Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2024/09/26 07:37 #328919

• e-genia
  • e-genia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8811
Milko u Ciebie jesień musi być bardzo kolorowa, tyle dalii nadal kwitnie, w moim ogrodzie nie ma już miejsca na nie,kiedyś w starym ogrodzie miałam chyba 12 odmian najbardziej lubiłam te igiełkowe
Ostatnio zmieniany: 2024/09/26 07:38 przez e-genia.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2024/09/26 11:59 #328934

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48175
Geniu! Jak nie przyjdzie przymrozek, to do listopada bedą, ale wtedy już blade i kruche. Też lubię igiełkowe, ale teraz nie za bardzo są modne i niewiele ich w sprzedaży.

Gosiu! Padało byle jak, nie podlało specjalnie, ale choć trochę powietrze jest wilgotniejsze i chłodniejsze. Będzie trzeba wskrzesić siły na jesienne porządki i sadzenie cebul, ale daję sobie termin październikowy i jak się pogoda nie popsuje, to dam radę. think:

Na dziś

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, halszka, Semper, nowababka, zanetatacz, e-genia, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

--=reklama=--

Ogród takisobie 2024/09/27 08:58 #329024

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5672
Milko, u nas w nocy popadało. Ale słabo. Potrzebny porządny deszcz i to przez kilka dni. Może wtedy ziemia się "napije". Mam sporo do posadzenia ale już nie mogę czekać. Trzeba będzie kopać dołki w bardzo twardej ziemi ... :( bo inaczej będą straty, a tego nie chciałabym...

Ogród takisobie 2024/09/27 08:59 #329026

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5672
P.S. Dalie, jak zwykle, urzekające ... :przytulam

Ogród takisobie 2024/09/27 10:17 #329035

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Swietko! też był mały deszcz u nas w nocy. Nawet nie wiem, czy podlało, bo nie byłam w ogrodzie. Też mam pare doniczek do wysadzenia. Może jutro się za to wezmę. think:
Dziękuję w imieniu dalii. Są cudne, ale w tym roku mnie zawiodły. A może to ja je zawiodłam, bo nie dopilnowałam czegoś. Nie wiem... :nie_wiem

Na dziś:

Honka Fragile

Ludwig Mulstein

Fenna Baaij

White Chocolate

Mingus Gregory

Rawhide

Osirium

Who dun it
Ostatnio zmieniany: 2024/09/28 07:50 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, nowababka, zanetatacz, Danusia, a.nia, dultom, DorotaZ, Borislava.Kirilova

Ogród takisobie 2024/09/27 10:36 #329036

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12976
Zdjęcia jak zwykle piękne :mniam A u mnie w ogrodzie suszy ciąg dalszy :( Wiele roślin karłowatych lub suchych.... Dalia Y&L jeszcze nie kwitnie i o klikadziesiąt centymetrów niższe ma pędy. Może przyszły sezon będzie lepszy think:
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, DorotaZ

Ogród takisobie 2024/09/27 19:39 #329054

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dziękuję Marysiu! :buziak U mnie Y&L też do kolan i zakwitła tylko jedna jednym kwiatkiem. Za to kwitnie ta, która odpadła od całości, a ja nie wiedziałam, co to jest i wsadziłam do donicy. Tam podrosła i jak była silna wsadziłam ją w puste miejsce. Myślałam, ze to zupełnie inna dalia wink-3

Cały czas kombinuje, żeby w przyszłym roku nie kupić żadnej dalii, tylko zaopiekować się porządnie tym, co mam. Ciężko będzie. Ale pozostawiłam sobie okienko do wymiany więc może coś mi skapnie gwizdac

nn

Coriallo Furioso

Eveline

Park Princess

Gallery Singer
Ostatnio zmieniany: 2024/09/27 19:40 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Ave, nowababka, zanetatacz, Danusia, dultom, Borislava.Kirilova

Ogród takisobie 2024/09/27 19:50 #329056

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 28891
takasobie napisał:
Cały czas kombinuje, żeby w przyszłym roku nie kupić żadnej dalii, tylko zaopiekować się porządnie tym, co mam. Ciężko będzie. Ale pozostawiłam sobie okienko do wymiany więc może coś mi skapnie gwizdac
Miłko, po co Ci takie bezsensowne kombinacje krecigl Kombinuj, żeby dokupić jak najwięcej ;) :lol:
A nie rozmnażasz przez sadzonki? Oglądałem niedawno w 'Gardeners' World' fragment o kolekcjonerze, który sadzonkował z fragmentów łodyg. Twierdził, ze bardzo łatwo się ukorzeniaja i szybko rosną ;)

Ogród takisobie 2024/09/27 20:15 #329058

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25811
Tomku, Miłka nie rozmnaża bo po co jej takie które już rozdaje :woohoo: a chciejstwa ma na nowe odmiany :silly: , a to przecież wszyscy mamy, nieprawdaż :zielony
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr

Ogród takisobie 2024/09/28 13:47 #329113

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dziękuję Wiesiu, że uświadomiłaś Tomeczka! Ty to mnie rozumiesz jak mało kto :buziak

Tomku! Sadzonkowałam w tym roku Sarah Raven, bo była chora, a chciałam ją uratować. Zobaczymy, jak jej przyrosły karpy, ale robiłam to drugi raz w życiu i nie wiem, czy się udało.

Dziś słonko, ale wieje nadal. Zrobiłam trochę zdjęć i lecę na piknik rodzinny.

Color Spectacle

Ludwig Mulstein

? Bristol Fleck?

Café au Lait Twist

Hi Mom
Ostatnio zmieniany: 2024/09/29 20:38 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, Kalmia, piku, halszka, nowababka, Danusia, dultom, DorotaZ, Borislava.Kirilova

Ogród takisobie 2024/09/29 20:36 #329225

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Napiszę trochę o sobotnim pikniku. Nazwa może mylić, bo to nie mój rodzinny piknik, a Kierski. Przed kościołem był piknik z grochówką i ciastami, pokazem szermierki, konkursami dla dzieci i koncertem jazzowym. To wszystko miało na celi zbiórkę pieniędzy na rehabilitację dwóch dzieci z okolicy. Były też aukcje na których były licytowane moje zdjęcia z wystawy dalii. Jestem taka szczęśliwa, bo trzy fotografie nieźle zasiliły ten fundusz, sama bym lepiej nie sprzedała jak nasz wikary zwyc I znów dalie grały główna rolę :kocham

Na dziś:

Apricot Star I Innocent Silence

Black Pierre I Philotea

Verone's Obsidian i Sweet Nathalie

Kea Lynn i Arbatax

Hapet Spirit i Bolt

cynia i Jowey Joshua
Ostatnio zmieniany: 2024/09/30 14:47 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, piku, halszka, nowababka, zanetatacz, Danusia, dultom, DorotaZ

Ogród takisobie 2024/09/29 20:43 #329228

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25811
Gratuluję Miłko, Twoje zdjęcia są piękne więc nie dziwię się że chętni byli :)
Moje dalie w tym roku nie popisały się wcale, ale też nie miałam czasy zadbać o nie :oops: , a susza dała się we znaki. Jednak ciągle jeszcze podpatruję Twoje piękności :woohoo:
Zachwyciła mnie trzecia z góry dalia, ta w objęciach rudbekii co to za piękność?
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2024/09/29 20:50 #329229

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dziękuję Wiesiu! Jak pisałaś, to ja podpisywałam właśnie wink-3 To Black Pierre od Kluski. Ciekawa jest, bo płatki ma talie postrzępione, jak mieszanka dalii pamponowej z jeleniorożną.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, nowababka, zanetatacz, e-genia, Danusia, dultom, DorotaZ

Ogród takisobie 2024/09/30 14:27 #329251

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23418
Gratulacje Miłeczko ....Twoje zdjęcia zawsze zachwycają i obiekty cudne, więc proboszcz się nie napracował 2smiech a cel szczytny . U mnie dalie liźnięte przymrozkiem jutro się okaże jak mocno, choć już teraz widać ....też mnie za bardzo nie nacieszyły w tym roku....ale to ogólnie ciężki sezon :hejka
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2024/10/01 13:09 #329311

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16306
Na pięknych fotkach pokazujesz tyle cudnych dalii, że laikowi - którym jestem - trudno zrozumieć
na co tak narzekasz..?? :P

U mnie zostały tylko te najwigorniejsze :lol: , reszta słabo się przechowała lub przepadła, ciągle czekam
na pierwszy kwiat Vancouver, a już pierwszy przymrozek liznął kilka z brzegu działki..
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, takasobie

Ogród takisobie 2024/10/02 13:28 #329389

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Nelciu! Bo o tej porze zazwyczaj kwitnie mi dwa razy tyle dalii i krzaczki są większe i gęściejsze. Jak myślisz, dlaczego nie pokazuję szerszych planów? B)
U mnie na razie bez przymrozków, chociaż strach był.

Żanetko! bardzo mnie to ucieszyło. Choć muszę sprostować, ze to wikary, a nie proboszcz prowadził licytację. Młody jest i energiczny.
Pomimo, że sezon nieciekawy, jakoś go zatwierdzam. Ja się starałam, ale na pewne sprawy nie mam wpływu i trzeba się nauczyć nowego klimatu. No ale trochę zła jestem na niepowodzenia gwizdac

Dziś pada, trochę. Porobiłam kilka zdjęć przed deszczem:

Ostatnio zmieniany: 2024/10/02 13:45 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, halszka, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, a.nia, dultom ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2024/10/02 17:39 #329415

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22595
Miłeczko gratulacje ale robisz tak cudowne zdjęcie że wcale sie nie dziwię :buziak :buziak
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2024/10/06 17:57 #329703

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Danusiu! Tak, to było miłe i mogę stwierdzić, że to był sukces. Najważniejsze jest to, że zebraliśmy całkiem fajną kasę i rodzice tych dzieci mają pieniądze na rehabilitację.

Wczoraj było dość fajnie i porobiłam trochę ogrodowych porządków przed domem. Poobcinałam dziewanny, popieliłam, obcięłam lawendę i owoce róż. Ale nie wszystkie. Wyglądają bardzo ładnie ...pod śniegiem. wink-3

Dalie kwitną, nie było przymrozku, jeszcze mam sporo nieotwartych pąków.

nn

Woodland's Wildthing

Korona

Hien

Skipey Stripe

Sweet Natalie

Verone's Obsydian

I te, które sadziłam w sierpniu. Mają spore pąki, może zdążą się rozwinąć

Ostatnio zmieniany: 2024/10/06 18:01 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, halszka, Ave, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2024/10/06 20:03 #329721

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5258
Miłko, ja też nie fejsbukowa, ale biję się w piersi, mniej mnie tu niż kiedyś.
Podziwiam Cię za pracowitość i entuzjazm, to takie budujące :) .
Sama usprawiedliwiam się, że wzrok nie ten, kręgosłup nie lubi siedzenia itp.
No i prawie cały wrzesień w rozjazdach a sierpień z dziećmi itp.
Ale prawda jest taka, że jak jest więcej czasu, to człowiek jakiś niezorganizowany wink-3 .
Robisz piękne zdjęcia, więc nie dziw, że trafiły na licytację i zarobiły na szczytny cel.
A jeśli chodzi o narzekanie, zauważam, że co roku na coś narzekamy polewkamax ;
a to za sucho, za mokro, za dużo śniegu, brak śniegu :diabelek ...... ogrodnikowi zawsze coś nie tak.
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Ostatnio zmieniany: 2024/10/06 20:05 przez Elsi.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, piku, takasobie, nowababka, zanetatacz

Ogród takisobie 2024/10/07 21:26 #329803

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dzięki Elu za odwiedzinki! :buziak Też nie wiem, co robić, jak za dużo czasu, ale wystarczy zacząć to jakoś pójdzie wink-3
Dziękuję, cieszę się, że zdjęcia Ci się podobają. Cały czas się uczę, ale wzrok już też nie ten i aparat muszę już lżejszy mieć. Powoli dojrzewam do wymiany. :fotka

Dziś pacyfikacja winobluszczu. Zarósł nam panele fotowoltaiczne. Przy okazji Maciej przyciął czarny bez sąsiada i umył panele. Ja zaś wianki wiłam z obciętego winobluszczu, przydadzą się do wiązanek na Wszystkich Świętych.

Na dziś:

Ostatnio zmieniany: 2024/10/08 12:19 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, halszka, Ave, nowababka, zanetatacz, Isia, a.nia, dultom ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.116 s.