś umiejscowić Twoje piękne zbliżenia vishenka .

Ogród takisobie 2022/04/22 20:01 #263980

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33601
Nie byłam u Ciebie Miłko, ale teraz już mogę sobie przyporządkować roślinki, do miejsca :) Lubię szerokie kadry, gdy widać przestrzeń pośród roślin.
Skrzynie warzywne z tyłu zdjęcia, też Twoje?

Ogród takisobie 2022/04/22 20:33 #263986

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48192
Ewka! Tak, te skrzynki moje. To cały mój warzywnik plus szklarenka w tle. Ja nie lubię szerokich kadrów, bo muszę zmieniać obiektyw, a mam zabronione z brudnymi łapami. wink-3

Krzysiu! Już kilka razy pokazywałam, bodajże rok temu, czy dwa. Też wymieniłam obiektyw i pobiegałam po wszystkich kątach. Ale wolę fotografować rośliny niż ogród. :fotka

Kasiu! Jak zakwita drzewa, porobię też kilka zdjęć, bo naprawdę kwitną cudnie. Śliwy już zaczęły, jabłoń i grusza jeszcze w pąkach. Te drzewa sadził mój tata w ogrodzie dziadków, jak byłam mała. Więc miały sporo czasu, żeby się zestarzeć 2smiech

Żanetko! O podagryczniku aż mi trudno mówić. jestem wkurzona i bezsilna. Co roku wyrywam kawałek po kawałeczku, ale to bezskuteczne. Nawet rundup w żelu stosowałam i nic.
Obwódki były koniecznością, żeby mi nie skosili roślin.

Wiesiu! Ład i porządek? 2smiech Uwielbiam Cię! :buziak Ja niejednokrotnie podkreślałam, że fotografując manipuluję rzeczywistością. Celowo teraz zrobiłam zdjęcia póki wszystko nie zarosło polewkamax

Nelu! Nieprawda! Pokazywałam jakiś czas temu, no może rok. Wyżej napisałam, że trzeba obiektyw zmienić do tego, a nie zawsze mam pod ręką. Porządek jest, bo na tych zdjęciach nie widać bajzlu, a najgorszy zasłoniłam jodłą 2smiech
Stare obwódki są z cegieł, a nowe z kostki brukowej a'la cegła, Dostałam od znajomych, bo się u nich walał nadmiar.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Krzysia, VERA, Dagusia, Ave, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, a.nia, dultom ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/04/22 20:52 #263989

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Tomku! U mnie nie ma płotu więc różna zwierzyna do mnie zagląda. I też pewnie się przyczynia do degradacji trawy. Drzewa są świetne i nie rozumiem, jak można wycinać stare drzewa owocowe. Czasami przeszkadzają, ale trzeba pozwolić im żyć.

Dorotko! Zrobię oczywiście zdjęcia, jak drzewa będą kwitnąć. Szczególnie jabłoń jest urocza. A kwitnie co drugi rok i to jest ten rok.
Dalie sadzę w miejscach zagłębień po wykopywaniu dalii jesienią. Są pomiędzy różnymi roślinami. Sadzę pomiędzy tulipanami, taką przyjęłam strategię. Jak tulipany zżółkną, pojawią się dalie.

Basiu! Obwódki raczej nie porosną mchem przy mojej suszy :( Ale jak wszystko latem jest wyższe i się rozrasta, obwódki są mało widoczne.

Dzisiejsze popołudnie było dość pogodne i mogłam posortować i podzielić kolejne dalie. Przyszły też dalie z Holandii więc mogę już szykować paczki. Poświęcę na to jutrzejszy dzień. Pozostały mi tylko 2 kartony z sześciu. Dobrze mi poszło. Jak coś mi pasuje, to już sadzę na rabaty, do donic lub doniczek, takie niepewne.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Krzysia, VERA, zanetatacz, nelu-pelu, basik, Danusia, a.nia, dultom ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/04/22 21:35 #263994

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 64768
Nie masz płotu? zdziwko Mam rozumieć, że jest to otwarty ogród, gdzie dzikie zwierzęta mogą sobie hasać dowolnie?
Ja mam takie prowizoryczne, ale sarny nie wchodzą. Raz tylko zając się wdarł robiąc podkop. Szkoda, że nie zrobiłam zdjęć, jak próbowaliśmy go wygonić z ogrodu :lol:
pozdrawiam Basia

Ogród takisobie 2022/04/22 21:40 #263995

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Zająca chciałaś wygonić? 2smiech A nie złapać na pasztet?
Nie mam płotu z przodu, a wkoło są ogrodzenia. Z przodu podczas budowy zwinęli i nie ma kto odbudować 2smiech już się przyzwyczaiłam. Mam tak trochę po amerykańsku wink-3 , raz tylko dziki przyszły zimą i poryły w cebulkach, pogryzły trochę hiacyntów.
Sarny chyba mają zbyt skomplikowaną drogę do mnie, musiałyby lawirować w uliczkach.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogród takisobie 2022/04/22 22:39 #264004

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 64768
Zająca nie udało się wygonić otwartą bramą, a o złapaniu i pasztecie to już w ogóle nie było co marzyć 2smiech
Cała akcja okazała się jednak skuteczna, bo chyba tak się zestraszył, że uciekł tam skąd przyszedł i do dziś nie mam z zającami problemów.
Odpukać w niemalowane :lol:
pozdrawiam Basia

Ogród takisobie 2022/04/23 19:44 #264039

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ja tak Basiu miałam z kurami sąsiada, ale nie przychodziły bezpośrednio, ale naokoło, gdzie znajdowały dziury w ogrodzeniu. Do mnie musiały iść przez trzy posesje. polewkamax

Jak obiecałam, tak pokazuję dzisiejsze kwitnienie śliwy (renkloda Althana):
(nawiasem mówiąc, szkoda, że nie ma na forum sadowników, żeby pogadać o uprawach owoców, niewiele gadamy na ten temat, a ja mam wiele pytań)

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Krzysia, VERA, Semper, Ave, nowababka, zanetatacz, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/04/23 21:03 #264042

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25812
Ale szybka ta Twoja śliwa :woohoo: . Moje drzewka owocowe jeszcze w pączkach :)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2022/04/24 21:32 #264129

• Maryna44
  • Maryna44 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2261
Podziwiam obfitość kwitnień zdziwko u Ciebie no i zachwycam się jak zwykle fotkami! :bravo :kocham

Ogród takisobie 2022/04/25 09:50 #264145

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dziękuję Maryniu! :buziak Kwiatów mnóstwo, bo i sadzę każdej jesieni wiele cebul. Taki mój bzik. I ciągle mi za mało. wink-3

Wiesiu! Ona zawsze pierwsza kwitnie. I jest z nią problem, bo jak mieszkam w tym miejscu, tylko raz najadłam się jej owoców. Zazwyczaj zawiązki marzną, albo łapie je choroba grzybowa, a na opryski już nie mam siły.

Weekend obdarzył nas piękna pogodą. sortowałam i sadziłam dalie. Robiłam to bez pospiechu więc nie skończyłam sadzenia. Ale dziś po południu trochę posadzę i może jutro i pojutrze. Nie liczyłam ile posadziłam, ale sporo.
jeszcze paczki z daliami pakowałam i musiałam strasznie uważać, żeby niczego nie poknocić. Może dziś uda mi się wydrukować etykiety i część już wysłać.
Hamaka nie miałam niestety czasu wyciągnąć. A już bym podyndała.

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Efkaraj, Krzysia, VERA, Semper, nowababka, zanetatacz, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/04/25 10:09 #264146

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12976
Przedostatnie zdjęcie,biały kwiatuszek w serduszkowatych liściach mnie zachwyciło :kocham Mistrzostwo świata!
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Ogród takisobie 2022/04/26 11:27 #264238

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dziękuję! :buziak To saruma Henry'ego Marysiu. Kwiaty ma takie bardziej cytrynowe niż białe. Ale kształt liści faktycznie romantyczny, a światło słoneczne zawsze dodaje uroku :-)

Paczki z daliami udało mi się wszystkie wysłać. Mam nadzieje, że jednak nie poknociłam. wink-3 Udało mi się od rana posadzić wszystkie kanny, a po południu planuję sądzić kolejne dalie.

na dziś

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, Efkaraj, Krzysia, Semper, nowababka, zanetatacz, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/04/29 19:46 #264382

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Wrzucam fotoreportaż z dzisiejszych tulipanów. Wyjeżdżamy na majówkę, jak będzie ciepło, po powrocie niektóre będą przekwitnięte:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Krzysia, VERA, zanetatacz, nelu-pelu, ewakatarzyna, Jakasiula

Ogród takisobie 2022/04/29 19:48 #264383

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
I kolejna część tulipanów:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, Krzysia, VERA, zanetatacz, nelu-pelu, a.nia, dultom, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.121 s.