Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2021/11/18 13:14 #253695

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6924
takasobie napisał:
Dziś ładna pogoda i w przerwach pracy wyskakuję do ogródka posadzić kolejną paczuszkę. W sumie ja dla tych fotek to wszystko sadzę.

2smiech 2smiech 2smiech
Pozdrawiam
Halina
Ostatnio zmieniany: 2021/11/18 13:14 przez halszka.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2021/11/19 20:46 #253795

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48192
Co się śmiejesz Halinko!? rotfl Wyobraź sobie, że moje pierwsze nasadzenia w tym ogrodzie to były aksamitki i ... szczaw, bo Maciej stwierdził, że to zwabi motyle, a motyle wtedy przede wszystkim fotografował. :fotka

Dziś sadziłam krokusy. Mam kolejnych 8 odmian, a apetyt na następne. Jutro irysy i czosnki oraz reszta tulipanów. Mam nadzieję, że pogoda dopisze. No i jeszcze te kilka dalii, które mi zostało. Potem planuję wsadzić już pierwsze partie dalii do kartonów i już wynosić do pomieszczenia.

na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, VERA, zuzanna2418, Elżbieta, jugo, zanetatacz, Danusia, Shalina, a.nia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

--=reklama=--

Ogród takisobie 2021/11/20 18:31 #253842

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7085
Miłeczko, 8 kolejnych odmian to znaczy 49 + 80. :woohoo: a do tego pozostała drobnica. krecigl
Do wiosny zdążysz. 2smiech .
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2021/11/21 14:40 #253890

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14046
Rogale świętomarcińskie jadłam tylko kupne i pewnie nawet nie z certyfikowanej cukierni. Z trudem dojadałam do połowy, za słodkie dla mnie. Teraz to już w ogóle, na słodycze mam szlaban, od czasu do czasu tylko coś skubnę. Ale Twoje wypieki to co innego, ciągle pamiętam chlebek u Ciebie :)
Ja się też daliami zajęłam, tylko weekendy zostały na ogrodowanie, bo w tygodniu wracam z roboty po ciemku. Wykopywanie a w zasadzie wywalanie z donic nie jest dla mnie uciążliwe. Znacznie bardziej przeżywam sadzenie, bo zawsze jest dylemat, gdzie ustawić donice, żeby łapały słońce.
Życzę szybkiego wyleczenia kontuzji!
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2021/11/22 10:40 #253954

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Aniu! Zostały mi tylko 4 opakowania tulipanów, kilka czosnków, narcyzów i irysy. Zdążę jeszcze posadzić jesienią 2smiech Podciągnęłam nieco temat podczas weekendu.

Zuza! Wydawało mi się, że raczyłam Was rogalami właśnie, ale chyba to były pączki, pamiętam jak W. się zajadał. Ja też mam szlaban na słodycze, ale czasami też skubnę. Wolę upiec placka drożdżowego na naturalnych składnikach niż wcinać ciasteczka kupne. Zresztą nie lubię. Rogale miałam zamiar upiec już dawno. Są o wiele mniej słodkie i moim zdaniem smaczniejsze niż kupne, ale muszę kolejnym razem zrobić swój farsz.
Kontuzja już mi nie doskwiera, czasami tylko jak chcę wyrwać coś z korzeniami, to muszę lewą ręką.
Dalie, które miałam w donicach uprzątnął mi syn. Tylko jedną labelkę zgubił wink-3

Ja nadal sadzę cebulowe. Zostały mi też 3 dalie do wykopania. Zauważyłam, że już przekwitają i zrobię to z czystym sumieniem. Co chwila przelatują nade mną stada gęsi i żurawie. A dziś do karmnika przyleciały zięby, to niewątpliwy znak, że już zima idzie. Dziś jadę po ziarno, bo podsypuję jeszcze zeszłorocznymi zapasami moimi i od kolegi. Musimy jeszcze skleić ten duży karmnik z pnia, bo się wiosna odłupał kawałek.

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, VERA, Ave, nowababka, Elżbieta, jugo, Danusia, Shalina ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2021/11/22 22:21 #254007

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9971
Ja już swoje 11 dalii dawno wykopałam, a w niedzielę schowałam do garażu.
To chyba była ostatnia czynność w ogrodzie do wiosny.
Teraz już tylko wychodzę nakarmić ptaszory.
Żałuję, że nie kupiłam więcej cebul. W marketach jakoś szybko u nas zniknęły. A na internet jakoś nie mam ochoty
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Elżbieta

Ogród takisobie 2021/11/23 14:22 #254025

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Gosiu! Masz rację, w marketach jakby mniej cebul było. Pamiętam w biedrze jeszcze do świat czasami po 99 gr były a teraz w październiku znikają. Pomimo, że spro w tym roku kupiłam, jeszcze miałam chetke na kilka odmian, ale muszę sobie zostawić jakąś przyjemność na przyszłą jesień.

Sukces! Tylko 10 opakowań mi zostało. Dziś posadziłam czosnki, ostatnie narcyze, paczkę tulipanów nn na wagę i hiacynty od Asi :buziak Udało mi się też usunąć jednego niewielkiego ligustra, który mi pozostał po wykopaniu tego wielkiego przed 2 sezonami. też tego dziadostwa trudno się pozbyć. :mur

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, Olusia, VERA, Ave, nowababka, Elżbieta, Danusia, Shalina, a.nia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2021/11/23 15:56 #254034

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7085
Miłeczko ta druga fotka, to jakaś magia. recourse

Ogród takisobie 2021/11/23 20:30 #254063

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22611
Miłeczko ja kupiłam torchę krokusów,szafirków, i niskie tulipany botaniczne apatyt na więcej był ale już z tymi był problem przy sadzeniu bo wiecznie na cos trafiałam rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2021/11/24 18:50 #254107

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72882
Ja w tym roku postanowiłam wcześniej się obrobić z cebulami, bo dobrze pamiętam, jak marzły mi dłonie, gdy jeszcze w grudniu sadziłam. wink-3
Danusiu musisz sobie wiosną patyczkami zaznaczać puste placyki. :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Danusia

Ogród takisobie 2021/11/25 19:20 #254165

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23432
Miłko- ależ zakupy cebulowe poczyniłaś zdziwko już się cieszę na piękne wiosenne zdjęcia hu_rra a dalie jednak nie zawiodły miałaś cudowne
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2021/11/25 20:54 #254179

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Żanetko! Chyba przesadziłam z tymi zakupami, ale jeszcze tylko sześć paczek... wink-3 Ja też się cieszę na te zdjęcia. jak sadziłam patrzałam, czy światło w tym miejscu będzie wystarczające. 2smiech

Polu! Ja zawsze mam takie postanowienie, że posadzę wcześniej, ale zawsze sadzę, jak posprzątam dalie, bo mam małe pole manewru. Ja narobiłam wiosną zdjęć z pustymi placykami dlatego wiem, gdzie mniej więcej sadzić, ale i tak czasami wbiję łopatkę w jakaś cebulkę.

Danusiu! No masz tego sporo, ale wiem jaka jest pokusa...

Aniu! Liście nasturcji doskonale zatrzymują krople. Efekt świetlny jest doskonały. niestety nasturcje już mi w większości zmarzły więc spektakl się skończył.

A ja kupiłam wreszcie ziarno, uruchomiłam drugi karmnik. Nawet jabłoń zaczęłam przycinać, ale chyba muszę kupić nowy sekator teleskopowy ze wspomaganiem.

na dziś:

Klipp Dagga zakwitła! hu_rra ... 2smiech

Ostatnio zmieniany: 2021/11/25 20:58 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, piku, edulkot, VERA, Elżbieta, jugo, zanetatacz, Danusia

Ogród takisobie 2021/11/25 21:09 #254181

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72882
takasobie napisał:
A ja kupiłam wreszcie ziarno, uruchomiłam drugi karmnik.

U mnie póki co, uruchomiony jeden. To nowa miejscówka, vis a vis okna w jadalnie. Już teraz widzę sporo sikorek a jeszcze kilka dni temu ruch był mniej, niż mierny.

Ogród takisobie 2021/11/26 10:48 #254221

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
A ja nic nie kupowałam oprócz róż oczywiście.
Dalie wykopałam i schną pod dachem, nie mam jak schować do przezimowania bo ciągły bral czasu albo niemoc.
Zdrówka życzę.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród takisobie 2021/11/26 16:22 #254256

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Majka! A ja kupiłam i róże, i tulipany, i inne cebule, i inne byliny 2smiech A i tak uważam, że skromnie gwizdac
Na schowanie dalii jest jeszcze chwilka. Ja powolutku zacznę od jutra, bo jak w tygodniu pracuję, to czasu za mało.
Dziękuję, myślałam, że już mi przeszło, ale dziś sekatorem wywijałam i znów boli. :(

Polu! Fajnie jak karmnik na widoku. tak powinno być, bo można obserwować. Ja mam też przy oknie ale widzę jak pracuję. U mnie też najazd sikor. Myślę, że to goście ze Skandynawii w przelotach.

Posadziłam wreszcie ostatnie cebule, zniknął karton z salonu. Już chciałam dalie zacząć przekładać i zasypywać trocinami, ale ciemnawo się zrobiło i nieprzyjemnie. Jutro po śniadanku się za to wezmę.
Nie wiem w końcu, czy kupie ten sekator, bo może uda się naprawić, naostrzyć, nasmarować ten, co mam. W sumie wolałabym, bo ileż można kupować. :mur
Dziś obgnybałam kolejny konar jabłoni, ale dalsze prace wymagają już drabiny.

Było tak ciemno dziś, ze zdjęć nie zrobiłam, zresztą nie ma już co robić. Ale jak słońce zaświeci, na pewno coś się znajdzie.

Póki co, pierwsze próby ptasie. Zdjęcia nieciekawe z powodu ciemności, ale są.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, VERA, zuzanna2418, Ave, Elżbieta, jugo, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2021/11/26 16:41 #254261

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Miłko taki uraz długo trzyma, też mam problem z prawą dłonią i nawet cieszę się że jest tak paskudnie. Cebul nie kupowałam bo miałam swoich uratowanych spod ryjów dzików i stwierdziłam że z nowymi poczekam jeszcze rok.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz

Ogród takisobie 2021/11/28 12:34 #254436

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
To Ci współczuję Majeczko kontuzji dłoni. Ja próbuję oszczędzać, ale nie zawsze się da. muszę dziś trochę gałęzi pociąć, bo od jutra zapowiadają śnieg (nie wierzę im, bo u nas nigdy nic nie pada :( )
Nadal ciemno strasznie, do aparatu już na stałę przytwierdziłam teleobiektyw na ptaki.
Na dziś:

Zaczął przylatywać szczygieł. Może na stałę zostanie naszym gościem

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Olusia, VERA, zuzanna2418, jugo, zanetatacz, Danusia, a.nia, DorotaZ

Ogród takisobie 2021/11/28 14:13 #254448

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Nas zaskoczył śnieg, a teraz jest paskudnie i ciagle pada.
Lubię podglądać sikorki uwijające się na różach czy wiśniach.
Po kilku dniach nicnierobienia ręka trochę mniej dokucza, Tobie też radzę odpocząć.

Ogród takisobie 2021/11/28 14:43 #254453

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18016
A opaskę na ten łokieć w końcu kupiłaś..? Czy przestało boleć o odpuściłaś? Moja taka najzwyklejsza za 50 zł z kawałkiem… one mają podobną konstrukcję i pewno będą się różnić materiałem i wykonaniem… kup i noś nawet jak ból odpuści …. Na badmintona przez pół roku zakładałam…
Ptaszory super… :kocham
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2021/11/28 20:03 #254500

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25379
takasobie napisał:
. muszę dziś trochę gałęzi pociąć, bo od jutra zapowiadają śnieg (nie wierzę im, bo u nas nigdy nic nie pada :( )

Też nie wierzyłam, a od rana padał deszcz, potem deszcz ze śniegiem a od dłuższego czasu sypie śnieg. Oczywiście przy minusowej temperaturze, oczko pokryte leciutko lodem a na podjazdach i drodze szklanka :mur
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.109 s.