Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/05/25 10:21 #67455

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48181
Nawet połowy z tych narzędzi nie mam 2smiech Kosiarka jest, piła łańcuchowa, ale reszty to chyba się boję 037
Zaskroniec + ropucha :bravo Super obserwacja, ja nigdy takiego czegoś nie widziałam, pewnie większość z nas!
A w azylum pięknie....
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/05/25 10:24 #67458

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3232
Szybki bieg po ogrodzie, kilka fotek :fotka - szału nie ma .......dziś muszę poprzenosić orliki z rabaty gdzie kiedyś był cień ....teraz jest patelnia :patel 2smiech i czeka mnie podział pierwiosnków (a może zrobić to jesienią think: )....... :grabie

zakwitła moja miłość zapachowa ...za pontyjką.....'Soir de Paris' :kocham

obfite kwitnienie azali 2smiech :diabelek :burza

'Bohlken's Lupinenberg...czy to... :nie_wiem jest fiolet ..... think:

wszystkie 6 szt. czosnków które przeżyły atak myszonów na rabacie Andrzejkowej.....

Bolesław Chrobry w bólach pokazał kilka kwiatków

:witaj
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, th, takasobie, Krzysia, VERA, inag1, nowababka, Elżbieta, zanetatacz

--=reklama=--

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/05/25 13:50 #67503

• Puszek
  • Puszek Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 3847
Paweł :witaj , chyba nie umiesz liczyć - cytat "Bolesław Chrobry w bólach pokazał kilka kwiatków" :jupi Ja tu widzę bardzo dużo hu_rra . Kilka kwiatów to ja mam :bezsil na kilkunastu azaliach i rododendronach - wykończył je przymrozek. Bardzo bym się cieszyła jakbym miała te Twoje kilka vishenka
Pozdrawiam
Katarzyna
Ostatnio zmieniany: 2017/05/25 13:51 przez Puszek.

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/05/25 16:28 #67517

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33600
Park maszyn jak na profesjonalnego ogrodnika przystało, ja jestem nieprofesjonalny, to mi tyle nie potrzeba. Aczkolwiek kilka z tych narzędzi u mnie się znajduje :) Kilku z nich mąż mi do ręki wziąć nie pozwala 2smiech

Tak, Pawle, to fiolet :bravo

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/05/25 18:59 #67522

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Hejka! Do tego wątku zaglądałam już kilka razy i za każdym razem jakoś po przeczytaniu, ze Chester już za TM jakoś mi się robiło tak dziwnie smutno. Myślę, że to dlatego, że przyznaję rację panu Shaw, który napisał :

"Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta." Nie potrafię zmienić zdania na ten temat. Jeżeli jest to wada, to niestety, ale z tą wadą umrę. Nooo, jeszcze tu na forum lubię ludzi, bo to jakby inny gatunek. :czarownica
Mam świadomość, że pewnie teraz te "nowe" sierściuszki dostarczają sporej dawki radości.
A tak już bardziej w temacie ogrodowania: już wiele razy chciałam napisać że podziwiam Cię za pasję i metodyczność w pracach. Pomyślałam sobie: Boże! Jak ja bym chciała mieć tyle siły i pomysłów co ten chłop! (mam nadzieję, że się nie obrazisz za tę szczerość, ale ja prosta dziołcha jestem). Kapitalnie udało Ci się zagospodarować taki ugór. Aż się wierzyć nie chce ile determinacji musi mieć człowiek, który wie czego chce. Brawo! Wielkie brawo! :bravo
ps. przyznam sie tak po cichu, że oglądając Twoją rabatę w cieniu zaczęłam myśleć o swoim zakątku, w którym rosło byle co. Urzeczona tym, co u Ciebie postanowiłam zmienić też coś u siebie. Efekty na razie malutkie, bo rosliny młode, ale podstawa do działania - mieć dobry wzorzec. I za Ci dziękuję! flower

Aaaa jeszcze o zaskrońcu. U mnie wydarzyła się podobna sytuacja jakiś czas temu. Miałam u siebie zaprzyjaźnioną ropuchę. Wychodziła kiedy plewiłam, patrzyła i nic. Ona sobie a ja sobie. Kiedyś własnie dopadł ją zaskroniec, ale nie dał jej rady, tyle że rozdarł jej paskudnie bok, wnętrzności wypłynęły i ropucha zakończyła żywot. Było mi jej okropnie żal i jeszcze dni potem przeżywałam traumę. Ja wiem, że zaskroniec pożyteczny, ale panicznie się boję wszelkich pełzaczy. Inne mogą być.
Ostatnio zmieniany: 2017/05/25 19:02 przez Lukrecja.

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/05/25 19:34 #67529

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22596
Pawełku pięknie u Ciebie czosnki dopiero u mnie zaczynają a azalie całe dwie sztuki jeszcze w pączkach czyli dalej czekam :tup
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/05/29 21:44 #68248

• Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Tak narzekałeś na swoje rodki i azalie a wcale nie jest źle, nauczyłeś się marudzić prawie tak jak ja :diabelek
Biedny zaskroniec, przez Twoją interwencję, poszedł głodny spać.

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/06/13 22:58 #70749

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9960
Paweł po prostu zadbał o to, żeby zamiast pożytecznej żaby najadł się myszami
Masz zaskrońca i nadal gina Ci cebulki?

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/06/14 10:28 #70810

• e-genia
  • e-genia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8812
Witaj Paweł piękne azalie i rododendrony w tym roku się nimi nie nacieszyłam dwa dłuższe wyjazdy w czasie kwitnienia , słabo podlewane szybko przekwitły

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/06/14 11:06 #70815

• Mała Mi
  • Mała Mi Avatar
  • Wylogowany
  • Senior forum
  • Otrzymane podziękowania: 108
Fajne focie zaskrońca.. też mam takie i też żaba uratowana.. ale to było rok temu. W tym zjadł mi wszystkie żaby i ropuchy. Przy próbie złapania zwiał mi .. ale chyba zbyt mało zdecydowanie brałam się za łapanie. Był wielki, a ja malutka.

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/06/15 18:11 #70994

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Za oknem cały czas susza ,z nieba leje się piekarnik + wiatr który wysusza każdą kroplę wody krecigl burze które ostatnio kręciły się na Mazowszu tradycyjnie ominęły moją wieś z dwóch stron :burza ogon burzy przyniósł 15 minutowy deszcz.... 2smiech ...a w W-wie wody po kolana zdziwko (w kilku dzielnicach-np.Okęcie)
W ogrodzie coraz częściej spotykam zaskrońce które chyba zeżarły wszystkie żaby i za chwilę będzie plaga ślimaków.......nawet Zuzia wyparowała (ropucha ziemna)....brak jej od kilku dni w jej dziennej kryjówce think: Zlotowcom zazdroszczę ale ta odległość w jednej pozycji na motocyklu mnie przestraszyła....chyba polecę do Romki na kawę :glupek . Dobrze że w Lipcu szykuje się szkółking na Lubelszczyźnie i hit programu rybka w Złotej Rybce cook

Mała Mi..... właśnie ....gdzie są żaby z mojego ogrodu... wink-3
Geniu moje RH i azalki to obraz nędzy i rozpaczy - kilka kwiatów ....zdjęcia kłamią.... :diabelek
Gosiu-Margo......zobaczymy na wiosnę w przyszłym roku czy populacja myszowatych została zmniejszona w moim ogrodzie...naokoło mojej działki są pola ,,puszczone luzem'' podzielone na działki budowlane więc gryzonie mają spokój i ,,pastwiska'' naokoło...trawa po pas więc drapieżniki mają problem z ich odłowieniem-prócz zaskrońca i łasic.
Romcia zaskrońcy-ów.... mam więcej ....gdybym trafiał na ten sam rozmiar pomyślałbym że jest jeden a tu rozmiary od S do XXL.... think:
Danusiu ten rok dla azali i RH uważam za starcony...mróz zrobił swoje
Lukrecjo witam ..właścicielkę pokazowego ogrodu :bravo twoja przygoda z pełzaczem została źle odebrana teacher ropuszka musiała być wcześniej ,,uszkodzona'' zaskroniec nie jest w stanie zrobić płazowi ,,rany'' ma tylko szczotkę do przytrzymania zdobyczy i jego atut to zwiększająca się przez rozciąganie paszczęka gada ...łyka a potem 2 tyg. trawi...jak jest ciepło to robi to szybciej......ale wywód naukowy... 2smiech
po zeszłorocznej chorobie czuję że mam zdecydowanie mniej siły i pewne ogrodowe prace jak na przykład oczekujące cięcie sosny - składa mi dłonie w kierunku nieba.... :mur
Ewa dzięki :buziak wiesz że mężczyźni rozróżniają tylko kilka podstawowych kolorów 037 to jedna z przyczyn moich szkółkingów z dziewczynami ...przynajmniej zawsze dowiem się coś więcej o kolorach.... wink-3 zdziwko a nie tylko róż, róż, róż....
Kasiu witaj...Bolek to jeden z trzech RH który miał kwiaty....
Młko narzędzia są mi niezbędne do pracy zawodowej...oczywiście w ogrodzie też się przydają....szczególnie nożyce spalinowe i elektryczne + mielarka...polecam wszystkim ogrodnikom...

kilka fotek z ogrodu....różyca Mme .Hardy jest na FB......dla mnie objawienie tego sezonu.....jej zapach dla mnie jest :kocham

rabata południowa po ,,przecince''

oczko

kwitnąca Eva

powojniki się rozkręcają

Ostatnio zmieniany: 2017/06/15 19:24 przez chester633.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, Krzysia, VERA, Elżbieta, zanetatacz

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/06/15 18:23 #70997

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Paweł, mówisz, że Mm Hardy pachnie? mam ja kilka lat.....i nie wiedziałam :glupek zaraz polecę wachać 2smiech
Moja Eva tez ładnie kwitnie, ale ta, którą sadziłam z patyka, wczesniej miałam kupiona w szkółce i nawet rosnąc nie chciała, nie wiem dlaczego? gwizdac ogród masz wypieszczony, nie narzekaj, szkoda, że Cie nie było na zlocie ale rozumiem.....
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/06/15 19:07 #71002

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewa dziś rozmawiałem z naszą Forumową różaną ,,góru'' właśnie o tej róży, w zeszłym sezonie myślałem że przemarzła i wypuściła dzikie długie ,,baty''...bo liście jakieś nie ,,teges'' wink-3 i kolczaste cienkie łodygi więc je wyrwałem, później szpital i powrót do życia i ogrodu recourse a tu znów to samo zdziwko więc zostawiłem te badyle i pomyślałem że zobaczę jakąś dziką podkładkę...a to pędy tej damasceńskiej pięknoty 2smiech polewkamax wink-3 :diabelek

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/06/15 19:11 #71004

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
To my fachowcy........ 2smiech

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/06/15 19:17 #71005

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8338
Nie wiem o jakiej suszy piszesz :diabelek , trawnik w Twoim ogrodzie przeczy Twoim słowom :diabelek . Chcesz zobaczyć jak wygląda były trawnik w ogrodzie, w którym panuje PRAWDZIWA susza :diabelek ? Zaraz pójdę i zrobię...

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/06/15 19:22 #71010

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
sierika napisał:
To my fachowcy........ 2smiech

Ewa.....hihihihi..... wink-3 2smiech polewkamax rotfl

Martuś to stare zdjęcia i aparat ma 10 lat... :diabelek ...ty podlewasz rabaty a ja .....jak popadnie, więc trawnik załapuje się na większą dawkę wody
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/06/15 19:42 #71014

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Pawle, być może źle zinterpretowałam wydarzenie zaskrońcowo-ropuchowe. Pies szczekał jak opętany, a ja zastałam widok - zaskroniec pełznący w jedną, a uciekająca ropucha w drugą stronę. Nic to, przeszłość.
Z tym określeniem "pokazowego ogrodu" nieco przesadziłeś wink-3 jest jaki jest, kocham go choć wielu rzeczy w nim nie ma i nie będzie. Raczej stawiam na żelazne rośliny i wrażenie spokoju. Po emocjonalnych huśtawkach w robocie, choć tutaj muszę znaleźć odrobinę wytchnienia.
Tego oczko-stawu to Ci tak pozytywnie zazdroszczę... nic to, jeszcze kilka dni i zabieram się za mój projekt - rzeczka! Jak tylko pomyślę o tym, ile mnie tam czeka roboty już mnie wszystko boli, ale co poradzisz, uparte ze mnie babsko :mur

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/06/15 20:00 #71021

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Lukrecjo ogrodowa rzeczka to mega wyzwanie teacher taka rzeczka jest u Kondzia w ogrodzie może coś tam podpatrzysz.... 2pisze

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/06/15 20:35 #71030

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dzięki za info! :buziak Wiem, że to wyzwanie, zwłaszcza że brzegi dość strome, kopanie w tym miejscu oscyluje z ekwilibrystyką. Alem się uparła w zimie, choć już od dłuższego czasu myślę jak tu sensownie to miejsce zagospodarować. Niby można jeździć podkaszarką, ale nudno i uciążliwie. Chcę tam tak nasadzić, żeby rośliny korzeniami trzymały ziemię jak na skarpie. Uzupełnić kamieniami. Żeby było ciekawie i wygodnie. Tak myślę, że cokolwiek bym tam nie wymyśliła i tak będzie lepiej niż do tej pory.

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/06/15 20:40 #71032

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22596
Pawle ale pięknie wszystko slicznie rośnie i suszy nie widać u mnie ziemia zaczyna paskudnie pękać dobrze że moge wode ze stawu podbierać wink-3
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.081 s.