Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: u Bry

u Bry 2023/08/08 21:34 #300773

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25811
Kosmata jakoś później się u Ciebie zbiera think: , a ta różowa ślicznotka przed nią to co?
Dobrze że z psem już dobrze, a judaszowca jakoś przeżyjesz :zielony . A host mogę Ci też trochę podesłać bo przez ślimaki pomału odchodzę od host na rzecz paproci :zielony
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

u Bry 2023/08/08 21:41 #300775

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23419
Joasiu - 2smiech 2smiech 2smiech to ja dzisiaj chyba miałam chandrę bo kupiłam 5 liliowców a miejsca zero a wszystkiemu winna pogoda ....dobrze ,że wszystko z pieskiem ok hu_rra niestety to drenowanie kieszeni też znam ,w zeszłym roku straciłam wszystkie zaskórniaki i jeszcze ich nie odrobiłam 2smiech
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

--=reklama=--

u Bry 2023/08/09 10:43 #300817

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48182
Zdjęcia dalii cudne. Gratuluję hostowych zakupów, chętnie bym też tak zrobiła, ale przybyło mi już nieco w tym roku ślicznych więc muszę się nacieszyć tym co mam.

u Bry 2023/08/09 19:30 #300858

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2773
Wiesiu pierwsze zdjęcie to nie kosmata, otulona zaczyna :) kosmate już przekwitają praktycznie. A różowe coś to prawdopodobnie Izu no hana - plakietki smakowały dzikom, a nic podobnego chyba nie miałam :glupek jak masz wyrzucić hosty, to przytulę chętnie....

Żaneta od Tadeusza jednak brałaś? pochwal się co za odmiany... dwie mi się podobają, ale specjalnie dobierać dwóch kolejnych do zamówienia już mi się nie uśmiecha.... pewnie jak pęknę, to już chciejstwa będą niedostępne.... polewkamax

Miłko dziękuję, dalie mi coś zjada (prócz ślimaków), ciągle zbieram jakieś pluskwiaki, do tego szarańczowate.... a jeszcze coś zupełnie obgryzło ranty cafe au late.... jakby nożyczkami na około ktoś poobcinał... może ta baba z telewizji, co poleca je do jedzenia :glupek polewkamax

pogoda nadal dzika i zimno... chwilę popadało...

uwielbiam je, Wiesia jak nic ma czkawkę co najmniej raz dziennie rotfl

otulona dziś już bardziej rozwinięta, choć kwiat nadal mikrusi...

a ten kolejny rok z rzędu kwitnie latem....
Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, VERA, Elżbieta, zanetatacz, elakuznicom, Shalina, DorotaZ, ewakatarzyna

u Bry 2023/08/09 21:00 #300863

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
I ja mam takie przypadki. Obgryzie Ci gad czubek kwiatka, a potem jak rozkwitnie wygląda jak psu z gardła wyciągnięty. :mur
E! Baba jakieś galaretki czy inne takie tam omlety z tego robi, nie gryzie, a z lekka podskubuje 2smiech
Pasikonik w płomieniach - czad! :fotka

u Bry 2023/08/09 22:18 #300880

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Tak od p.Kotuli- 1.Magalozaurus,2.Viva polonia,3.Princess Gunhilda,4.Vistula Valley,5. Spinefeld super szybka akcja paczka już w drodze a miejsca jeszcze nie znalazłam 2smiech ,może najpierw pójdą w doniczki
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności

u Bry 2023/08/09 22:43 #300888

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25811
Cieszę się że rudbekia daje u Ciebie radę flower , to moja ulubiona a u mnie niestety poległa pod natarciem ślimaczym :angry: , a miałam kiedyś taki piękny łan krecigl .
Jak będę pakować rośliny dla Ciebie to jakieś hosty dorzucę :zielony
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

u Bry 2023/08/15 14:03 #301206

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Wiesiu ja jej sporo nawysiewałam, jak chcesz to Ci ją też spakuję :)

Żanetko same gwiazdy, Tadeusz wrzucał jeszcze oferty, kusi, ale nie mam miejsca.

Miłko mam nadzieję, że wystawa udana, czekam by się pozachwycać nad zdjęciami:)
Co do hortensji - zdjęcia słabe, bo moje panny już po kwitnieniu, ale podstawowe różnice widać.
Blue bird
wyraźnie odstawione od siebie płatki, zupełnie gładkie, bez wcięć. Kwiaty płonne ułożone grzecznie w wianuszku.

Blue deckle - tu płatki raz zachodzące, raz oddalone, ale z ząbkami. W pełnym obrazie kwiatu raz w wianuszku, a raz w zupełnym bałaganie:

Bella Anna

nowa rabata... trudny kawałek, pod świerkami piach, nawiozłam obornik, kompost, przesadziłam jednego rododendrona, przywlokłam z nieużytków stare pnie sosen... nie wiem co się utrzyma... wcześniej była trawa.... właściwie była pierwszy rok po wysianiu.... potem to już tylko dogorywające suche placki...
Praktycznie cały 'długi weekend' walczyłam.... brakuje jeszcze jednej grubszej kłody i adiantum wink-3

po drugiej stronie niezmiennie Europy i dogywający bukszpan...

w daliach mam rodzinę tygrzyków... póki co naliczyłam pięć, muszę uważać przy zrywaniu. Piękne są :kocham
Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Ostatnio zmieniany: 2023/08/15 22:28 przez th. Powód: Usunięcie zdublowanego pliku
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, VERA, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu, elakuznicom, Shalina, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

u Bry 2023/08/15 19:31 #301237

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Joasiu -podziwiam w taki upał kawał roboty odwaliłaś :bravo :bravo :bravo hu_rra ....ja tylko podlewam późnym wieczorem i leżakuje 2smiech .Widziałam nowe oferty liliowców-zachęcające nawet ceny były niższe ,ale najpierw muszę uziemić to co mam
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności
Ostatnio zmieniany: 2023/08/15 19:31 przez zanetatacz.
Za tę wiadomość podziękował(a): elakuznicom

u Bry 2023/08/15 23:22 #301266

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9960
Ja też podziwiam
.
Z domu wyszłam dopiero wieczorem
Miałam jechac jutro do Edytki, ale nie jadę. Chyba, że mi rano cos strzeli do głowy.
Wolę iść do pracy polewkamax
Tam jest klimatyzacja
Ostatnio strasznie źle znoszę upały

u Bry 2023/09/07 21:09 #302735

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Hej!

Trochę mnie nie było, piękna pogoda (i susza) wróciła, ale to ostatnie podrygi lata, dobrze wygrzać kości. Zostałam bez aparatu, najpierw chłopaki zabrali w góry, a potem migawka postanowiła zejść... zostaje telefon, ale jakość pozostawia wiele do życzenia i raczej nie cykam...
Pokazują się pomału cebule, w biedrze złapałam Mirandę, w lidlu dziś irysy żyłkowane, a w auchanie i obi worek narcyzów... i wystarczy... gwizdac poczekam na wyprzedaże.... na pewno nie będę sadzić już nic na tyłach, dziki nadal są i kręcą się w okolicy.... będę przy domu sadzić drobnicę.

Kończą się pomidory, porobiłam przeciery... została jeszcze ostra papryczka, nie mam na nią pomysłu, pewnie pomrożę... napawam oczy cudownymi wschodami słońca jadąc rowerem do pracy, nad Wisłą nisko mgły... bajeczne poranki... chociaż zimne. Lubię te początki jesieni. Przejdzie człowiek przez ogród, podgryzie to i tamto...

Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, Efkaraj, takasobie, VERA, Semper, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

u Bry 2023/09/08 09:56 #302777

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Ja też nie wiem, co zrobić z papryczkami czereśniowym ostrymi. Znalazłam przepis, ale nie wiem, czy mi się chce robić think:
Współczuję braku aparatu. Musiałabym iść na detox 2smiech

u Bry 2023/09/10 22:05 #302881

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłko detoks, detoksem, ale jak na złość wszystko kwitnie właśnie najpiękniej.... zobaczymy czy będzie się opłacało naprawiać... czy jednak zamiast nowego obiektywu, będzie nowe body...
Miałam robić nic, bo upał, ale złapałam za sekator i podcięłam dwie wiśnie.... potem M zagoniłam do obcięcia jabłoni... może jutro uda mi się naprawić rębak, to będzie czym ściółkować.
Komary nie dają spokoju, wywaliłam zagon malin, posadziłam w ich miejsce dwie borówki, udało się uratować jedną skrzynię warzywniaka, posłuży jeszcze sezon, potem bym chciała nowe skrzynie, tylko nie wiem czy z drewna, czy z betonu jednak.... coś kompletnie zeżarło dwie hortensje ogrodowe, najpierw myślałam o opuchlakach, ale przy rozbieraniu skrzyni znalazłam wypasione nagie tłuste bydlaki w truskawkach. Dawno nie było żadnej plagi gwizdac dobrze im pod słomą widać było.
Wykopałam kolejne bukszpany.... w sumie nawet bez żalu. Ratuje te w przedogródku, bo chronią hortensje przed wiatrem... ale docelowo chcę tam cisy. I tak leci dzień za dniem, przydałoby się ze 3 dni urlopu i przetyrać porządnie, zamiast od weekendu do weekendu...
Dobrze jest, upiornie sucho, ale dobrze... Mam nadzieję, że będzie długa, złota, piękna jesień...

Odgrzebałam coś starego...

Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, VERA, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu, elakuznicom, Shalina, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

u Bry 2023/09/11 20:12 #302923

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Uśmiałam się z dzięcioła! 2smiech
Zdjęcia cudowne, czekam aż Twój problem się rozwiąże, jakiekolwiek rozwiązanie by nie było. Ja powoli skłaniam się do wymiany, ale muszę mentalnie się przygotować do bezlusterkowca. Maciej ma i zdjęcia są doskonałe, ale trzeba nauczyć się inaczej patrzeć. think:
Za tę wiadomość podziękował(a): Brydziasia

u Bry 2023/09/22 22:17 #303739

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9960
Też taka pogoda mi się podoba. Jeszcze przyszły tydzień ma być taki.
Tylko faktycznie sucho.
Podobno dzisiaj w nocy ma u mnie popadać.

u Bry 2023/10/01 20:10 #304349

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nadal jestem bez aparatu.... naprawia się.... gwizdac

Miłko no właśnie trochę sobie siebie z bezlusterkowcem nie wyobrażam, po części dlatego, że mój warsztat ubogi, a dwa... hm... a może nie ma dwa. D kwestia przyzwyczajenia, a ja jak stary indianin nie bardzo lubię zmieniać przyzwyczajenia... rotfl

Susza w Toruniu niezmiennie... grzybów brak... zaczęłam kurs, więc nie ma mnie całe weekendy.... cebule czekają na posadzenie, sad nie ogarnięty... jeszcze jest pięknie. Od środy temperatury mają spaść, oby popadało i nie przymroziło, bo będzie liściopad w październiku, a ja bym się chciała jeszcze na kolorowe liście pod koniec października w Powsinie załapać...

Obrazki z telefonicznego kotleta ;)

i taki cudny zawisak powojowiec wpadł wczoraj do tunelu, przyprawiając w pierwszej chwili o mały zawał polewkamax

Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, VERA, Semper, Elżbieta, nelu-pelu, elakuznicom, Shalina, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

u Bry 2023/10/01 20:54 #304359

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Niech naprawa trwa jak najkrócej! Ja sobie zmiany też nie wyobrażam, ale nastąpi to wcześniej czy później. Muszę mieć coś lżejszego.

Zawisak cudny. nawet szukałam w książce, co to może być. Powojowiec?

u Bry 2023/10/01 21:58 #304370

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Poszedł post w kosmos...

Miłko Powojowiec jak najbardziej. W pierwszym momencie myślałam, że jakieś wróblowate wpadło, przy dobrych warunkach atmosferycznych podobno potrafią rozwijać prędkość do 100 km/h...
Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

u Bry 2023/10/10 19:47 #304817

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nadal jestem bez sprzętu... specjalnie do Wawy wysłany, żeby szybko poszło... kontakt tragiczny.... ale już mi się nie spieszy... w nocy było -3....
w weekend wykopie dalie, może uda się posadzić narcyzy i drobnice.... do tego trochę doniczek z nie-wiadomo-czym zwiozłam ze szkółki i klona.... trochę ziół, trochę jeżówek... będzie przesadzanie, o ile nie będzie lało... (a suszę mam tragiczną... :( ) mam pierwszy wolny weekend od września, muszę sprężyć żyć i przekopać to i owo... :mur
musicie wybaczyć brak pisma obrazkowego... i tak niewiele już kwitnie... nawet astry wyglądają jak niedorozwinięte....
Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, elakuznicom, DorotaZ

u Bry 2023/10/10 20:27 #304832

• VERA
  • VERA Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25358
Dobrej pogody do ogrodowania i deszczu takiego w sam raz by dał popracować życzę :przytulam
Za tę wiadomość podziękował(a): elakuznicom, Brydziasia
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.082 s.