Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2022/03/05 21:43 #260829

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48192
I jeszcze pokażę kilka ciekawostek z wyjazdu.

Przyłapane gęsiówki egipskie - gatunek obcy, ale dobrze się chyba czuja i niestety chyba gniazdują:

Kuna biegła wzdłuż wału i się wcale nie bała. Dopiero potem zauważyłam, że miała coś z oczami:

Kruk

Czajki

Cielę jelenia

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, Olusia, VERA, zuzanna2418, Ave, nowababka, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/03/05 21:52 #260831

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25379
Wczoraj widziałam stado czajek na pobliskim polu. nie miałam przy sobie aparatu ani telefonu :glupek Jak wróciłam już ich nie było............................. :(
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

--=reklama=--

Ogród takisobie 2022/03/06 19:49 #260895

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Verka! Teraz czajki są ruchliwe, bo radosne, że wróciły. Latają z pola na pole, szukają miejsca, gdzie się najedzą i odpoczną, rozpoczną gody i takie tam. Ja to samo obserwowałam. raz stado było, raz go nie było. A co ciekawsze, mieszały się ze szpakami i latały z nimi w chmurce.

Zdjęcia z wyjazdu w zasadzie wszystkie co ciekawsze pokazałam. Pora powrócić do ogrodu. W sumie to jest zimno jeszcze, ziemia nie pachnie odpowiednio, by można było zacząć krzątać się w ogrodzie. Ale niestety trzeba powoli. Tak jak w sobotę w sumie niczego nie robiłam (podjechałam tylko do ogrodniczego po grabie do trawy i kaktusy, które zawsze kupuję, jak tam jestem), tak dzisiaj wyszłam po śniadaniu i przycięłam budleję, derenie białe i krzewuszki, pograbiłam liście, pozbierałam gałęzie po przycinaniu jabłoni i po wichurach. Przyszłam do domu zmęczona jak koń po Pardubickiej. Chyba odwykłam przez zimę.

No i zrobiłam kilka zdjęć

Ostatnio zmieniany: 2022/03/06 21:57 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Olusia, VERA, Ave, nowababka, zanetatacz, Danusia, a.nia, ewakatarzyna ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/03/08 10:13 #260957

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Wczoraj poczyniłam kolejne porządki w ogrodzie. Tknęło mnie coś, bo Pola pisała, ze uwielbia widok wyłaniających się kokoryczy, a u mnie nic nie wychodziło... think:
Jak odgarnęłam 5 cm warstwę igieł, które upadły po zimie i wichurach, już wiedziałam o co chodzi.
Zamierzam w kolejnych dniach zrobić plecione płotki/obwódki do floksów i parzydła z gałęzi dereni, ale co z tego wyjdzie? wink-3 Najważniejsze, że mam budulec!

I jeszcze kilka migawek:

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, Olusia, VERA, zuzanna2418, Ave, nowababka, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/03/08 11:05 #260964

• kluska
  • kluska Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 227
Miłeczko a gdzie upolowałaś śnieżyczki?

Ogród takisobie 2022/03/08 11:56 #260967

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
W Jucce były... gwizdac

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, Olusia, VERA, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/03/08 13:41 #260973

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Miłeczko fajne ptaki i zwierzaki :buziak u mnie ciągle zima na piątek zapowiadają -17 C think: wierz mi w styczniu tak zimno nie było ,wszystko śpi :silly: co kilka dni chodzę do paśnika i wykładam siano dla jeleniowatych. W lesie spotykam 20 dzików obserwują mnie i moje psy, zawsze delikatnie odchodzą aby czasem nie przyszło im do głowy nas zaatakować. Jedna locha jest bardzo duża kilka średnich a z 10 to takie roczne warchlaki. Do nas jeszcze nie przyleciały ani szpaki, pliszki rudziki wiedzą że zima w pełni, od poniedziałku ma się ocieplić zobaczymy bo chcę wiosny :buziak
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, slonko333

Ogród takisobie 2022/03/08 14:47 #260976

• Maryna44
  • Maryna44 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2261
Cudne te wiosenne migawki ,Miłeczko ! :kocham :bravo :bravo

Ogród takisobie 2022/03/09 12:44 #261003

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dagusiu! Twoja wiosna szybciutko dogoni moją, zobaczysz! Zawsze tak jest. U Ciebie długo zimno, a potem wybucha ciepła wiosna, ptaki się meldują, owady też i jest pięknie. U mnie też są dziki, ale grasują w parku za kościołem. W sumie to mieszkam na przedmieściach dużo tu pól i ugorów i nawet niewielki las po drodze do miasta jest. Tam dziki już są na stałe.
Żeby zobaczyć jelenia, to muszę jednak jechać nieco dalej. B)

Maryna!Dziękuję! :buziak

Dziś planuje po pracy oczyścić pod bzem. pełno liści tam jeszcze leży. Cudnie słońce świeci, będzie się miło grabiło.

Ostatnio zmieniany: 2022/03/09 12:46 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, VERA, Ave, zanetatacz, Danusia, a.nia, dultom, DorotaZ, ewakatarzyna ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/03/12 17:13 #261153

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14046
Och te płatki rozświetlone słońcem! Ja jeszcze muszę poczekać na takie widoki, bo ledwo część krokusów wylazła. A pszczoły to pewnie boją się wytknąć nos jeszcze, bo nocą bardzo zimno.
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2022/03/13 16:06 #261193

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Zuza! Widzę, że i u Ciebie słonko zaświeciło. O ile przyjemniej się foci i pracuje!

Powoli ogarniam ogród. Codziennie troszeczkę, by się nie przeforsować. Skończyłam drapanie trawnika, sprzątnęłam ta tonę igliwia na kompost. Będę miała iglasty... gwizdac
Posprzątałam też cześć daliowej głównej rabaty. Nie przesadzam ze sprzątaniem, usuwam tylko suchelce. Wokół parzydła leśnego plotę płotek coś na wzór stadionu PGE w Warszawie 2smiech Potem pokażę wink-3

I kilka zdjęć z dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, halszka, VERA, zuzanna2418, Ave, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/03/13 19:00 #261202

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22610
Miłeczko jak pięknie już u Ciebie ja jutro idę sprzątnąć na najdłuższej bo tam mam pełno liści a cebulowe pod śniegiem chyba rosły rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Ostatnio zmieniany: 2022/03/13 19:00 przez Danusia.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, slonko333

Ogród takisobie 2022/03/13 19:42 #261209

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4023
Fajni, że można wiosnę pooglądać chociaż u innych wink-3 u mnie próbują ratować sytuację miodunki, ale te zimne noce odpowiednio je stopują..

Ogród takisobie 2022/03/14 10:18 #261249

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ewka! U mnie natomiast kilka lat temu wszystkie miodunki poszły na wieczne łąki :mur Wczoraj chciałam wykopać dołek i nie mogłam wbić łopaty, bo ziemia zamarznięta była. Na szczęście tak na 3-4 cm, potem się przebiłam.

Danusiu! U mnie pod igliwiem i liściami znalazłam pełno krokusów, które sadziłam tej jesieni. Wiosnę będę miała przedłużoną.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, halszka, VERA, Ave, zanetatacz, a.nia, dultom, DorotaZ, Katarzyna2021 ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/03/15 07:43 #261316

• silvarerum
  • silvarerum Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 10
Miłko, będę Cię molestować, bez obaw ;-).

Piękna wiosna u Ciebie, najbardziej chyba wpadły mi w oko ciemierniki - ten ciemny i ten z maźniętymi płatkami są przepiękne... Widzę, że muszę przyspieszyć z pracami (czyt. zabrać się za cokolwiek), bo coś nie mogę wystartować. A Ty już porządkujesz i trawnik wygrabiony, w kompleksy mnie wpędzasz ;-). Nawet mój antyogrodniczy mąż poczuł wiosnę w żyłach i rzucił się do przycinania jabłoni - co prawda nie ma o tym zielonego pojęcia, ale co tam - drzewom przesadnie nie zaszkodzi, a może nawet przypadkiem pomoże ;-).
Szwedzki ogrodnik w akcji - c'est moi!

Ogród takisobie 2022/03/16 13:23 #261437

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Sylwia! Koniecznie kup mężowi książkę o przycinaniu drzew. Ponoć pomaga 2smiech Mnie uczył tata: ciąć gałęzie te co się krzyżują, te co rosną do środka i co drugą, no i wilki.
Czyli rżnąć ile wlezie!
Wystartujesz napewno, jak Ci ziemia zapachnie, to uwalnia endorfiny! wink-3 Ja podmówię się na kawkę, jak leciutko się ociepli i będziemy mogły w ogródku ją wypić.
Ciemierniki teraz wszystkim wpadają w oko, bo pokazało się dużo fajnych odmian w sprzedaży, bo są piękne, teraz są modne i akurat kwitną wtedy, kiedy jest mała konkurencja.
Też je lubię, ale nie kolekcjonuję. Moich kilka odmian zbieram od 10 lat.

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, VERA, Ave, zanetatacz, Maryna44, dultom, DorotaZ, Katarzyna2021 ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/03/18 23:09 #261599

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dziś ujrzałam pierwszy kwiat forsycji. Wyciągnęłam sekator i zaczęłam ciąć róże...

Kilka kolejnych migawek wiosennych:

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, VERA, Ave, zanetatacz, nelu-pelu, elakuznicom, slonko333, dultom ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/03/18 23:11 #261600

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, edulkot, VERA, Ave, zanetatacz, nelu-pelu, Maryna44, dultom ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/03/19 20:15 #261639

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25812
Śliczności pokazujesz Miłko :kocham , u mnie krokusowo z roku na rok skromniej :unsure: , chyba coś mi je wyjada :(
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2022/03/19 21:09 #261666

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4023
U mnie forsycje tak nie wyglądają... więc mój sekator śpi i róże mają spokój polewkamax
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.132 s.