Chyba czas wkroczyć do wątku i trochę posprzątać bo zapanował tu chaos i dżungla, niczym na rabatach w naszym ogrodzie
Tomku,
Edyto podkładki inkarho to jest dobre rozwiązanie problemów z odczynem gleby i suchym stanowiskiem. Nie wiem jednak czy równie dobrze radzą sobie takie rośliny na ciężkich, gliniastych stanowiskach gdzie występują zastoiska wody. My na szczęście nie musimy stosować tych podkładek, mamy naturalnie kwaśną ziemię. Piszę na szczęście bo w polskich warunkach dostępność odmian na tych podkładkach jest ograniczona. W Pisarzowicach zawsze jest ich trochę ale niestety to raczej tylko ułamek asortymentu. Jednak za naszą zachodnią granicą w szkółkach rododendronowych standardowo produkuje się odmiany zarówno na inkarho jak i w wersji normalnej. Oczywiście tak jak pisze Ewa inkarho jest droższe...
Ewo o azalki trzeba dbać nie tylko na gliniastej glebie. Choć u nas rosną bezproblemowo to atakuje je grzyb - powłocznik azaliowy. Nie jest jakoś specjalnie groźny ale jednak jak mu się pozwoli na nadmierny rozwój to jest problem z estetyką roślin i kwitnieniem. Na razie eksperymentujemy ze zwalczaniem, zobaczymy jakie będą efekty.
Pomarańczowe gacie to ... pamiątka z Indii. Tak w ogóle to nie gacie tylko takie chusto - szale. Dostaliśmy je po wejściu na najwyższą przełęcz na zeszłorocznym trekingu. Ponieważ są intensywnie pomarańczowe zostały zimą powieszone na wiązie by trochę ożywiać przestrzeń szarych, zimowych dni.
Basiu dziękuję za fotorelację z ogrodu. Dzięki Tobie mogłem trochę popracować w ogrodzie zamiast zajmować się wątkiem
Jugo zawsze możecie wpadać na kolejne odwiedziny i buszować po ścieżkach
Gosiu rośliny w przedogródku rozrastają się bardzo szybko i regularnie trzeba je przycinać. W tym roku właśnie bardzo mocno ściąłem wszystkie azalie japońskie, redukując ich rozmiar przynajmniej o 70%. Intensywnie tnę też derenie i ostrokrzewy, jednak na koniec sezonu obawiam się że i tak przed domem będzie prawdziwa dżungla
Dziś trochę aktualnych zdjęć, na szczęście u nas od czasu do czasu trochę pada więc nie ma jeszcze problemów z suszą.