Nie miałam możliwości obserwowania rozwoju konkretnego egzemplarza 'Kazimierza Odnowiciela'... oglądałam jedynie nówki sztuki wystawione do sprzedaży przez szkółkę... a mą uwagę całkowicie pochłaniały duże i pełne barokowego przepychu kwiaty... to one w szeregu zbliżeń widnieją na zdjęciach... umknęła mi przez to kwestia stanu liści tegoż różanecznika oraz jego pokroju a to okazuje się, że może mieć w postrzeganiu tego rodka zasadnicze znaczenie!
Z relacji z tegorocznej Gardenii...
Poll napisał:
Na stoisku p. Ciepłuchy zauważyłam rodka Kazimierz Odnowiciel, który wśród innych wygladał, jak ubogi krewny... No, zobacz
Ja mam 2 rodki tej odmiany i aż wstyd zdjecia pokazywać....Liście stale zwieszone, pokrój nieładny...
Martwiłam się, ze coś im moja opieka nie służy a tu okazuje się, że u źródła tak samo nieładnie się prezentują.
Producent opisując tego rodka, mówi raz o wzniesionym, wyprostowanym pokroju, w innym miejscu określa go mianem gęstego, ale w tym drugim przypadku chyba... cokolwiek mija się z prawdą...
na podstawie zdjęć, zamieszczonych przez Polę i Pawła Chestera można raczej wysnuć wniosek, że będzie to pokrój dość luźny... a zwieszone liście, o których z kolei nie wspomina się wcale, to zdaje się, że będzie cecha osobnicza 'Kazimierza', odziedziczona w genach po różaneczniku
Rh 'Helsinki University' i żadne podlewanie czy koksowanie tego nie zmienią.
Piszę o tym, by potencjalny nabywca 'Kazimierza' miał świadomość, że wygląd tego rodka może być daleki od oczekiwań... i że nie każda introdukcja rodkowa się udaje... choćby i była królewską z nazwy
'Kazimierz Odnowiciel' w Jędrzejówce w tle różanecznika 'Rhododendronpark Graal-Müritz'
Poll napisał:
Kwiatów miały moc i to o ciekawym kolorze, ale same wyglądały, jak zdechlaki. Robiłam więc tylko zbliżenia na kwiaty.
Chyba je przesadzę gdzieś, gdzie mało je będzie widać.
Jestem ciekawa wrażeń kolejnych posiadaczy tego różanecznika... czy są szczęśliwi, czy raczej sfrustrowani za jego sprawą? Podzielcie się z nami Waszymi przemyśleniami na temat 'Kazimierza Odnowiciela'