Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: u Bry

u Bry 2023/05/30 22:50 #296235

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23419
Joasiu -czytam ,że i Ciebie męczy alergia ja mimo leków (na astmę alergiczną) tez bardzo się męczę wyjątkowo często dokucza mi gardło .......no dawno u nas nie padało recourse .Fotki cudne :hejka
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): elakuznicom

u Bry 2023/05/31 08:35 #296262

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48182
Irysy - miód! A płaskobrzucha na pąku - coś pięknego!
Jarzmianka - to bajka!

Miałam dwa górskie. Jeden to nawet kwitł przez 2 sezony i zdechł od suszy :mur Drugi ... lepiej nie mówić gwizdac Za inne się nie biorę, bo szkoda pieniędzy.

--=reklama=--

u Bry 2023/06/12 10:29 #297260

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2773
I kolejne tygodnie zleciały, w Toruniu susza, każda wolna chwila to głównie podlewanie, trawnika nie ma już dawno, zaczeliśmy podlewać sad, bo owocówki tracą liście.... opad czerwcowy do kwadratu... kiedyś w końcu musi zacząć padać....

pismo obrazkowe na szybko, część zdjęć z rana.... już z wysokim słońcem...

pleszki wyprowadziły młode.... robią hałas gorszy niż szpaki :)

trawnikowa savanna.... chociaż trawy tu nigdy nie ma, jest mieszanka krwawnika, koniczyny i innych chwastów...

krzewuszkę spaliło...

dębolistna leży jak długa, ale kwiat jest!

w sadzie jedynie jastrzębiec kosmaczek daje radę.... :placz podagrycznik usechł...

Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, VERA, nowababka, elakuznicom, DorotaZ, ewakatarzyna

u Bry 2023/06/12 10:42 #297261

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Oj jest cudownie Joasiu, pomimo, że sucho. Ja mam podobną sawannową sytuację, też koniczyna i rdest tam tylko wytrzymują.
Mam taka sama krzewuszkę, ale na szczęście w cieniu i dała radę, ale kwitnie krótko i szybko zrzuca.
A te pleszki Ci za mocno nie hałasują? Moje wyprowadziły dwa młode, wiecznie ostrzegają się przed niebezpieczeństwem i strasznie drą dzioby.

u Bry 2023/06/12 10:49 #297262

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Pleszki mnie dziś zaskoczyły, bo na podjeździe leżał kot... Ile one mu sierści z kupra powyrywały.... Że ptaki bronią to niby wiem, nie raz się przygladałam, ale żeby takie małe było w tak bojowym nastroju..... Normalnie stałam z rozdziawioną ze zdumienia buzią.... A hałasu robią co nie miara... Zza płotu nawet przekleństwa dochodzą "tłit słit cholery jedne' polewkamax
Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, takasobie, nowababka, zanetatacz, elakuznicom, DorotaZ, ewakatarzyna

u Bry 2023/06/12 21:58 #297306

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25811
Susza w niejednym ogrodzie daje się we znaki :unsure: , u mnie nie jest tak źle ale truskawki takie jakieś podsuszone :blink: . A że ptaszki takie bojowe że kota atakują to bym nie pomyślała :zielony
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

u Bry 2023/06/12 22:52 #297322

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9960
Taki suchy trawnik mam z przodu domu.
Niby tam powinien być najbardziej reprezentacyjny, ale ja mam do tego zupełnie inne podejście.
Tylko przebiegam przez ten teren, a siedzę z tyłu domu, więc bardziej zalezy mi na tym tylnym trawniku.
Miałaś pięknie irysy

u Bry 2023/06/13 09:24 #297337

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Wczoraj młody pleszek usiadł metr ode mnie i patrzał co robię, może miał ochotę na jakąś glizdę, żebym mu wykopała, ale matka się odezwała i uciekł.

u Bry 2023/06/13 09:48 #297339

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12976
Piękne to Twoje "pismo obrazkowe" :woohoo: A zdjęcie maczków bajeczne :kocham Rozbawiła mnie opowieść o bojowych ptaszkach i kocie 2smiech
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

u Bry 2023/06/25 10:53 #298163

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Wpadam jak po ogień...
Margo irysy u mnie ciężko mają, nie umiem się z nimi obchodzić, ale uwielbiam. Marzy mi się połać winno/czerwonych, będę szukać.... Te szlachetniejsze marudne w kwitnieniu, dlatego trzymam stare odmiany.
Nowababka dziękuję:) Maczki zawsze cudownie wychodzą, mam do nich sentyment.
Wiesiu część truskawek i u mnie jedynie do musli się nadawała ;) poziomki mimo, że w cieniu, też gorzkawe.
Miłko pleszki podrosły i nadal hałasują... polewkamax

W końcu złapaliśmy w tygodniu dwa dni deszczu, mało, lecz każda kropla cenna. Chwasty ruszyły z kopyta. Muszą rosnąć, bo alergia nie pozwala mi na jakiekolwiek grzebanie w ziemi.
Zupełnie niespodziewanie dostałam naczepę parującego obornika - dawno mnie już nic tak nie ucieszyło. Jesienią wysadzę wszystko z przeoranej przez dziki rabaty i przekopię.... na wiosnę będę obsadzać od początku. A przynajmniej taki mam plan.
Aktualnie róże dają czadu, połowa spalona, ale część cudownie daje radę. Ruszyły w końcu dalie, liliowce w blokach startowych również, pięknie będzie, o ile jeszcze jakiś deszcz choć raz na dwa tygodnie spadnie.
Miał być czerwony..... dziad jeden kolejny fiolet do kolekcji.... czerwone nadal poszukiwane....

Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Ostatnio zmieniany: 2023/07/11 23:49 przez th. Powód: Uaktywnienie pliku
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, VERA, Margo2, zanetatacz, elakuznicom, DorotaZ, ewakatarzyna

u Bry 2023/06/25 12:24 #298166

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
A ja chyba miałam czerwonego floksa, ale do końca też nie był czerwony. Jak będzie, to Ci pokażę, jak będzie Ci się podobał - podzielę :buziak
Cudne te róże na Twoich zdjęciach! :kocham

u Bry 2023/06/26 17:07 #298252

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Totalna patelnia dziś, w nocy mają przejść burze, oby tylko bezpiecznie...
Miłko każdego floksa biorę w ciemno, szczególnie jeśli jest w czerwonych odcieniach... a ja mam dla Ciebie kawałek hortensji Togheter, rośnie w siłę...
Nie mogę sobie darować, jak byliśmy po czeskiej stronie Karkonoszy, nie zaczepiłam 'lokalesów' o szczepkę, tam w każdym ogródku rosła taka piękna malinowo/czerwona żarówka... może kiedyś wrócę...
wieczorem wyszłam jeszcze z aparatem, ale już ciemnawo było, dzień jakiś krótszy, albo co gwizdac

choć nie czerwony, to w sumie ładny jest, widać go z daleka i ciągnie oko, jak rozwinie się rdest, będzię bomba...

znowu się udało z rodohitonem i nawet jest wyższy niż poprzednim razem

nie przepadam za liliami, chociaż trochę ich u mnie rośnie, ale tę uwielbiam... nie mogę jednak trafić odmiany, a przyrasta u mnie marnie...

i jak co roku pierwsza top dalia

Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, VERA, Semper, zanetatacz, elakuznicom, Maryna44, DorotaZ, ewakatarzyna

u Bry 2023/07/04 19:32 #298707

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Króciutkie pismo obrazkowe i lecę podlewać... na jutro zapowiadają patelnie, potem trochę deszczu, ale z naszym szczęściem, pójdzie bokiem.
Świetnie w niektórych miejscach spisują się liliowce, owszem liście brzydkie, w niektórych cała masa gniazd z pająkami (a niech siedzą...), chwasty mam po pas! wszędzie... trawnik nie widział kosiarki od bardzo dawna, ja każde koszenie przypłacam dusznościami, a M nie przekszadzają metrowe akacje....

Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, takasobie, Semper, zanetatacz, nelu-pelu, elakuznicom, DorotaZ, ewakatarzyna

u Bry 2023/07/04 20:22 #298708

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33600
Brydziu, zdjęcia cudne, ale to z ogórecznikiem i pszczółką jest najbardziej naj :kocham :kocham :kocham
i żabka zaraz po nim :kocham

Ja wczoraj wracając od mamy wieczorem wstąpiłam do Casto i kupiłam 20 litrów obornika granulowanego... i tez się cieszyłam że mi w aucie smrodzi :lol:

u Bry 2023/07/04 23:07 #298724

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Ogórecznik i pszczółka i mnie zachwyciły :woohoo: a zestawienie floksa z rdestem muszę powielić :kocham . Takiego prawie czerwonego mam to mogę Ci podesłać :)
Wiesia

u Bry 2023/07/05 22:24 #298802

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Jak mi zatem zakwitnie, to go oznaczę. Muszę wykopać kolejnych kilka kęp floksów, bo sieją się i zabierają słoneczne miejsca daliom. Ale teraz mi żal, bo dopiero zaczynają.
Masz dla mnie hortensję? Cudownie! :buziak
I przypomniałam sobie, że zapomniałam posiać ogórecznika :mur

Przy zdjęciach wzdychałam :mniam
Ostatnio zmieniany: 2023/07/05 22:25 przez takasobie.

u Bry 2023/07/10 21:41 #299050

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Wiesiaczku wprowadziłam zamieszanie, z floksem na zdjęciu kwitnie krwiściąg, na rdest ciągle czekam, ale przy tej suszy się chyba nie doczekam gwizdac
Rośnie dla Ciebie barbula, dzieciak jest tylko niezmiennie kurduplowaty, podtuczę florowitem i wyślę jak się ochłodzi nieco...

Ewa moi sąsiedzi średnio zadowoleni z zapachu obornika pod płotem. zupełnie nie rozumiem dlaczego polewkamax ja tam, ilekroć przechodzę, "sztacham" się z uśmiechem rotfl

Miłko nigdy nie sieję ogórecznika, sam łazi gdzie chce po ogrodzie...

W ogrodzie susza...pół niedzieli podlewaliśmy, dziś wszystko wisiało... miała przejść burza... ale jednak chyba nie u nas..... nie mam siły lać.

Mamy małe jeże, naliczyłam 4, jednego trzeba było ratować, tak się zawinął pod folię, że nijak wyjść... a chrząkał z daleka jak wielka locha polewkamax

siewka z nasion od prof. Bodalskiego, zdecydowanie warto było czekać...

rodochiton się pnie i zaczyna sypać kwiatem.... średnio jednak go posadziłam, bo pod wiatą albo jest pod słońce, albo ciemno...

wyczekiwałam gościa... widziałam już w tygodniu, że gdzieś przemykał, dopiero w niedzielę przydybałam na werbenie

i kolejny ulubiony. dostałam od śp Emila lata temu...

pomponiki zaczynają
Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Efkaraj, takasobie, VERA, Margo2, nelu-pelu, elakuznicom, ewakatarzyna

u Bry 2023/07/10 21:57 #299052

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Zawsze coś ciekawego pokażesz. Rodochiton nie dość, ze piękny, to fotogeniczny.
No i paź przyleciał! clap U mnie jeszcze żadnego nie widziałam, a fenkuły czekają bujnie...
Za tę wiadomość podziękował(a): Brydziasia

u Bry 2023/07/10 23:15 #299066

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9960
Ja jeżom przygotowałam z tyłu działki stanowisko, ale nie wiem, czy tam śpią. Na pewno są na osiedlu, bo często je widujemy, ale na działce nigdy ich nie widziałam.
Jesli byś przejrzała zdjęcia z mojego ogrodu może byś sobie coś wybrała?
Mogę dostarczyć osobiście, bo syn w Toruniu studiuje.
Pewnie będe tam w przyszłym tygodniu
Za tę wiadomość podziękował(a): elakuznicom, Brydziasia

u Bry 2023/07/11 11:56 #299088

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
A widzisz ja pomyślałam o krwiściągu bo właśnie u mnie zaczyna i nawet nie zwróciłam uwagi że piszę rdest :oops: :zielony
A z barbulą poczekaj do jesieni to będzie bezpieczniej :)
Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): elakuznicom, Brydziasia
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.102 s.