Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2024/10/18 12:11 #330602

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48176
To Ping Pong. Ona nie jest biało-żółta ale fioletowa 2smiech Tylko zakwitła tak późno, że z tym fioletem kiepsko jej idzie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia

Ogród takisobie 2024/10/18 13:45 #330608

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18008
Ping pongowi do twarzy w tym żółtym... on chyba taki maleńki jak Rocco?
U mnie też dalie kwitną w najlepsze, niektóre całymi bukietami... pierwszy, delikatny przymrozek nie zrobił na nich wrażenia, a tu czas na wykopki... bo nie zdążę. Jakby je skosiło nie byłoby tak żal ciąć i kopać...
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

--=reklama=--

Ogród takisobie 2024/10/18 22:41 #330651

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Mam dokładnie takie same refleksje Aniu! Jakby ścięło, to bym mogła ze spokojnym sumieniem zacząć kopać. Nie chce mi się już czekać. Fajnie mieć to za sobą. Ale one jeszcze tak pięknie niektóre kwitną! :kocham

Apache?

York&Lancaster cała w bieli

Labirynth

Ludwik Mulstein

Gatsby

Fenna Baiij

White Chocolate

Cafe Au Lait Twist

Hapet Coppery

Takie Faberge bez Faber 2smiech
Ostatnio zmieniany: 2024/10/18 22:45 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, piku, halszka, Ave, nowababka, zanetatacz, Danusia, a.nia, dultom

Ogród takisobie 2024/10/19 13:24 #330663

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
I jeszcze jesiennie:

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, Kalmia, piku, halszka, Ave, zanetatacz, Danusia, dultom

Ogród takisobie 2024/10/19 15:39 #330665

• halszka
  • halszka Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6903
Jesienne klimaty cudne :)
Ja mam jedną dalię :P , więc z wykopkami mi niespiszno, zwłaszcza że się ślicznota rozhulała u schyłku sezonu. Ale rozumiem, że przy ponad trzystu może być nieco inaczej :silly:
Pozdrawiam
Halina

Ogród takisobie 2024/10/19 20:14 #330690

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Halszka, nie mam ich tyle, ale łącznie prawie 180 będzie. Część, tych sadzonych w sierpniu zostawiam w donicach i przetrzymam na maxa choćby w szklarni, którą dziś s tym celu wysprzątałam po pomidorach.

Ziemia z donic wyściółkowałam wkoło róż przed domem. Z reguły tą ziemią ściółkowałam hosty i paprocie, ale tam wrzucę ziemię po daliach w donicach.
Dziś oczyściłam kolejny skrawek ziemi pod dalie, uwalniając ją od liliowca rdzawego. Posadziłam tam tulipany w papierowych opakowaniach po jajkach. Zobaczyłam to w necie, może się sprawdzi.

I jeszcze co nieco z ogródka:

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, Kalmia, piku, halszka, Pani Bestia, Ave, nowababka, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2024/10/20 20:49 #330766

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22595
Miłeczko niesamowita kolekcja daliowa i jak piękna :bravo :bravo :bravo
Ja cebulowe to już tylko w donicach a wiosną na rabatki bo wtedy widzę gdzie jeszcze mogę coś wcisnąć rotfl rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2024/10/21 13:44 #330805

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Też dobry sposób Danusiu! Ja też muszę wciskać. A wiosną zastanawiam się, dlaczego w tym czy w tamtym miejscu nie posadziłam. wink-3

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Siberia, edyta, th, piku, Pani Bestia, Ave, nowababka, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2024/10/21 18:18 #330817

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6551
Cóż, dalie to jest słuszny kierunek :kocham Piękne na fotkach, a na żywo jeszcze piękniejsze, bo w dużej masie :-)

Ja wiosną sępiłam na forum Y&L, a niedawno w mojej wsi odkryłam piękny "las daliowy" z tej jednej odmiany :kocham No ale mam już swoją, więc w planie jest biało-czerwona rabata daliowa z kilku różnych odmian.

Ogród takisobie 2024/10/23 15:03 #330906

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Tak Iwonko! Trzeba się rozglądać. Ja z kolei dostałam od sąsiadki My Love, bo za płotem zobaczyłam, a choć nie znamy się dobrze, bo ona tu nie mieszka, to dostałam kawałek.
Dalie pewnie będę uprawiać, dopóki siły na sadzenie i wykopywanie będę mieć. Potem zostawię kilka, które posadzą mi dzieci, lub wnuki dla radości staruszki.

Dziś kolejny piękny poranek. Wyszłam z aparatem podziwiać ostatnie kwiaty. tak jakby cieszyły się z jesieni razem ze mną. Otwierają się maruderzy, inne wypuszczają nowe kwiaty.

Color Spectacle z białymi końcami!

Cryfield Harmony

Honka Red

Pooh z nieśmiałymi czerwonymi kreskami

rudbekia szorstka

Liquid Desire

Richard's Fortune

Labirynth

Honka
Ostatnio zmieniany: 2024/10/23 15:11 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, piku, halszka, Ave, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2024/10/23 19:02 #330927

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22595
Pogoda rozpieszcza więc dalie zachwycają :kocham :kocham
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2024/10/23 22:12 #330949

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23418
Cudne dalie ciągle zachwycają ,fajny pomysł z tymi wytłaczankami do jajek ciekawe czy się sprawdzi.....może też wypróbuję think:
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2024/10/23 23:57 #330953

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4012
Mnie się pomysł z cebulowymi też spodobał.
Swojego Labirynta już wykopałam. Liście mu zbrzydły :oops: Czy wykopane karpy można potraktować teraz czymś przeciwgrzybowym (i czym ?) bo na jednej karpie zauważyłam jakieś białe kropeczki...

Ogród takisobie 2024/10/24 09:37 #330960

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5672
Miłko, Twoja kolekcja dalii co roku robi wrażenie! Jesteś prawdziwą pasjonatką dalii. Piękna kolekcja!
Sposób na sadzenie cebulowych w pojemnikach po jajkach widziałam kiedyś w internecie. Nawet mam te wytłaczanki nazbierane :) :) :) Tylko się zastanawiam, czy nie za gęsto? Może warto sadzić w co drugą dziurkę?

Ogród takisobie 2024/10/24 10:06 #330961

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18008
A w jakim celu sadzimy do wytłoczek cebulki?
Ja w tym roku ani pół tulipana nie kupiłam … dumnam z siebie… tylko 3 odmiany krokusów …
Jesień. Udów a to i dalie się cieszą… piękne fotki… jak zwykle zresztą :przytulam
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2024/10/24 11:06 #330962

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Aniu! Ja mam co roku sporo cebul do sadzenia i dzięki wytłoczkom robię to szybciej. Ciach i 10 sztuk wsadzonych. Może i gęsto, ale zobaczymy. Sadzę tyle, bo lubię wiosnaąw ogrodzie łany tulipanów i innych cebulowych. Zwłaszcza, że te sadzone wcześniej potrafią się wyrodzić. I tak w maju stwierdzam, że posadziłam za mało i jest sporo miejsc, gdzie mogłabym to zrobić.
Dziękuję w imieniu dalii i światła słonecznego, co taki lanszaft tworzą! :buziak

Swietko!Sadze od razu 10. Tak eksperymentalnie. Może to właśnie będzie fajnie wyglądać. think: Zobaczymy! Mi wytłoczki się skończyły i czekam na kolejne zjedzone jajka wink-3
Kocham dalie, ale coraz ciężej jest je uprawiać. Upały i susza je wykańczają i mnie też. Na razie nie rezygnuje, bo jak napisałaś - dalie to moja pasja, ale jak długo wytrzymam?

Ewka! Ja niczym nie traktuj ale dobrze je oczyszczam i suszę przed schowaniem, by właśnie nie zgniły, uciętymi łodygami w dół.

Żanetko! Zawsze można spróbować tak wysadzić. Teraz, jak wytłoczki mi się skończyły, sadzę, jak kolejna jest pusta, więc bez pośpiechu po 10 szt. I tak cebulki z kartonika znikają powoli. W zeszłym roku ciężko mi było za to się wziąć i dopiero w grudniu sadziłam :mur Już wtedy jest ciężko, zimno, mokro i niefajnie.

Dziękuję Danusiu w imieniu dalii! :buziak

Ciąg dalszy moich kochanych dalii:

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, Kalmia, piku, halszka, Semper, Ave, nowababka, zanetatacz, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2024/10/24 11:29 #330963

• halszka
  • halszka Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6903
Dalie cudne, jesienią robią wspaniałą robotę w ogrodzie. Twoje fotki z nimi w roli głównej też :kocham . Muszę w przyszłym roku jeszcze kilka (dosłownie 2-3) dosadzić, ale tylko w donicach, bo w gruncie miejsca brak.
Wiosną miałam patyczkami do szaszłyków oznaczać miejsca, w których są tulipany i narcyzy, żeby wiedzieć, gdzie zaplanować jesienne nasadzenia, ale oczywiście plan nie został zrealizowany :mlotek . Teraz usiłuję tu i tam wciskać cebule usiłując ze zdjęć wydedukować, gdzie jest miejsce, choć nie jestem pewna, jaki będzie ostateczny efekt. Trudno, najważniejsze, żeby były, bo nie wyobrażam sobie bez nich wiosennego ogrodu, a te co kwitły w tym roku, wszak mogą wypaść.
Pozdrawiam
Halina

Ogród takisobie 2024/10/24 12:50 #330965

• kasik 69
  • kasik 69 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4126
Ja mam trochę inny sposób na cebulowe. Sądzę w doniczkach takich większych, trochę ziemi na dno, cebule no i zakopać. Gdy już przekwitną wykopuję i zostawiam w doniczkach aż zaschną liście, a w miejsce tych donic sądzę dalie. U mnie już wykopki no i sadzenie cebul. Dużo moich dalii nie zdążyło zakwitnąć.
Zapraszam do Ogrodu z robalkiem.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Ave, Katarzyna2021

Ogród takisobie 2024/10/24 22:02 #331045

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9960
Boszzz, jakie zdjęcia. :woohoo: :kocham
Ale nie moge tak się im przyglądać. Nie mogę.
Przecież nie mam warunków dla dalii i mnie wkurzają, że takie wielkie rosną do słońca, pokładają się.
No, ale serce pika do nich.
Mi juz chyba tylko donice zostaną.
Jesteś zadowolona z uprawy donicowej?

Ogród takisobie 2024/10/25 12:00 #331077

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Gosiu! :buziak Lubię uprawiać dalie w donicach, a one chyba też to lubią. Mają dobre podłoże kompostowe, są podlewane regularnie i maja dość słońca. Trzeba tylko pamiętać, żeby posadzić dalie niskie, co najwyżej średniej wielkości, bo wysokich nie ma jak podeprzeć potem. W sumie polecam. Swoich w doniczkach mam ze 20.

Kasiu, fajny pomysł! Może część moich też tak posadzę, bo zastanawiam się, jak zagospodarować ten kawałek, co wyrwałam, a tak nie będzie problemu.
U mnie też kilka dalii ma tylko zielone. No cóż, ciężki sezon!

Halinko! Dziękuję! :buziak Jak pisałam Gosi, uprawa w donicach jest fajna, u Ciebie warunki w sumie tego wymagają.
Wiosną warto robić zdjęcia i dokumentować gdzie co rośnie. Też się tym posiłkuję.

Może w weekend posadzę co nieco metodą Kasi, bo trochę mi tych tulipanów jeszcze zostało think:

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Kalmia, halszka, Semper, Ave, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.123 s.