Grzegorz 7103 napisał:
O jakim promieniowaniu tu mowa ?
Jestem strasznie ciekaw tego Waszego eksperymentu!!!!
Grzesiu, nasiona kilku host, zebrane w naszych ogrodach, zostały napromieniowane różnymi, chyba trzema dawkami promieni RTG. Eksperyment ten zainspirowany był pogłoskami, które pojawiały się wśród hostamaniaków, na temat pochodzenia ciekawej wizualnie hosty Embroidery. Pojawiały sie domysły, iż na jakimś etapie, została ona napromieniowana - nasiona, młode siewki...nie wiadomo.
Nasiona zostały więc podzielone na 4 części - 3 zostały napromieniowane , czwarta, jako dawka kontrolna, nie. Następnie, kilku siewców wysiało je. Dośc szybko, bo po roku okazało się, iż napromieniowanie nasion nie zostawiło żadnego śladu na siewkach - nne odnotowaliśmy zniekształceń na liściach, super wzrostu, albo wprost odwrotnie, jego extra zahamowań. Do dziś mam kilka roślin z tego esperymentu - mam dużoo miejsca w ogrodzie, więc mogą sobie rosnąć. Przyjęłam też siewki od dwóch innyych siewców, którzy chcieli się ich pozbyć,, gdyż nie były zbyt ciekawe, nie odznaczały sie niczym szczególnyym.
Myśleliśmy też o kontynuacji eksperymentu tzn napromieniowywaniu młodziutkich siewek, ale jakoś to sie wszysto rozmyło. Stracilismy tez 'kontakt' z pracownią RTG. Szkoda, bo wiele osób i tak sieje nasiona, więc można by esperyment kontynuować.
Czy ktoś, poza mną, ma jeszcze rośliny z tego esperymentu?