Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród Iny

Ogród Iny 2017/07/15 14:50 #76345

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Krwawniki są bardzo ładne zwłaszcza w większych grupach ,co następuje bardzo szybko .Ja niestety zrezygnowałam właśnie z powodu wędrówek .W szkółce ostatnio trochę ich było ,nawet mnie korciło żeby jakiegoś kupić ,ale zrezygnowałam nie bez żalu .A jak się okazało ,moja Jaśmina połamała łuk .Dopiero zobaczyłam w trakcie przycinania .Ale muszę czekać z nowym do wiosny ,bo nie ma jak go wyplątać z tej gęstwiny :nie_wiem
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród Iny 2017/07/15 15:05 #76348

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Semper a z czym niby miałam porównać rudbekię , jak wątku Twojego nie ma . ;) Uprasza się o założenie wątku. :)
A poważniej, wygooglałam rudbekię, bo moja kupiona bez nazwy. Jeżeli , to jest ta sama co Twoja , to wygląda że to roślina jednoroczna ( chyba że znowu coś przeczytałam bez zrozumienia :P ) . Szkoda by było, bo ładna z niej bestyjka. :)

Nowinko ogólnie boję się wędrujących roślin ale w krwawnikach po prostu się zakochałam. :) To ich pierwszy rok u mnie , jak w przyszłym się okaże że za dużo sobie pozwaląją, to moja miłość będzie bardzo krótka. wink-3
Jasmina złamała łuk ? Wiem że z niej niezły potfór ale żeby aż tak. :woohoo: Moja niby ma solidną pergolę ale z tego co piszesz trzeba ją przypilnować.
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

--=reklama=--

Ogród Iny 2017/07/16 10:59 #76483

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1975
Cieszę się, że ROzanki spełniły oczekiwania. Mnie zachwycił zarówno kolor, jak i długość kwitnienia. Ja je mam w dwóch miejscach i juz cieszy fioletowa plama :lol:
Super, że je zdobyłaś..i to już kwitnące :kocham

Jak oczko- wciąż cieszy :)?
O ile pamiętam, to masz kastrę odsłoniętą- z lustrem wody.. Pamiętaj proszę- jeśli mogę wspomnieć :przytulam -, aby na brzegu umieścić jakąś gałąź, kamyk płaski.. czy coś, po czym będą sie mogły ewakuować zwierzaki, które do kastry wskoczą. Jak myślisz- a może obecnie leżace kamienie dają jakąś platformę ratunkową.
Nie gniewaj się, że "się wtrącam" :buziak

Pozdrawiam serdecznie vishenka
Ostatnio zmieniany: 2017/07/16 11:02 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): inag1

Ogród Iny 2017/07/16 11:14 #76485

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Moniko, oczko cieszy i to nie tylko nas. Koty i ptaki też. W naszym ogrodzie niestety nie ma żabek ani jaszczurek ale w razie W niektóre kamienie są płasko położone i jest dobry dostęp do wody. Zrobiłam nieciekawe zdjęcia i tego nie widać , przy następnej okazji fotografowania ogrodu , spróbuję pokazać, jak to wygląda. :)
Fajnie, że się "wtrącasz". Twoje rady i nie tylko Twoje są dla mnie bezcenne. :kocham
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

Ogród Iny 2017/07/16 11:32 #76493

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1975
Zamawiam fotkę oczka w najbliższym czasie, bo baaaardzo urokliwie Wam to wyszło :kocham

Cieszę się, że "wtrącanie się" Cię nie rozgniewało :buziak .ale jakoś tak zawsze na widok oczek wodnych staram się zwracać uwagę na tę kwestię.
Wiesz..kiedyś ratowałam ćmę, która z łakomstwa wykąpała mi się w szklance soku- i nie, nie miała żadnej gałazki, żeby się po niej wydostać..
Ot- takiego hopla mam na punkcie wyjść ewakuacyjnych wink-3

Mi w związku z oczkiem/kałuża żal trochę, że jeszcze żadnej ważki nie widziałam- liczyłam na duży ruch w oczku i sporo zwierzyny. Mamna razie dwa psy 2smiech i troche ptaków.
Żabki nie widziałam żadnej (w ogóle przez 4 lata 2 razy spotkałam żabki w ogrodzie), a z owadów tylko osy :angry:
Może się jeszcze wieści nie rozeszły, że nowa woda jest w okolicy...

Ogród Iny 2017/07/17 08:32 #76609

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25811
Ino Twoja rudbekia to najprawdopodobniej rudbeckia 'Cherokee Sunset', niestety jednoroczna. Nieźle się jednak rozsiewa choć siewki nie zawsze powtarzają cechy B)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród Iny 2017/07/17 11:30 #76648

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Monika-Sz wczoraj piłyśmy z pszczołą wodę prawie razem z jednej szklanki i teraz jak czytam , to wyobraziłam sobie jeszcze do kompletu tę gałązkę ratunkową w szklane. 2smiech Przepraszam, ale ja tak mam. Czasami gdy coś czytam , nachodzą mnie takie abstrakcyjne wizje. ;)
U nas woda w ogrodzie jest zawsze. Są trzy poidła dla ptaków. Jedno duże na nodze i dwa mniejsze ptasio/kocie a teraz jeszcze doszła kałuża. Ptaki najbardziej lubią to na nodze. Może dlatego że jest dość duże i bezpieczne. :)

piku tak to jest , jak kupuje się rośliny w małych ogrodniczych albo na ryneczku. Są przeważnie nieopisane, albo jak rudbekia miała napis "byliny" a okazało się, że nawet nie jest byliną. Trochę się zmartwiłam, bo podoba mi się w niej to, że nie jest za wysoka a do tego śliczna. Znając siebie na pewno wiosną siewki wyplewię , bo nie będę wiedziała co to wzeszło ;) Może lepiej pozbierać nasiona ? Tylko kiedy wysiać. Wczesną wiosną i na parapet, czy od razu do gruntu ?
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

Ogród Iny 2017/07/17 13:10 #76658

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
U mnie wysiewa się sama, więc pewnie lepiej od razu do gruntu think:
Wiesia

Ogród Iny 2017/07/17 15:10 #76667

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6028
Wątku to raczej nie założę, bo z czym do ludzi polewkamax
Tą rudbekie mam od kilku lat.Sam wyhodowałem z nasion.
Na torebce rzeczywiście pisało jednoroczna, ale świetnie sie wysiewała i z roku na rok jej przybywało.
Ta zima nie przysłużyla sie jej jedna najlepiej, bo została jedna kępka.
Zresztą zobacz sama.

Ogród Iny 2017/07/17 18:59 #76688

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ineczko rudbekie czasem jednak zostają .Mnie się zdarza ,że kępa jednak przezimuje .O siewki się nie musisz martwić ,bo one sieją się niesamowicie i są dosyć charakterystyczne .Nawet ja zagorzała pielaczka siewkowa potrafię je odróżnić wink-3

Ogród Iny 2017/07/17 23:08 #76759

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23419
trzy dni mnie tylko nie było a u wszystkich mam takie zaległości do czytania krecigl ,ogród jak zawsze czaruje ... :hejka
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Ostatnio zmieniany: 2017/07/17 23:09 przez zanetatacz.

Ogród Iny 2017/07/18 01:16 #76767

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72855
inag1 napisał:
Wczesną wiosną i na parapet, czy od razu do gruntu ?

Tez miewałam takie dylematy, :silly: ale znam siebie i wiem, że ciężko mi raczej pilnować tego, co w doniczkach. ile ja roslinek w ten sposób zmarnowałam... krecigl
Teraz robię malutki placyk, kładę ułożone w kwadrat kijki i w to miejsce wysiewam nasiona. Wbijam 2 labelki z nazwą rośliny. dwie, bo jednej zawsze łatwiej zniknąć 2smiech Ten sposób najlepiej mi się sprawdza.
:witaj

Ogród Iny 2017/07/18 07:28 #76776

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22596
Inuś jeżówka i rudbekia piekne i nie przejmuj się że wypielisz bo ja też to non stop robie a jednak rudbekia była sprytniejsza niz ja wink-3
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród Iny 2017/07/21 11:07 #77249

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Zaczynam gonić własny ogon. Ciągle brakuje mi czasu i jakby dzień się skurczył ;) Moje zagraniczne dzieci przyjeżdżają na wakacje. Jutro syn a na początku sierpnia Magda. Mój brat też się zapowiada. Zaczynam się czuć, jakbym agroturystykę prowadziła. wink-3 Ale nic to, dam radę :)

piku liczę na to, że się wysieje sama, bo mój zapał co do zbierania nasion , to taki trochę słomiany ;)

Semper nie bądź taki skromny i pokaż w końcu nam swój ogród. z tego co widać na zdjęciu i co piszesz u Forumowiczów masz piękny ogród pełen ciekawych roślin. Więc nie daj się więcej prosić. :)
Musisz przyznać, że akurat ta rudbekia jest śliczna. Jeżeli u Ciebie nie zginęła przez parę lat to może u mnie też tak będzie.

Nowinko może uda mi się wszystkiego nie wypielić i rozpoznać siewki. Z rozpoznawaniem siewek lobelii zajęło mi trzy lata wink-3 i wiesz, te samosiewki są sto razy ładniejsze niż te siane i hodowane na parapecie.

zanetatacz ja już nawet nie próbuję nadrobić zaległości ale za to zimą będzie co czytać i oglądać. :0

Poll bardzo się nakręciłam na tę rudbekię, bo jest śliczna ale z tego co piszą Forumowicze sama się dobrze wysiewa , więc chyba sobie dam spokój ze zbieraniem nasion :)

Danusiu też liczę na jej spryt wink-3

Wczoraj poszłam na ryneczek po coś do obiadu . W planach miałam kupić fasolkę , ogórki na małosolne i jakąś surówkę. W portfelu 40zł, co oby nie kusić losu. ;) A efekt ? warzywka kupione i do tego cztery piękne goździczki. 2smiech

i takie tamy :)

pierwszy "talerz" hibiskusa bylinowego

Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, VERA, chester633, beatrix+, zanetatacz

Ogród Iny 2017/07/21 11:42 #77255

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Z tego hibiskusa bylinowego to smok ogromny :woohoo: , czy już zimował u Ciebie?
Wiesia

Ogród Iny 2017/07/21 14:57 #77268

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ineczko zrobiła się z Ciebie pani Goździkowa :woohoo: podziwiam ,podziwiam ! a mnie co i rusz łapie jakaś inna obsesja ,trochę potrwa i przechodzi .Na stałe zastały róże ,rh i floksy .Goździki też były wink-3

Ogród Iny 2017/07/21 16:21 #77274

• Iwona1311
  • Iwona1311 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1536
Ina ładne goździki ja też jak gdzieś jakiegoś spotkam i mi się podoba to kupuję. Podoba mi się ta róża, co to za jedna? a za różą widać też jakieś ciekawe poidełko, pokażesz całe?

Ogród Iny 2017/07/21 22:05 #77331

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22596
Inus rozumiem że te goździki były gratis do fasolki 2smiech Lile bede podziwiac u Ciebie żeby na moje miernoty nie patrzeć :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród Iny 2017/07/23 10:59 #77470

• zielonajagoda
  • zielonajagoda Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2280
:witaj
Inuś, gożdziczki urocze :)
Też chciałam zapytać o hibiskusa, czy już zimował? Kiedyś kupiłam dwa i padły po pierwszej zimie :( Teraz mam tylko te zwykłe, tych nic nie zabije wink-3
Pozdrawiam.

Ogród Iny 2017/07/23 12:28 #77481

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
piku ten hibiskus to nówka , parę dni temu kupiona a wczoraj do kompletu kupiłam o bordowych kwiatach. Chyba zwariowałam, ale tak bardzo mi się podobają :diabelek

Nowinko żeby tak wszystkie goździki kupowane co roku przezimowały, to byłabym godna tak zacnego nazwiska. wink-3 Ja też co chwilę zakręcam się na jakąś roślinę. W tym roku zachwycam się krwawnikami, rudbekią a ostatnio hibiskusami bylinowymi. Bywa, że jak mi przechodzi ;) oczarowanie rośliną , to zdarza się, że przestaje mi się podobać i zastanawiam się co mnie tak w niej fascynowało. Ale ja z pod znaku bliźniąt, to takie fazy są przypisane temu znakowi. wink-3 Co do róż i goździków też jestem stała w uczuciach.

Iwona 1311 ta róża to Glorious Babylon Eyes

Danusia niestety , musiałam zapłacić. ;) Lilie w tym roku mam kiepskie. Prawie wszystko coś pożarło . Lato mokre, to raj dla wszystkich niszczycieli roślin. :patel

zielonajagoda Iwonko, hibiskusy to świeżynki ale z tego co czytałam , one startują bardzo późno. Mogą dopiero wychodzić z ziemi nawet w czerwcu. To by się zgadzało ze startowaniem wiosną ketmii syryjskich, tez tak późno starują.

Czekam na przyjazd syna i jego rodzinki. Jadą z pod Alp i jak nie będzie korków, to będą ok 16-tej. Syn się pochwalił , że średnio wychodzi mu 100/h. Wiedział, jak mamuśkę uspokoić. :P
To w ramach odstresowania trochę mokrego ogrodu. :)

drugi nowy hibiskusowy nabytek :) . W realu jest prawie bordowy

Nie wiem czy to jakiś goździcznik ? Roślinka kupiona pod nazwą "bylina" :)

Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, zielonajagoda, VERA, chester633, zanetatacz
Czas generowania strony: 0.101 s.