Jakasiula! Witaj u mnie w ogrodzie. Cieszę się, że podobają Ci się moje dalie. no i cieszę się, że również je posiadasz. Może masz jakieś fotografie z sezonu i pokażesz nam w daliowych wątkach? Z wykopywaniem to jest już tak, że jak się ma kilka lub nawet kilkanaście sztuk, to nie jest takie uciążliwe, a jak ma się kilkadziesiąt albo ponad setkę, to dalioza już tak jest zaawansowana, że nie ma to żadnego znaczenia.
Kasiu! Oj szkoda, ze nie zrobiłaś zdjęć rogali! Koniecznie musisz upiec jeszcze raz!
W sadźcu zakochałam się, jak zobaczyłam na skrajach białowieskiej łąki ze stadami motyli. Pomimo, ze to niepozorna w sumie roślina, zwabia motyle i owady. Można kupić różne odmiany. U nas w bazie też można poczytać. Ja jeszcze chyba dokupię.
Aniu! Dziękuję Ci w imieniu dalii i mojego przyjaciela canona
Specjalnie dla Ciebie policzyłam cebule tulipanów. Kupiłam 174 sztuki, a do posadzenia zostało 49. Ale muszę jeszcze drugie tyle posadzić krokusów, irysów i szafirków, czosnków.
Dziś ładna pogoda i w przerwach pracy wyskakuję do ogródka posadzić kolejną paczuszkę. W sumie ja dla tych fotek to wszystko sadzę. Maciejowi tak się te tulipany wiosną podobały, że w tym roku pojechał do lidla i kupił mi wszystkie tulipany, jakie tam były.
Dobrze, że we wrześniu posadziłaś, bo wystartują z innymi. Ja zawsze sadzę w listopadzie, po wykopaniu dalii i potem efekt jest taki, że kwitną z 2 tygodnie później.
Kura przyszła na glizdy od innego sąsiada, bo tam już wszystkie wyjedzone przez stado
Halinko! Oj czeka, aż tam będzie pięknie. Poszło tam sporo ziemi spod dalii, liściowej, obornika. jestem świadoma, ze przy suszy będzie problem z podlewaniem, ale dam radę. Problem będzie też kiedy Maciej stwierdzi, ze jednak budujemy płot
Ja też nie wiem, gdzie sadzić i musze oglądać zdjęcia z wiosny, żeby sadzić tam, gdzie jeszcze nic nie rośnie
Jak wcześniej wspomniałam, pogoda się poprawiła, ja biegam z doskoku z łopatka i sadzę cebule. Łokieć już lepiej, ale nie wiem, czy to nie efekt przyzwyczajenia.
Oprócz cebul zostały mi jeszcze jakieś róże, hosta, trawy. Zamierzam to do końca tygodnia wszystko ulokować i w końcu zamknąć temat dalii.
na dziś: