Vero, bardzo mnie to cieszy, postaram się więcej przepisów wstawić. Dzisiaj skupię się na wędlinach. Przepraszam za brak fotek ale jakoś nie było weny na robienie fotek.
Wszystkie przepisy które wstawię są przeze mnie sprawdzone i spokojnie mogę je polecić.
Nie tak dawno spróbowałam zrobić coś z drobiu i wiecie co? nawet jestem zadowolona z tego co wyszło mi z szynkowara. Nie bójcie się eksperymentować, ten przepis jest bardzo łatwy do wykonania a jak jeszcze nie masz szynkowara to wystarczy zapakować do woreczka foliowego, szczelnie zamknąć i gotować w wodzie. Produkt może trochę zmienić smak ale ja tego sposobu nie wypróbowałam.
Składniki:
900g piersi z kurczaka
10 g soli
4 g soli peklowej(jeśli chcecie możecie pominąć dodajcie odrobinę więcej zwykłej soli)
1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
1/3 szkl.zimnej wody
1 łyżeczka suszonych pomidorów rozkruszonych
1/2 łyżeczki bazylii
do obtoczenia wędliny :
1 łyżeczka suszonej bazylii
1-2 łyżeczki suszonych pomidorów rozkruszonych
1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
Mięsko mielimy ,lub rozdrabniamy w blenderze
,dodajemy przyprawy,sól,wodę i dokładnie mieszamy ,żeby się dobrze wymieszało,wtedy wędlina będzie bardziej zwarta.
Pezed włożeniem produktu, woreczek w środku lekko posmarujcie oliwą od środka i obsypcie przyprawami, i wkładając mięsko uważajcie żeby wszystkie przyprawy były dookoła wędlinki a nie przypadkiem na samym spodzie.
.Jeśli wkładacie produkt do szynkowaru bez woreczka, posmarujcie oliwą pojemnik od środka i obsypcie przyprawami( do obtoczenia)
po zamknięciu wkładamy szynkowar do gara, zalewamy wodą do 5/4 i gotujemy pod przykryciem na małym ogniuok 60 min,
po tym czasie wyjmujemy szynkowar z wody studzimy i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc
.Po tym czasie wyjmujemy naszą wędlinkę i kroimy na kanapki.