Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2022/09/03 21:08 #275979

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72877
A moje od Ciebie nie kwitną. :( Wyszły ładnie, mają sporo liści, ale kwiatów brak.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2022/09/03 21:54 #275986

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48192
U mnie też nie wszystkie kwitną. Trudno stwierdzić dlaczego. Potasu brak? Może za sucho? Czekaj Polu cierpliwie. Może zdążą przed przymrozkami. U mnie czasami kwitną w połowie października.

--=reklama=--

Ogród takisobie 2022/09/04 19:51 #276044

• dultom
  • dultom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 13936
Ja czekam jeszcze na dwie, z tego chyba jedna zdąży, druga nie wiadomo, ale większość od Ciebie zakwitła. rotfl
Pozdrawiam, Tomek

Mój ogród jest mym najpiękniejszym arcydziełem (Claude Monet)

Ogród na kółkach
Ostatnio zmieniany: 2022/09/04 20:10 przez dultom.

Ogród takisobie 2022/09/04 20:01 #276045

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Tomku! Ja czekam na 50 lub więcej. W większości mam zielone, ale mnóstwo w pąkach. Ładnie będzie za 2-3 tygodnie. Dlatego lubię schyłek lata. Dodatkowo światło robi się fajne i łatwiej focić.

W sobotę wbiłam w ziemię ostatnie podpórki do dalii. Chyba muszę poprosić sąsiada o następne. W sumie jeszcze kilka by mi się przydało, ale one były robione z palet, a chyba źródełko sąsiada wyschło... :(
Codziennie coś się otwiera, roztwiera, ale racja - wszystko o miesiąc za późno. Ale ja jestem dobrej myśli. :slonko

Na dziś:

róża Lacre

Żółty kosmos

Provincinis

Moja Honka F3 - siewka

Pinneland Princess

Baywatch

Hosta Raspberry Sundae

Bantling
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, Gabriel, piku, Efkaraj, Semper, nowababka, zanetatacz, Danusia, a.nia, dultom ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/09/04 20:15 #276047

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 28893
takasobie napisał:
. Ładnie będzie za 2-3 tygodnie.
Miłko, akurat na nasz przyjazd ;) :kocham Nie wiem jak u Ciebie, ale w moim ogrodzie wyjątkowo sucho...gorzej niż w niedawne upały. odpuściłem polewanie, bo zrobiło się chłodniej a tu widzę, że sporo bylin się pokłada krecigl .

Ogród takisobie 2022/09/04 20:15 #276048

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18015
Miłka śliczna Twoja siewka - wymyśliłam nazwę .. Lemon Fan :) nie będzie musiała zwać się F3 … jak samolot czy cuś .. polewkamax już się nie mogę doczekać wizyty u Ciebie … nagadaj daliom, żeby ładnie kwitły do naszej wizyty…
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogród takisobie 2022/09/04 21:03 #276060

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22608
Miłeczko ja jak Aniu już nie mogę się doczekać zjazdu i modlę się żeby nic nie wypadło :buziak :tup :tup
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2022/09/04 21:05 #276061

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Aniu! Ta siewka będzie się tak nazywać przez najbliższe trzy sezony, może pięć. Będę ją rozmnażać przez podział i sadzonkowanie. Tak po uzyskaniu 10 egzemplarzy - rozdam do testowania hodowcom. Jeśli zachowa cechy, będzie żywotna i będzie się dobrze przechowywać - nadamy jej nazwę, ale na pewno coś po polsku B)
Jest szansa, że by zakwitły dalie na nasze spotkanie w moim skromnym ogródku, ale nie wiem, czy będzie ładnie, bo na pewno nie będę pielić 2smiech O tej porze się nie pieli. Nazwę to przed Szanownymi Gośćmi parmakulturą czy jakoś tak! rotfl

Tomku! Ja muszę niestety podlewać dalie, bo sporo życia przed nimi. Muszą wytrzymać do listopada. jestem pewna natomiast, że na Wasz przyjazd dalie ładnie rozkwitną.

Ostatnio zmieniany: 2022/09/04 21:11 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, Gabriel, piku, VERA, zanetatacz, Danusia, a.nia, dultom, DorotaZ, ewakatarzyna

Ogród takisobie 2022/09/04 21:34 #276066

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25812
Och, piękna ta Twoja siewka Miłko :kocham , jak planujesz rozmnażanie to zgłaszam się do testowania :witaj , A ta pomponowa Bantling też śliczna czy ona podobna jest do Poppet?
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2022/09/04 22:42 #276084

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23430
Siewka fantastyczna hu_rra clap hu_rra ,ciekawa kolorostyka też u Baywatch...zresztą wszystkie fajne ,żeby tak ogrody były z gumy 2smiech tyle chciejstw jeszcze mam a tu miejsca zero krecigl
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2022/09/05 09:56 #276101

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Żanetko! U mnie też miejsca zero. Potem upycham te dalie w miejsca dla nich nieprzystosowane i nie rosną najlepiej. Przy kilku sztukach tak się teraz zdarzyło. Siewkę, jak przezimuje, posadzę kolejny rok bez dzielenia, ale zrobię kilka sadzonek. Dopiero jak te wszystkie przetrwają kolejną zimę, możliwe, że już rozdam. Zreszta zobaczymy think:

Wiesiu! Oczywiście, że wezmę Cię pod uwagę :buziak Ale to za 2-3 sezony, jeśli w ogóle coś z tego wyjdzie. Bantling jest jeszcze mniejsza od Poppet. wink-3

Lubię te złote poranki późnego lata. Szkoda, że na dalie muszę jeszcze trochę poczekać, bo oświetlenie do ocenia jest urocze. Mój aparat i obiektyw jadą niebawem do naprawy. Na razie zdjęcia robię nadal sprzętem zastępczym, z którym nie radzę sobie, jakbym chciała. wink-3

Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, piku, zanetatacz, Danusia, a.nia, Maryna44, dultom, ewakatarzyna

Ogród takisobie 2022/09/05 11:48 #276107

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Platynowy forowicz
takasobie napisał:
Aniu! Ta siewka będzie się tak nazywać przez najbliższe trzy sezony, może pięć. Będę ją rozmnażać przez podział i sadzonkowanie. Tak po uzyskaniu 10 egzemplarzy - rozdam do testowania hodowcom. Jeśli zachowa cechy, będzie żywotna i będzie się dobrze przechowywać - nadamy jej nazwę, ale na pewno coś po polsku B)
Miłko, a dlaczego nie można jej od razu wymyśleć nazwy tylko musi się bidna, przez kilka lat meczyć z imieniem F3? to jakieś techniczne wymagania, czy o prostu nie chcesz wprowadzać zamieszania z nowa nazwą, przed jej przetestowaniem?
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2022/09/05 12:23 #276110

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Trzeba przetestować. Nie wiem, czy są takie wymagania. Ale była kiedyś dalia Złota Miłka. Już jej chyba nie ma, bo chociaż piękna, genetycznie okazała się nietrwała, a hodowca nie zostawił sobie niezbędnego zapasu sadzonek. Cieszyłam się, że taka piękna dalia została nazwana na moją cześć, ale co z tego, jak już jej nie ma.
Inaczej, jak zniknie jakaś nowa odmiana o nazwie F3, a inaczej, jakbym nazwała ją Jan III Sobieski, albo Przemysław II (albo Złota Miłka).
I jeśli zniknie - hodowcy chichoczą, że ktoś szumu narobił, a tu nic z tego.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, nowababka, zanetatacz, Danusia, a.nia, dultom, ewakatarzyna

Ogród takisobie 2022/09/07 20:01 #276223

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Dziś ciąg dalszy zdobywania terytorium pod hosty. Co mam dodać do wyjałowionej gleby spod lilaków, żeby było im dobrze? Na razie wsypałam wór ziemi liściowej, ale mało przerobionej. Pewnie jesienią dosypie kompostu. Na razie jest niedostępny, bo rosną tam dynie. Ale póki co jeden korzeń lilaka wyrwany, został jeszcze jeden. Potem wszystko co będzie wyłazić, po przycięciu będę traktować rundupem.

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, piku, halszka, Efkaraj, VERA, nowababka, zanetatacz, Danusia, Maryna44, dultom ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/09/09 19:21 #276322

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22608
Miłeczko ja mam hosty posadzona pod świerkiem i nic im tam nie dogadzałam rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, nowababka

Ogród takisobie 2022/09/13 14:09 #276604

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Danusiu! ja wiem, że dadzą radę, ale chcę, by jeszcze ładnie rosły i coś zatrzymywało wodę wokół ich korzeni. Ja już niedaleko tego miejsca miałam hosty i musiałam je przenieść. Tam dosłownie jest pustynia. Dodałam kolejny wór ziemi liściowej, mam jeszcze dostać kupy końskiej. Ale ją muszę jeszcze przekompostować.

Dziś do Lidla weszłam i nie wytrzymałam:

Nie wiem gdzie to posadzę, ale na pewno część pójdzie własne pomiędzy hosty na nowym miejscu. Tam widzę narcyzy i szafirki. Zresztą wiosną robiłam zdjęcia specjalnie, żeby wiedzieć, gdzie co dosadzić. Muszę je tylko poszukać.

na dziś:

Ostatnio zmieniany: 2022/09/13 14:12 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, Gabriel, halszka, Efkaraj, edulkot, VERA, zanetatacz, basik, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2022/09/13 14:35 #276606

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Platynowy forowicz
Też wczoraj kupiłam pierwsze cebule.. polewkamax narcyze takie maleńkie białe i pełne, niskie poszarpańce- oczywiście nie pamiętam jak się nazywają..
Śliczna ta jasna dalia z czerwonym środkiem w przedostatnim rzędzie...
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogród takisobie 2022/09/13 14:49 #276607

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6924
Też kupiłam trochę cebul w Lidlu i jeszcze zamówiłam w Świecie Kwiatów, Benexie i w Lilypolu (tam mają fajne odmiany narcyzów).
Super, że będzie nowa rabata hostowa :) .Właśnie miałam Ci pisać, żebyś wzbogaciła obornikiem to miejsce po bzie. Tak zrobiłam w mocno wyjałowionym miejscu miejscu po mahonii.
Już chciałam się poskarżyć na moją jedyną dalię Verrone's Obsydian, która dopiero niedawno zaczęła wypuszczać więcej pąków (dotychczas kwitła tylko pojedynczymi kwiatami), ale czytałam u Ciebie, że one (dalie ogólnie) tak mają. Czy dalej ją regularnie nawozić?
Pozdrawiam
Halina

Ogród takisobie 2022/09/13 19:26 #276617

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23430
Miłko -zakupy zacne ...też już myślę o cebulkach,tylko nie mam na nie miejsca krecigl .....też mi się podoba ten czerwony daliowy poszarpaniec
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2022/09/13 19:39 #276618

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16324
Miłko jakie hosty przewidujesz na nowej rabacie duże, małe czy różne..? wink-3

Też 'złamałam się' i kupiłam cebulki tulipanów, tyle że w obi... :P
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.115 s.