Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2021/10/28 16:49 #252395

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48191
Dalie jeszcze kwitną, czyli będzie tak jak w ostatnich trzech sezonach, że dalie wykopywałam po Wszystkich Świętych.
Na tarasie altany przez 3-4 godz. dziennie mam takie słoneczko, ze nic tylko się opalać. Ale czasu brak, bo codziennie grabię liście na ziemie liściową. Dziś dostałam od sąsiada nieco. Pomogłam mu i pożyczyłam grabki, a mam wór lipowych i wór brzozowych.
Mam pełno liści poprzyczepianych, właśnie z włosów jakiegoś wyszarpałam.
Mam dziś urlop i od rana piekłam chleby różnorakie i bułeczki cynamonowe ze śliwką, jabłkiem i rodzynkami.
:

I z ogrodu na dziś:

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, VERA, nowababka, Elżbieta, Danusia, a.nia, Maryna44, dultom, DorotaZ

Ogród takisobie 2021/10/30 23:20 #252528

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dziś odwiedziliśmy cmentarze. Piękny dzień był. I nawet sprawnie nam to poszło . Przyglądałam się nagrobkom i stwierdziłam, że ja chcę, by na mnie coś posadzono, kosodrzewinę albo co? Może przejdzie... wink-3
Wiązanki robiłam sama, pokazałam w wątku wiązankowym. B) Bułeczki już zjedzone, chlebek prawie też.
Pisałam w wątku zakupowym, ze pojechałam do Leroja i nakupiłam traw, róż, przetacznika i nachyłka. A pojechałam tylko po pistolet do kleju, jak poprzedni wybuchł mi w ręku i wysadził korki, a ja robiłam właśnie wiązanki i klej był mi potrzebny. Zakupy były miodkiem na moje zszargane wybuchem nerwy. 2smiech

Na dziś (dzisiejsze)

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, VERA, Semper, Elżbieta, Danusia, Shalina, a.nia, dultom ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

--=reklama=--

Ogród takisobie 2021/10/31 18:51 #252561

• DorotaZ
  • DorotaZ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5858
A wiesz Miłko, że ja miałam dokładnie te same przemyślenia co do nagrobków :lol: . Kilka lat temu na cmentarzu gdzie leżą dziadkowie, proboszcz wyrżnął wszystkie drzewa, a w tym roku dokończono dzieła i wyrżnięto wszystkie tuje i jałowce :placz . No piknie jest...piach, kostka Bauma i lastryko/kamień. Ja bym wolała bardziej zielono...

Bułeczki wyglądają na bardzo smakowite :mniam , zamieszczałaś może gdzieś przepis?

Ogród takisobie 2021/10/31 21:18 #252584

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dorotko! Ja jestem fanką ciast drożdżowych. Kilka przepisów zamieściłam w dziale "Kuchnia ogrodnika". Przepis na bułeczki umieściłam TU. Poniżej jest wariacja na temat, czyli z malinami i konfitura z róż. Można również przełożyć masą makową, a teraz to można nawet z białego maku i będzie to trochę przypominało rogale świętomarcińskie.
Na cmentarzach parafialnych boją się, że drzewo się przewróci, coś zniszczy albo zrobi krzywdę i będzie trzeba płacić odszkodowanie.

Wymyśliłam, że z przodu, gdzie usiłowałam posadzić w tym sezonie dalie (za jedynym kawałkiem starego płotu), a skończyło to się klęską (za sucho, nie rosły, a potem zniszczyła je wichura), posadzę wszystko, co ostatnio kupiłam. Dam tam nieco próchniczego podłoża i posadzę wszystko w przemyślanej ( wink-3 ) kompozycji. Dam ściółkę z kory, żeby tak szybko nie wysychało. Może dadzą radę, choć tam dość spartańskie warunki. think:
Dopóki nie zrobią kanalizy i nie będziemy stawiać płotu, mogę tam co nieco posadzić.

na dziś:

Ostatnio zmieniany: 2021/10/31 21:31 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, VERA, Elżbieta, Danusia, Shalina, a.nia, dultom, DorotaZ

Ogród takisobie 2021/10/31 21:36 #252588

• DorotaZ
  • DorotaZ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Zgadzam się, drożdżowe rządzą! Dzięki za namiar.

W suchym miejscu można dodać do gleby nieco agrożelu, podsypać przy sadzeniu. Ja posypuję przy sadzeniu, na korzenie i od razu do dołka wlewam wodę.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2021/11/01 17:18 #252620

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dorotko! Ale ile to trzeba tego hydrożelu? Musze poczytać. A może wystarczy wermikulit.

Dziś kolejny piękny jesienny dzień. odwiedziłam dziś tylko jeden ostatni nasz kierski cmentarz. Zostało więc mi trochę czasu na relaks w ogrodzie. Nieco ograniczony, bo się przeziębiłam. No i święto jakieś takie zadumane...

Usiłuję przygotować tą rabatę pod płotem. Tam sam piach pod brzozą. Trzy taczki ziemi tam naniosłam i obornik koński. A tak wydaje mi się jakoś tak jałowo Nawet przekopać było trudno, bo przez suszę ziemia skamieniała.
Obiecują deszcz na jutro wiec czekam z niecierpliwością.

A u mnie nudy:

Ostatnio zmieniany: 2021/11/01 17:30 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, VERA, zuzanna2418, Semper, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2021/11/01 18:08 #252623

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14047
Kurczę, a u mnie dalie już szczątkowe, Crazy Love tylko nie do zdarcia.
Z wypieków chciałam popełnić placuszki serowo-dyniowe, ale wyszły jakieś takie dziwne...
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2021/11/01 18:09 #252624

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 28897
takasobie napisał:

A u mnie nudy:
Miłko, jak możesz jakie nudy question Piękny okaz w narodowych barwach.,,,oj jak prezes zajrzy przypadkiem do Twojego wątku, to pogrozi paluszkiem :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, VERA, nowababka, DorotaZ

Ogród takisobie 2021/11/01 18:29 #252626

• DorotaZ
  • DorotaZ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Hydrożelu sypie się mało, płaska łyżeczka na cały daliowy dołek wystarczy. Zresztą jest instrukcja na opakowaniu :) . Rozsypać trzeba równomiernie, żeby potem nie było gluta. Kiedyś przedobrzyłam i wylazł mi z ziemi galaretowaty glut. Przeraził mnie, miałam wizję płytko zakopanego pod kwiatkami nieboszczyka :omg

Ogród takisobie 2021/11/03 11:40 #252742

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7085
Miłeczko, jakie nudy ? Przy takiej ilości kwiecia ! Myślę sobie, jak dobrze, że w dalliowym królestwie mróz jeszcze nie narobił
szkód i możesz się cieszyć swoimi ulubienicami, a przy okazji i my. :buziak
Biały floksik uroczy.

Ogród takisobie 2021/11/03 23:11 #252798

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Aniu! Biały floksik mnie zaskoczył w kępie suchelców, aż się wzruszyłam. Cieszę się z dalii o tej porze niezmiernie, ale jestem monotematyczna od dwóch miesięcy! 2smiech

Dorotka! Chyba się nie zdecyduję na hydrożel, ale wermikulit kupię. Działanie podobne, a uniknę "obcego" wink-3 Ale dzięki za pomysł. zwyc

Tomku! Prezes na pewno przypadkiem nie zajrzy na szczęście! 2smiech Dalia nazywa się York & Lancaster i ktoś ją tak nazwał, bo właśnie reprezentowała barwy dwóch zwalczających się rodów.

Zuza! To fakt! W tym roku Crazy Love jest niesamowita! Ja już chyba jestem na takim etapie, że piekę to, co mi wychodzi. Rzadko eksperymentuję, bo potem się wściekam, ze nie wyszło. 2smiech Inna sprawa, ze jak mi na czymś zbywa, to lekko kombinuję, bo żal, żeby się zmarnowało. Te bułeczki są fajne, bo można wiele różnych rzeczy tam wrzucić.

Ja nadal przeziębiona, łykam pastylki i chodzę opatulona kocykiem, ale jak dziś zaświeciło słonko, wyszłam na 20min do ogródka. Coś tam podłubałam i zerwałam kwiatki do wazonu:

I kolejne takie tam:

Ostatnio zmieniany: 2021/11/04 09:00 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, piku, halszka, edulkot, Olusia, VERA, Semper, nowababka, Elżbieta ten użytkownik otrzymał 6 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2021/11/04 11:20 #252821

• Olusia
  • Olusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10604
Dobrze , że dalie tak późno kwitną .... Można je bez żalu ściąć do wazonu !
OLUSIA !!
Zapraszam do podziwiania: Moje hosty od A do Z

Ogród takisobie 2021/11/04 12:18 #252826

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72887
Miłeczko, śliczny widok dalii w wazonie. :mniam
Przymrozki nie ścięły Ci ich całkowicie? Do jakiej temperatury mogą.... hmmm, jak to nazwać... egzystować w ogrodzie?

Ogród takisobie 2021/11/04 19:19 #252848

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6924
Patrząc na Twoje dalie trudno uwierzyć, że to listopad :woohoo: Zwłaszcza na fotkach z rozmytym tłem :) Czaruj dalej, przyjemnie na duszy się robi :kocham (mam nadzieję, że dzisiejsza wichura nie połamie tych Twoich pięknotek).

A propos kwitnącego floksika - ja mam takiego rachitka, który dopiero niedawno zdecydował się wypuścić pąki i jeszcze nie zakwitł. Może zdąży do grudnia, jak nie będzie przymrozków rotfl
Pozdrawiam
Halina

Ogród takisobie 2021/11/05 12:36 #252891

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2773
York&Lancaster to w sumie zaraz po hortensji ogrodowej pierwszy kwiat, który pamiętam z Dziadkowego ogrodu, chociaż królową dalii była Babcia. To jedyna odmiana, która rozrasta się u mnie w zastraszającym tempie i mocno mnie zdziwiło, jak dwa lata po eksmisji niespodziewanie pojawił się jej kwiat polewkamax
Ciągle zapominam wspomnieć, że u mnie kudos coral plus drugi niezidentyfikowany na piachu rośnie, zniknął jedynie ten, sadzony na cięższym podłożu/ Niczym nie okrywane zimują na kujawach całkiem nieźle.
Zdjęcia rozgrzewające i piękne :)
Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie

Ogród takisobie 2021/11/06 09:29 #252936

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6029
Jak to mówią- lepiej póżno niż wcale.
To apropos Twoich pięknie kwitnących dali. :bravo
Moje wszystkie - tym razem 4- już dawno ściął mróz i czekają w piwnicy na przyszły sezon.

Ogród takisobie 2021/11/06 23:32 #252992

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Jureczku! Jesteś dzielny! Obsuszyłeś karpy nieco przez schowaniem?

Asia! Tak, były na wszystkich działkach we wszystkich ogrodach. Dostałam od taty i miałam poł ogrodu nimi obsadzone dopóki nie zaczęłam się wymieniać z Rysiem. Potem ją zaniedbałam i straciłam, rozdawszy wcześniej ludziom. Potem dostałam od kogoś. Mam zanotowane, ale nie mogę znaleźć. :oops: Dzięki za wskazówkę dot Kudosa, wiem, gdzie go posadzę.

Halinko! Wichura niczego nie połamała, w tym roku dalie są dość niskie, wiater szedł górą. wink-3 Floksik kwitnący występuje u mnie w charakterze chwasta. Sieją mi się na potęgę, muszę masowo wyrywać.
Dalie jeszcze kwitną ale z powodu zimna barwy już nie te, kształty zresztą też.

Polu! Te odmiany (Wizard of Oz i Senior's Art) są cenne florystycznie. W ogóle dalie wracają do łask, ale jeszcze trudno uświadczyć w zwykłych kwiaciarniach, ale jak kto ma np wesele we wrześniu, może sobie w specjalnych firmach zamówić dekoracje z daliami. Nawet powiedziałabym stało się to modne, dizajnerskie, pasuje do stylu retro i country.
Przymrozki mi liznęły kilka krzaczków. Mam taki "korytarz zimnych powiewów i tam zawsze najwcześniej się mrożą.

Olusiu! Od miesiąca kwitną dość obficie więc wazon zawsze pełen! Ale czemu tak w sierpniu nie było? :mur

Dziś już wykopywałam dalie. Już trzy skrzyneczki pełne. Przyrosły nieźle. mam wątpliwości do kilku roślin, czy przeżyją, ale to były takie, które nie zakwitły i nie miały zbyt bujnej części zielonej.
No i zajęłam się produkcją ziemi liściowej. zauważyłam, ze łakomie patrzę na liście lipowe wzdłuż ulicy. Tylko siły nie mam, żeby wszędzie grabić. ledwie ogarniam w ogrodzie.

na dziś:

Może doczekam się kwiatu Edge of Gold? think:

Gitt's Perfection zupełnie zgubił róż

Barbara

Provincinis - każdy kwiat inny
Ostatnio zmieniany: 2021/11/07 12:10 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, halszka, VERA, Semper, nowababka, Elżbieta, nelu-pelu, Danusia, Shalina, Maryna44 ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2021/11/08 08:00 #253058

• Maryna44
  • Maryna44 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2261
Niesamowitą ilość dalii prezentujesz Miłko zdziwko Podziwiam, że one u Ciebie tak długo kwitną! :bravo Moje już we wrześniu zmroził przymrozek i już dawno wykopane.
No a zdjęcia prima sort oglądam zawsze z najwyższą przyjemnośćią! :kocham

Ogród takisobie 2021/11/08 08:16 #253060

• Olusia
  • Olusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10604
Miłeczko , w sierpniu tak nie było byś ich nie cięła !!!
OLUSIA !!
Zapraszam do podziwiania: Moje hosty od A do Z

Ogród takisobie 2021/11/08 09:40 #253061

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14047
Hehe, ja idąc z psami po osiedlu łakomie patrzę na worki sąsiadów wypchane liśćmi wystawione przed domami.
Ja chyba po tym najbliższym weekendzie zabiorę się za dalie i w ogóle za pojemniki.
Cieszę się, że od czasu, kiedy dostałam od Ciebie pierwsze dalie, zdążyłam poznać ich urodę i mimo ich kaprysów co roku jakieś mam :)
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.124 s.