Witajcie
W mojej BIEDRONCE nie ma ziemi w której mogę siać !
Substrat torfowy który namiętnie kupowałem w ostatnim czasie został całkowicie wykupiony, siałem w nim, przesadzałem siewki do doniczek z NIM ... (tym substratem) i co .... koniec ...???
Obecnie poluje na ziemię, pojemniki do wysiewu czyste czekają w pogotowiu.
W tym roku mam sporo własnych nasion z moich doświadczalnych zapyleń w obrębie mojego ogródka i od LUDZI DOBREJ WOLI !!!
Wysiewanie własnych nasionek też jest ciekawe pomimo krzyżowania host jednolitych, o ciekawym kolorze (Golden Scepter) i tych z lekkimi paskami (CARNIVAl).
Niektóre siewki jednoroczne potocznie nazwane zieleńcami wydały ogromne nasienniki pełne nasion, jaki dadzą owoc, jaki plon???
Moja Hosta Cherry Berry miała trzy ogromne nasienniki które pochodzą od trzech znanych ojców. I to jest mega ciekawe.
Sianie będzie na wilgotną włókninę gdzie sprawdzę siłę kiełkowania i wtedy kiełki powędrują do cel w wielokomorowych pojemnikach.
Chciałbym jeden nasiennik do jednego pola w wielokomorowym pojemniku - myślę że lepiej opanuje nazewnictwo opisując jedną celę a nie kilkanaście siewek w jednokomorowej kuwecie.
Taki plan a jak realizacja ?
Mam nadzieję i chęci a to najważniejsze.
Beatki trzymam kciuki za rosnącą młodzież !!!!
Szczególnie za pasiaki !!!!!
Tegoroczne siewki Streaked (z nasion host IAT ) zostały przysypane korą, zimują.
Czy zakwitną w przyszłym roku? Chciałbym.
Jakie to będzie zapylanie
!!!
Jakie to będą nasionka
!!!
A jaka chęć na sianie i podglądanie
!!!
Cel jest - znaleźć dobrą ziemię do wysiewu.
Z moich obserwacji wynika że w domu w otwartym pojemniku pojawia się biała pleśń lub coś podobnego. W domu jest w miarę wilgotno 55-65 % wilgotności a temperatura wahała się od 20,5-24,5 stopni Celsjusza.
U mnie w pracy tam gdzie trzymałem siewki było o wiele suszej i chłodniej i pleśni nie było a siewki rosły jak Sami widzieliście na fotkach.