Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Nasze hosty z nasion - siew host

Nasze hosty z nasion - siew host 2019/01/30 12:12 #147236

• beatazg
  • beatazg Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 10783
Olu , czekamy wiec na pierwsze Twoje sieweczki :) .
Iwonko , tam są przeważnie hodowcy , których hosty nieraz kupujemy i oni mają bardzo dużo różnorakich siewek lub tacy najzwyklejsi ogrodnicy , co z braku miejsca ,zostawiają sobie tylko pasiaki . Stoły z lampami też muszą być duże , jak ktoś ma więcej siewek . Ja mam jedną lampę na 120 z podwójną świetlówką i 2 żarówki grow i nie mogę swoich siewek jeszcze porozsadzać , bo się nie pomieszczą pod świetlówką . By siewki rosły należycie ,trzeba im świecić 24 na dobę a światło ma być nie wyżej niż 20-30 cm ,ale zalecają 10 cm .
Co chodzi o różnorodność w ogrodzie to też tak uważam jak Ty , wszystkiego po równo ,a same pasiaki i to o różnym wybarwieniu i różnym kształcie liści w jednym miejscu to nie dla mnie . Jak komuś bardzo podobają się streakedy , to mówię wtedy ,że trzeba przyjść do ogrodu i popatrzyć na całość
Ale dlatego chcemy mieć jak najwięcej pasiastych siewek , bo inne hosty nie powtarzają cech matecznych , więc selekcja musi być . Sama w pierwszym roku miałam z 300 zielono , żółto ,niebieskich host i zostawiłam sobie tylko z 15 :) .Teraz w ogrodzie mam też dużo jednorocznych siewek i już zaczynam myśleć , co z nimi zrobić , a następne przecież stoją na stole :) Teraz posadzę tylko siewki streaked , żółte , z czerwonymi nóżkami , z wydłużonymi listkami i kilka jakichś zielonych ,a resztę co wysiały się tak samo z danej odmiany po prostu wyrzucę . Myślę ,że samych streakedów mam teraz ze 100 i dlatego też , ciężko wziąć mi się za przesadzanie :)

siewki 'Rubies and Ruffles z nasion od Oli :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Olusia, Izula, ewacz, Grzegorz 7103

Nasze hosty z nasion - siew host 2019/01/30 12:29 #147239

• beatazg
  • beatazg Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Polu , odniosę się do Twoich słów , w temacie host streaked . Na fejsie John Hostavalley , dał jedno takie zdjęcie , gdzie pod zadaszeniem stoi obok siebie ogrom pasiastych siewek ,masakra , okropnie by to wyglądało jak by wszystkie tak posadził . On oczywiście ma jeszcze inne cudowne sadzonki , które pokazuje , a pasiaste sadzonki najłatwiej jest uzyskać :)

największa moja siewka z hosty Shiro Kabitan 'Haku Chu Han' /OP, obok po lewej widać siewki Pathfindera z tego samego terminu :)

Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Izula, ewacz, Grzegorz 7103

--=reklama=--

Nasze hosty z nasion - siew host 2019/01/30 14:49 #147264

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72860
Beatko, jest dokładnie, jak piszesz - sadzonki streaked najłatwiej pozyskać....Tylko co potem z taką masą robić? :lol: Dobrze, że Jeroen wprowadza do handlu jednak inne, ciekawe intra. Jego przepiękna 'Valley's Pavlova' urzekła mnie od pierwszego rzutu okiem. :kocham Szkoda, że nie jest większa.

edit: Dodam to, co zawsze piszę - każdy jest panem swojego ogrodu i decyduje, co się ma w nim znaleźć. Ja i Sibi wyraziłysmy tylko swoje zdanie. Mam nadzieję, ze nikt nie poczuł się nim urazony, jak ja nie czuję się urazona tym, że wielkie zieleńce nie sa obiektami westchnień miłosników host. :silly:
Ostatnio zmieniany: 2019/01/30 14:57 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): Grzegorz 7103

Nasze hosty z nasion - siew host 2019/01/30 15:29 #147272

• ewacz
  • ewacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6007
Polu, ja myślę, ze wielkie zieleńce są obiektem westchnień wielu miłośników host - ale jak są już wielkie. :P Natomiast gdy są jeszcze w przedszkolu, to ich uroda nie jest tak oczywista :oops: i łatwo je przeoczyć. wink-3
Pozdrawiam, Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Grzegorz 7103

Nasze hosty z nasion - siew host 2019/01/30 16:18 #147280

• Grzegorz 7103
  • Grzegorz 7103 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 641
Drogie Pnie
Dziękuję za tak silne ożywienie tego tematu forum. Wszystkie Wasze informacje i uwagi są ciekawe i cenne !!!
Z całą pewnością są przydatne w kreowaniu postaw "proogrodniczych" dla Wszystkich którzy zaglądają i podglądają nasze forum !!!

Dziękuję i pozdrawiam

Nasze hosty z nasion - siew host 2019/01/30 16:22 #147282

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Zauważyliście, że najlepsze dyskusje odbywaja się na tematy tzw. 'drażliwe'? :lol:
Cieszę się, że potrafimy prowadzić takie rozmowy bez gniewu i pyskówek hu_rra

... Hosta la vista Babe rotfl
Ostatnio zmieniany: 2019/01/30 17:42 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewacz

Nasze hosty z nasion - siew host 2019/01/30 18:58 #147323

• labedzia33
  • labedzia33 Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 770
Poll'a napisała: ..."...Beatko, jest dokładnie, jak piszesz - sadzonki streaked najłatwiej pozyskać...." - gdyby tak było, nie byłyby one tak horrendalnie drogie a i praktycznie niedostępne! na naszym polskim, bylinowym rynku...

Hm... think: uzyskanie siewek streaked bez streaked...mamusi (pod), raczej trudna sprawa....no chyba, że ma się szczęście na własny streakedowy sport..np:.Grey Cole (str). Seducer (GGMM) itp itd....

W laboratorium in vitro uzyskanie powielonych sadzonek utrzymujących cechy rodzica jest bardzo trudne i udaje sie w nielicznych przypadkach większość na rynku dostępnych streaked'ów to OS-y

Bywa, że nie uzyskuje się żadnego paskowańca z setek wysianych nasion po "streaketach"...w tym sezonie zakupy w USA były dla niektórych bardzo udane...a nawet nasionka z Europy ( Rick) dały niektórym koleżankom piękne dzieci...

Dziewczyny zapomniały o stabilizujących się "streaketach" do bardzo ciekawych form z marginesem czy kolorowym środkiem liścia ...wiele nowości to właśnie takie hosty...,
że nie wspomnę o dzieciach "DOROTKI"....Seducer np czy Viva Las Vegas po ChTG...

:kibic Paskowańce....Niech żyją!, Niech żyją, Niech żyją!!! :kibic
Pozdrawiam
Jacek
Ostatnio zmieniany: 2019/01/30 19:43 przez labedzia33.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewacz, Grzegorz 7103, SantaRispetto

Nasze hosty z nasion - siew host 2019/01/30 19:12 #147327

• mirdem
  • mirdem Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5841
Ja co prawda nie sieję ale w sezonie podzieliłam ....................bo Gunther's Prize wypusciła taki odrost zobaczymy co wyrośnie po zimie :silly: :silly:

Pozdrawiam wiosennie przez cały rok - Mirka - :P
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, labedzia33, beatazg, Izula, ewacz

Nasze hosty z nasion - siew host 2019/01/30 19:19 #147328

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Jacku, siewki host streaked nie sa horrendalnie drogie. Drogie są odmianowe sadzonki host streaked a to sa 2 różne pojęcia. W tej chwili, na rynku i w naszych ogrodach jest mnóstwo host streaked i pozyskanie z nich nasion nie jest problemem, jak widac też w powyższych wpisach wielu siewców, sporo z nich daje pasiate potomstwo.

My tu jednak nie dyskutujemy o dostępności takich siewk a własnie o uśmiercaniu siewek, które nie wykazują cech streaked a mogą się okazać ciekawymi hostami. :nie_wiem
Ostatnio zmieniany: 2019/01/30 19:21 przez Poll.

Nasze hosty z nasion - siew host 2019/01/30 19:27 #147331

• beatazg
  • beatazg Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Właśnie na to liczę , że siewki streaked ustabilizują się i powstanie jakaś ciekawa hosta . Przykładem takiej zmiany są siewki , które dostałam od Oli z hosty Revolution . Myślę ,że w dorosłości będą miały zielony środek a żółto białe boki :) . Nigdy nie widać tego w pierwszym roku od wysiania . Widziałam też hostę Grzegorza z nasion IAT , siewka pewnie była streaked , a hosta jaka z niej wyrosła jest bardzo interesująca .

dwuletnia siewka Revolution

Beata
Ostatnio zmieniany: 2019/01/30 19:33 przez beatazg.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, ewacz, Grzegorz 7103

Nasze hosty z nasion - siew host 2019/01/30 19:33 #147334

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Piekną siewkę Revolution uzyskał Jan van den Top - Nouzang. Niestety, na zdjęciach w HostaLibrary, widać, jak niestabilna jest ta odmiana krecigl Szkoda, bo jest naprawdę ciekawa. :(

Nasze hosty z nasion - siew host 2019/01/30 19:54 #147339

• labedzia33
  • labedzia33 Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 770
Bardzo chętnie kupię każdą ilość paskowanych siewek po streaked'owych rodzicach w dobrej cenie! i tylko takie siewki mnie interesują....

Pozdrawiam
Jacek
Ostatnio zmieniany: 2019/01/30 20:32 przez labedzia33.

Nasze hosty z nasion - siew host 2019/01/30 20:24 #147346

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Jacku, no co Ty? Zdenerwowałeś się? :woohoo: Nie wiem, czy doczytałeś moje słowa:
My tu jednak nie dyskutujemy o dostępności takich siewk a własnie o uśmiercaniu siewek, które nie wykazują cech streaked a mogą się okazać ciekawymi hostami. :nie_wiem
Za tę wiadomość podziękował(a): labedzia33

Nasze hosty z nasion - siew host 2019/01/30 20:51 #147357

• beatazg
  • beatazg Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ciekawe zielone siewki oczywiście ,że mogą być ,ale przeważnie ze skrzyżowania kilku host , bo w kogoś się udać musi . Moje siewki z Breeders Love , tamtegoroczne , albo były ciapate , albo wszystkie zielone i jednakowe kształtem . Więc co tu zrobić z taką ilością zieleninek . Identycznie wyglądały siewki Her Eyes Were Blue i nawet nie pamiętam gdzie je upchnęłam ,ale nie dbałam o nie i chyba za wiele nie urosły . Drugi rok z rzędu wysiałam La donnę licząc na ciekawe siewki . Zobaczymy jak podrosną , bo teraz za wiele nie widać , jedynie ze dwie mają dużo większe liście .
tamtegoroczna La Donna

teraz po prawej , po lewej Hollywood Lights

też La Donna

Beata
Ostatnio zmieniany: 2019/01/31 00:33 przez beatazg.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, MarzenaSantaFe, ewacz, Grzegorz 7103

Nasze hosty z nasion - siew host 2019/01/30 22:05 #147377

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Ładna ta sieweczka na 1 fotce. :mniam Faktycznie jest taka ombre?

Nasze hosty z nasion - siew host 2019/01/31 00:49 #147393

• beatazg
  • beatazg Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Polu ,wiosną się okaże , czy będzie ombre ,ale chyba od małego wykazywała inny odcień . W tegorocznych same zielone .

Fickle Blue Genes/OP

D.B./Giantland Thor

Beata
Ostatnio zmieniany: 2019/01/31 00:54 przez beatazg.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, labedzia33, Olusia, krzysztof.k, ewacz, Grzegorz 7103

Nasze hosty z nasion - siew host 2019/01/31 18:06 #147442

• krzysztof.k
  • krzysztof.k Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 902
Beato, Breeders Love od Ciebie ładnie powschodziły, ale faktycznie rosną najwolniej ze wszystkich wysianych. Nasiona podzieliłem na dwie partie, druga partia dopiero się pokazuje. Co do zielonych siewek, to ja nie mam sumienia ich kasować, mam wielu chętnych którzy przygarną. Poza tym w pierwszym sezonie trudno jest stwierdzić co może wyrosnąć z takiego zielonego kaczątka.
Pozdrawiam Krzysztof
Ostatnio zmieniany: 2019/01/31 18:07 przez krzysztof.k.
Za tę wiadomość podziękował(a): beatazg, ewacz

Nasze hosty z nasion - siew host 2019/02/04 20:10 #148075

• Grzegorz 7103
  • Grzegorz 7103 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 641
Witajcie :owady
II tura kiełki puszcza i unosi lekko włókninę !

A tak wygląda moja próba krzyżowania h. Big Daddy x h. Elegans w sporym powiększeniu :jupi

Kolory dopiero próbują się stabilizować.
Ostatnio zmieniany: 2019/02/04 20:10 przez Grzegorz 7103.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, beatazg, krzysztof.k, ewacz

Nasze hosty z nasion - siew host 2019/02/04 23:03 #148118

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Ja jutro zaczynam wysiew moich olbrzymów, ale tradycyjną metodą, do ziemi. Dokupiłam dziś, ale zamarzniętą i grzeje się teraz w kuchni na podłodze. Najbardziej jestem ciekawa siewek hosty Amos :tup
Dla zainteresowanych tym, jak długo siewki mogą ukrywać swoje możliwości, zacytuję słowa Beatki, dotyczące potwora :lol: - hosty Giantland Big Bastard (kto nie kojarzy, niech wygoogluje sobie)
beatazg napisał:
Dla zainteresowanych siewem - 8 lat rosła na rozsadniku z innymi siewkami host ,aż została zauważona :)
Beata

Nasze siewki z hościanego eksperymentu z 2012 roku, osiągną w tym roku ten bastardowy wiek :lol: Czy ktoś, prócz mnie, ma je jeszcze?

Na archiwalnym zdjęciu, nasze siewki - wtedy 2-latki

.
Ostatnio zmieniany: 2019/02/05 17:07 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): beatazg, ewacz, Grzegorz 7103

Nasze hosty z nasion - siew host 2019/02/04 23:57 #148123

• beatazg
  • beatazg Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Często po siewkach już widać ,że będą mocne , bo że duże urosną , to raczej nie . Mają mocne i grube ogonki liściowe . Siewki hosty dorothy benedict są takie ,a mam ją w dwóch parach z dwoma innymi dużymi odmianami . Nawet zielone pójdą do ogrodu i będę je wnikliwie doglądać :) . Rok temu wysiałam S&S i jej siewki wcale nie były duże . Zobaczymy co pokażą w tym roku , chyba ,że posadziłam je w tłumie z innymi zieleninkami , to już ich nie odnajdę . Chyba nawet żółte były .
Grzegorzu , myślę ,że Te dwie hosty są do siebie podobne , no i są rodziną i nie za szybko się dowiesz do której będą bardziej podobne :) . Też kiedyś siałam Elegansa a i sam się siał :) , bardzo lubię te okrągłe listeczki a były i zielone i niebieskie . Nawet zostawiłam sobie w ogrodzie jedną zieloną .sadzonkę .

Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): ewacz, Grzegorz 7103
Moderatorzy: Poll
Czas generowania strony: 0.090 s.