Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2023/06/04 21:31 #296644

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48190
Zakwitł jeszcze taki żółty irys hu_rra

i inne

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, edulkot, VERA, zuzanna2418, Ave, nowababka, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2023/06/04 22:16 #296652

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4016
Ale fajny włochaty robaczek na ostatniej fotce :lol: Mam nadzieję, że nie szkodnik...
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

--=reklama=--

Ogród takisobie 2023/06/05 08:49 #296665

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
To orszoł prążkowany Ewuniu! Pyłkiem się żywi, larwy próchnem. Więc nie szkodnik :-)

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, edulkot, VERA, zuzanna2418, Ave, nowababka, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2023/06/05 09:02 #296667

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14045
No z tym deszczem to już by mogło coś się zadziać.
Fajny ten fotel ogrodowy, lubię takie plecione meble.
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2023/06/05 09:46 #296670

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5678
Bardzo klimatycznie u Ciebie, Milko vishenka
Będę na działce w czwartek, zobaczę dalie :)
U nas już potworna susza... :(((

Ogród takisobie 2023/06/05 10:53 #296672

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Swietko! U mnie pył jak na Saharze. dalie i inne rośliny ratuję docelowym podlewaniem w nóżki. Tylko niektóre miejsca sikam z węża, bo potem robi się skorupa. Daliom leje tak po szkleneczce co drugi dzień. Muszą jakoś przeżyć.

Zuza! To już poważne zmiany klimatu, których się nie da odkręcić. Przymrozki i susza w czerwcu? krecigl
Fotele już ledwie żyją, tzn można siedzieć, ale już brzydkie się robią. Może namówię Macieja i mi je pomaluje. Np na ecru. A kupiłam je jako wyprzedaż wyposażenia z kawiarni zagranicznej. Facet sprowadzał.

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Kalmia, piku, edulkot, VERA, zuzanna2418, Ave, nowababka, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2023/06/06 07:35 #296734

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4016
Też mi się podobają te miejsca przystankowo-odpoczynkowe :kocham Takie miejsca do "przycupnięcia" są bardzo przydatne, sama się przekonałam jak poustawiałam takie przydasie tu i ówdzie w ogrodzie. Często z nich korzystamy. zwyc
U mnie też susza okrutna, tylko patrzeć jak gmina zabroni korzystania z wody do podlewania ogrodów. A studnia już pusta :placz Podlewam naprzemiennie, raz jedna roślinka dostaje wodę, raz inna.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, takasobie

Ogród takisobie 2023/06/06 12:13 #296757

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ja Ewka planuję w miejsce tego fotela wstawić takie drewniane w całości leżaki, które na stałe będą stały na zewnątrz.
Myślę, że to dobra metoda podlewania, bo nie da się teraz inaczej. Mam jeszcze wodę w studni, ale niewiele. Codziennie napełniam balię do grzania wody, czerpię z niej konewki podlewam gdzieniegdzie.

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Kalmia, piku, edulkot, VERA, Ave, nowababka, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2023/06/06 12:37 #296758

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16312
Z wodą a raczej z jej brakiem to już masakra jakaś... do beczek na deszczówkę nalewam działkowej
kranówy i roznoszę w konewkach... tyle, że zamieniłam duże 10-litrowe na mniejsze :lol:

Dalie rosną.. flower
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Ogród takisobie 2023/06/06 14:45 #296765

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33601
Pięknie irysy kwitną, a susza im nieco służy, bo one nie lubią mokra. Choć za sucho to też nie dobrze.
Ja mam jeszcze mauzera wody, wczoraj trochę podlałam doniczkowe, bo one najbardziej wysychają i te krzewy, które posadziłam niedawno. Dziś trochę popadało, a raczej pokropiło i zrobiło się okropnie duszno.

Ogród takisobie 2023/06/06 22:06 #296799

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ewka! Zapowiadają u was opady, nazbieraj wody! Ale chyba będzie ich na tyle, że nie będziesz musiała zbyt wiele gromadzić. wink-3

Nelu! Cieszę się, że dalie rosną! hu_rra Ja oglądam codziennie wszystkie i zachęcam do rośnięcia. Tylko, czy posłuchają... think:

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, edulkot, VERA, Ave, nowababka, zanetatacz, Danusia, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2023/06/06 22:22 #296801

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25373
Czy ja się nauczę kiedykolwiek robić takie zdjęcia :mur
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, takasobie, ewakatarzyna

Ogród takisobie 2023/06/06 22:27 #296803

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
2smiech Dobre Verciu! :buziak Bardzo dziękuję, cieszę się, że Ci się podobają!
Ale czy się uczysz robić zdjęcia? wink-3 No bo to tak trzeba ;-) Ja zawsze jestem chętna do udzielania lekcji, wskazówek, a wszyscy myślą, że to wina ... aparatu.
Masz u mnie kurs gratis, ale musimy się znów spotkać. No i poświęcić trochę czasu na mały kurs... gwizdac
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA

Ogród takisobie 2023/06/07 10:14 #296825

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5678
VERA napisał:
Czy ja się nauczę kiedykolwiek robić takie zdjęcia :mur
Właśnie jak oglądałam Twoje, Miłko, ostatnie zdjęcia, to też o tym samym pomyślałam :)
Umiejętności umiejętnościami, ale trzeba jeszcze mieć tak zwane oko :przytulam teacher vishenka
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, ewakatarzyna

Ogród takisobie 2023/06/07 10:28 #296827

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dziewczyny! Z fotografią to trochę jak z pieczeniem ciasta. Jak się trzyma pewnych zasad, zazwyczaj wychodzi dobrze. Po pierwsze poradzę spróbować złapać w kadr obraz, jaki chcemy oglądać. Np. pisałam kiedyś Danusi: "Kuper niżej"! Czyli warto zrobić roślinie/kwiatkowi zdjęcie z niższej perspektywy. Tak, żeby było widać go z boku, z jego wysokości.
Maksymalnie upraszczam, bo mamy piękny watek na forum "W kierunku dobrych zdjęć", ale może być on zbyt skomplikowany więc spróbuje prościej :-)
Po drugie poradzę nie fotografować w pełnym słońcu tylko rano albo wieczorem.
Czyli zadanie na wieczór dla Was - robimy zdjęcie kwiatka wieczorem, z jego perspektywy, a nawet spróbować pod słońce. Prace sprawdzę w Waszych wątkach jutro! wink-3
Ostatnio zmieniany: 2023/06/07 10:29 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, edulkot, VERA, zuzanna2418, Ave, nowababka, zanetatacz, Agneszka, ewakatarzyna

Ogród takisobie 2023/06/07 23:17 #296912

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2773
Niesprawiedliwe z tym żeleźniakiem, mój kolejny rok nie chce kwitnąć.... nawet je rozsadziłam w różne miejsca i nic, wielki połać liści mam... a tak lubie dziada....
Zdjęcia jak zwykle piękne, szałwia z tym czymś żółtawym w tle (chwaścior?) genialna. I ten bordowy (czerwony? winny?) irys - bajeczny!
Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą

Ogród takisobie 2023/06/10 11:47 #297109

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25373
Miłko rzuć proszę przy czasie okiem do mojego wątku :oops:

Ogród takisobie 2023/06/10 12:12 #297112

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12976
Ja dopiero dzisiaj przeczytałam "zadanie na wieczór", więc spróbuję jutro lub za kilka dni 2smiech Niestety pomełniam kardynalny błąd, czyli cykam w pełnym słońcu :oops: :mur
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Ogród takisobie 2023/06/11 15:48 #297181

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Miłko 'kuper niżej' tylko kto mnie będzie dźwigał z pozycji przysiadu, już muszę się podeprzeć aby jedną ręką jak się podnoszę, ale staram się stosować do zasad.
Dzisiaj zaczęłam robić zdjęcia dokumentalne, zaczęłam zaraz po południu w półcieniu, potem przeszłam już na słoneczny teren, ale myśl była do archiwum a jak wyjdzie coś ciekawego to dobrze. Nie mam za dużo czasu na artystyczne zdjęcia, obfocenie około 100 róż zajęło mi godzinę i padła bateria, jeszcze 200 róż zostało do udokumentowania, potem w zimie zastanawiam się czemu jakaś róża nie ma zdjęcia, czyżby nie kwitła, a tylko totalny brak czasu.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród takisobie 2023/06/11 17:41 #297193

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Majeczko! To zadanie dla chętnych! wink-3 Mi tez coraz ciężej doopsko dźwignąć. Jakoś tam się podp[ieram, przytrzymuję. Muszę dać radę, bo fotografia to moja pasja, a pasja silniejsza jest od wszystkiego. Życzę udanych kadrów dokumentacyjnych, bo wbrew pozorom niełatwo zrobić takie.

Marysiu! Polecam ćwiczenia w "złotej godzinie", nawet w pochmurny dzień światło jest o tej porze niezwykłe. Czyli godzinę po świcie, godzinę przed zmierzchem. czekam zatem na Twoje ćwiczenia :tup

Verka! Veni, vidi, vici! clap

Bry! Dziękuję! :buziak A to coś, to pół-chwaścior. Bo liście ciapkowane, czy wersja ozdobna. Zapomniałam, jak to się nazywa. Ten Niemiec jest winien... think:
Nic nie rób z tym żelaźniakiem, mi po kilku latach zakwitł dopiero, już mu widły pokazywałam.

A dziś kompozycyjna wskazówka prostacka. Nie robimy zdjęć centralnie. Wyobraźmy sobie, że dzielimy kadr w pionie i poziomie na trzy części . A że pion i poziom maja różne wymiary, to przecięcia też wychodzą w różnych miejscach. I kwiatek bądź jego istotną ostrą część umieszczamy właśnie w tym punkcie.

Przykład:

Zatem do dzieła! Prace sprawdzę i ocenię surowo! :fotka
Ogólnie jest wiele zasad dobrej kompozycji. Zachęcam do poczytania w wątku. Fajnie jest przyjrzeć się kadrowi przez chwilę i zdecydować świadomie co i jak ma się w nim znaleźć.

A na dziś z ogródka:

Ostatnio zmieniany: 2023/06/11 17:42 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Kalmia, piku, Efkaraj, edulkot, VERA, Semper, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.117 s.