Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: u Bry

u Bry 2023/04/03 20:31 #290627

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2773
Opuchlaki i poskrzypki są już aktywne u mnie dobry tydzień, mam nadzieję, że im zady wymrozi... mi dziś mózg wymroziło, jak szłam do przychodni.... strasznie szewski poniedziałek to był...

Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Efkaraj, VERA, zanetatacz, Shalina, DorotaZ, ewakatarzyna

u Bry 2023/04/03 23:00 #290655

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23419
Ech ta pogoda......to mówicie ,że już robactwo grasuje? ja nawet nie sprawdziłam jeszcze czy ślimory już są......bukszpany też musze obejrzeć
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Za tę wiadomość podziękował(a): Brydziasia

--=reklama=--

u Bry 2023/04/05 11:52 #290697

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48182
Koniecznie muszę Ci nakopać kokoryczy! Postaram się o takie białe, czerwone, pewnie tez fioletowe się załapią.

u Bry 2023/04/10 23:04 #291033

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9960
U mnie bukszpany zaatakowane na dobre.
Najgorsze, że nie było kiedy pryskać.
No i wkurzyłam się bardzo kiedy zajrzałam do opakowania lepinoksu a tam pusto.
W sklepie ktoś musiał ukraść. :angry:
Teraz muszę znowu kupić.
Tym razem sprawdzę zawartość .

u Bry 2023/04/15 11:39 #291412

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gosiu też tak kiedyś miałam, ale skapnęłam się w samochodzie i zawróciłam.

Tydzień zleciał jak z bicza, w święta było genialnie, niedziela zimna, ale sobota i poniedziałek.... nadrobiłam trochę zaległości w ogrodzie.
Szkód też narobiłam, bo jakoś mi się chyba nawozu sypnęło za dużo gwizdac gdzie nie gdzie coś mi podsycha, równie dobrze, to może być robactwo.... ale raczej łączyłabym nawożenie... no trudno. Teściowa dokończyła dzieła zniszczenia, bo z nudów poszła pielić... a że zaćma... odrobina złośliwości... i nikt nie będzie jej mówił, gdzie może, a gdzie nie.... to znowu mam pusto na rabacie 037 całe szczęście, że w zapasie kilka paczek nasion chabrów,cynii i kosmosów.... i dalie! w końcu może będą miały szansę zabłysnąć w całej okazałości.

Dziś siąpi i chłodnawo, szkoda, bo chciałam skończyć pielenie, może po obiedzie się poprawi. Muszę gdzieś upchnąć biedronkowe rododendrony.... niby miejsce jest... ale jakby nie do końca rotfl

pierwszy! uchowały się pod płotem

Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, VERA, zanetatacz, nelu-pelu, DorotaZ, Katarzyna2021, ewakatarzyna

u Bry 2023/04/19 20:10 #291852

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ktoś popsuł pogodę, jutro co prawda mam urlop, ale raczej lekarsko-badaniowo biegany, mam nadzieję, że uda mi się coś pogrzebać w ziemi. O wertykulacji i skończeniu cięcia sadu chyba powinnam zapomnieć...

prócz ćmy, opuchlaków zaczęły żerować zielone gąsienice, które trzebią, aż miło dopadłam kilka na koronie i żonkilach... że o nagich ślimakach nawet nie wspomnę....

Zostałam obdarowana hiacyntowcami... zdjęcie z tel. niestety. Mocno zmęczone daleką drogą, ale już się podnoszą :kocham
Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Efkaraj, takasobie, VERA, zanetatacz, ewakatarzyna

u Bry 2023/04/19 20:47 #291857

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
To piękne uczucie posiadać hiacyntowca! Niech cudnie Ci rosną i kwitną. Ja dostałam od przyjaciela mojego brata wiele lat temu . Posadziłam w różnych miejscach, żeby dowiedzieć się, co lubią i chyba lubią mnie, bo nieźle sobie radzą. Wcześniej miałam hiszpańskie, tez ładne. Każde maja swój urok. :kocham
Wzdycham do kwiatów Twojej magnolii! W ogóle fajnie ją złapałaś :fotka

u Bry 2023/04/19 21:05 #291862

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
U mnie golasy zjadają kwiaty żonkili :mur no i dwie garści wyjęłam liści i kwiatów tulipanów bez cebulki -podziemie nieustannie grasuje recourse .......no popadało nieźle
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności

u Bry 2023/04/21 22:50 #292090

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłko magnolia wiekowa, z wyrokiem na ścięcie - odwlekanym w nieskończoność. Oba pnie są chore, po części okorowane.... a ja nie mam serca.... odbiła nisko wielkim silnym przewodnikiem i w końcu stare utniemy, a zostawimy ten... kto wie, może w tym roku... a do fotografowania to iście diabelskie stworzenie, bo raz, że posadzona w trudnym miejscu, dwa najlepiej wygląda z zamkniętej ścieżki sąsiadów, a trzy, tło ma 'takie se'. Genialnie, gdy idzie burzowa chmura, ale zdarzyło się to może raz.... czasami pokrywa się kwitnieniem z rajską jabłonią - i to jest wtedy mega...
hiacyntowce rozdzieliłam w dwa miejsca, oba lekko cieniste, mam nadzieję, że spotkam je za rok :)

Żanetko podlało tak, że wypadła nam brzoza, a i kilka róż na drugi dzień straciło pędy... właściwie się nie dziwię, bo zimno+wilgoć+upał to idealny przepis na grzyba.... dziś zaklinam pogodę, by nie przymroziło - byłoby to nieco absurdalne, biorąc pod uwagę fakt, że w ciągu dnia było 25 stopni w słońcu... ale niebo czyste jak żyleta.... może gwizdnąć... hortensje okryłam, ale czereśnie, brzoskwinie i jałbłoni już nie mam jak...

Robota normalnie rośnie w oczach, ale weny brak. Pięknie jest!

Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Efkaraj, takasobie, VERA, zanetatacz, ewakatarzyna

u Bry 2023/04/22 12:30 #292111

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Pięknie napisałaś u mnie o moich zdjęciach, a ja mogłabym to samo napisać o Twoich! Cudne magnolie, narcyzy i reszta kwiatów, można oglądać w nieskończoność, rób zdjęcia i pokazuj, bo wiosna szybko mija! :kocham
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Brydziasia

u Bry 2023/04/23 21:28 #292220

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Udało się przebujać bez przymrozku, chociaż spadło do zera.... jeszcze przetrwać zapowiadany w środku tygodnia spadek - i jakby było cudownie, gdyby zośka już nie przyszła... pożyjemy, zobaczymy!
W ogrodzie gra i brzęczy - chociaż głównie chwasty dają czadu, ale jakoś bez stresu przechodzę nad tym do porządku dziennego, przynajmniej pszczoły i trzmiele mają pożytek z jasnoty. Po godzinie wydłubywania mleczy z 'trawnika' też doszłam do punktu, w którym akceptuję ich występowanie.... gwizdac
Alergia skutecznie upupiła plany orki, dało się podłubać tylko z rana i jak już słońce ciut niżej zeszło, a leki zaczęły działać.
Z uporem maniaka wydłubuje pokrzywę i podagrycznik wzdłuż tunelu, chciałam tam sadzić dalie... poddałam się po 1/3 długości, drugą 1/3 przekopał M i też się poddał.... skompostować tego nijak, pół pojemnika na bio zapakowałam i nie byłam w stanie dociągnąć do bramki polewkamax
Młodzież widząć moją i ojca niemoc, nie dała się już wrobić w pozostałe 1/3.... ani prośbą, ani groźbą, ani przekupstwem 037

Miłko dziękuję - ciągle długim pstrykam, naprawa poprzedniego lekko nieopłacalna, ciułam więc na nowy...

niespodziewajka w miejscu czosnków główkowatych - ifeon

Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, VERA, Semper, nelu-pelu, ewakatarzyna

u Bry 2023/04/23 22:30 #292229

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25811
Ale cudne to zdjęcie magnolii z czym? A ifejon rósł kwitł i się namnażał przez ładnych parę lat a po pewnej zimie już się nie pokazał :unsure: a tak go lubiłam :dry:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

u Bry 2023/04/24 20:45 #292325

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Wiesiu to różowe to rajska jabłoń, aktualnie wielka, różowa, brzęcząca pszczołami landryna :)

A ifejon dla mnie to wielkie zdziwienie, kiedyś coś czytałam, możliwe też, że w zeszłym roku kwitł, ale zdecydowanie tam jest przez przypadek - zachwycający przypadek :)

Po pracy poszłam do sąsiadki sadzić krzewy, fajnie było pokopać, lubię taką konkretną robotę. Efekt też powinien być zadowalający.

Zdjęcia z późnego wieczora, więc już światło nie takie... sad kwitnie, judaszowiec zaczyna, szkoda byłaby wielka, jakby przymarzły... zobaczymy.,,

i nadzór.... jakiś taki niezadowolony polewkamax

Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, VERA, Semper, nelu-pelu, ewakatarzyna

u Bry 2023/04/24 20:51 #292328

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25811
Od kiedy to koty chodzą gęsiego 2smiech
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): Brydziasia, ewakatarzyna

u Bry 2023/05/07 22:01 #293864

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Witajcie w maju:)

Wiesiu nie dość, że gęsiego, to jeszcze krok w krok za mną... nikt im nie powiedział, że są kotami... no co zrobić...

Majówka była intensywna, choć na miejscu, to bez okazji do ogrodowania. Nie do nadrobienia... dobrze, żę chociaż M skosił trawę i przekopał tunel... nie bardzo wiem po co, bo moje pomidory nadal nie przepikowane... :mur
Wszystko kwitnie, dziś zapowiadają podobno już ostatni przymrozek... -4.... Dwa tygodnie temu nam się dostało, zmarzła część sadu, orzechy i winobluszcz totalnie trafiło... straciliśmy dwie brzozy, nie wiem czy przez mróz, czy przez mrówki, albo jedno i drugie....
Odkryte już hortensje zawijałam dziś z powrotem, mam nadzieję, że ostatni raz w tym półroczu... i tak marnie wyglądają, nie miałam czym już okryć azalii i wisterii... może sobie poradzą.
Zostawiam pismo obrazkowe, już mocno przeterminowane, mam nadzieję, że uda się dokumentować bardziej na bieżąco.

Pierwszy! niestety te szlachetniejsze średnio z kwitnieniem....

Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Ostatnio zmieniany: 2023/05/07 22:03 przez Brydziasia.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, VERA, zanetatacz, nelu-pelu, DorotaZ, ewakatarzyna

u Bry 2023/05/10 18:42 #294130

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
To jest to, co tygryski lubią najbardziej - jest ptak, jest narcyz, tulipany i cebulowe wszelakie, jest światło, jest moc!

u Bry 2023/05/25 22:16 #295747

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Z tym światłem największy problem... rano, jest dla mnie za rano na zdjęcia, a po pracy zanim ogarnę 'się' już za późno. Weekendy mieliśmy intensywne najpierw z przyjaciółmi, potem pracowe, i znowu w biegu, a raczej w locie.... postanowiliśmy nie organizować imienino-urodzin i się pobyczyć teraz, tak po prostu (na kolanach, w chwastach... pomiędzy ślimakami.... polewkamax ) trochę pisma obrazkowego zaległego i bieżącego... jest tak sucho, że część rododendronów i azalii straciło kwiaty, zanim się porządnie rozwinęły... zbiornik na deszczówkę pusty... widoków na deszcz brak...

i sentymentalnie głóg.... rósł już kiedyś pod domem... witał gości.... jakieś prawie 100 lat temu... wrócił na swoje miejsce...
Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Ostatnio zmieniany: 2023/05/25 22:34 przez th. Powód: Uaktywnienie pliku
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, zanetatacz, nelu-pelu, elakuznicom, Maryna44, DorotaZ, ewakatarzyna

u Bry 2023/05/25 23:16 #295760

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Właśnie myślałam ,że dawno się nie odzywałaś :nie_wolno ,cudowne fotki :bravo :bravo :bravo ,głóg też mi się bardzo podoba
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności
Za tę wiadomość podziękował(a): elakuznicom

u Bry 2023/05/26 15:02 #295812

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
No jasne, że cudowne! Ten bez, a te powojniki!!!
U mnie chyba w tym roku nic nie zakwitnie z powojników. Chyba mnie nie lubią. A to jakiś górski?
Ostatnio zmieniany: 2023/05/31 08:35 przez takasobie.

u Bry 2023/05/30 22:42 #296233

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłko powojnik górski, chyba Mayleen, bo Elizabeth też mam, ale jak na moje są identyczne....
Powojniki bujnęły i właśnie zaliczają padaczkę.... tylko górski się trzyma właśnie.

Weekend zamiast minąć ogrodowo, to minął alergicznie, nadal nie jest fajnie, ale leki w końcu działają jako tako.

Szybki zrzut kwitnących cosiów... mam straszną suszę, nawet słoneczniczek szorski i podagrycznik smętnie wiszą.... M próbuje coś ratować podlewaniem, ale na moich piachach....

Blue deckle zapączkowana, aż miło

Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, zanetatacz, nelu-pelu, DorotaZ, ewakatarzyna
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.096 s.