Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród nadal moją radością

Ogród nadal moją radością 2020/04/15 20:59 #197107

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22596
Gabrielu pięknie wiosennie już u Ciebie u mnie powoli krzewy zaczynają tylko żeby ciepełko wróciło :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel

Ogród nadal moją radością 2020/04/15 21:38 #197123

• Fiona
  • Fiona Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1100
Piękna wiosna u Ciebie. U mnie niestety mróz zniszczył kwiaty magnolii i judaszowca :( . Ja też już posadziłam dalie, co ma być to będzie.
Pozdrawiam

--=reklama=--

Ogród nadal moją radością 2020/04/15 22:23 #197136

• Gabriel
  • Gabriel Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Rośliny moją radością
  • Otrzymane podziękowania: 2383
Żaneto, moje pierisy też mnie zaskoczyły, większy ma ponad półtora metra wysokości i zarasta ścieżkę... :woohoo: przesadzić szkoda a przyciąć tym bardziej. :nie_wiem
Z daliami spokojnie, jeszcze jest czas. Swoje posadziłem w tym roku szybciej tak na wszelki wypadek, jakby nie można było pojechać do ogrodu.

Miłko, dalie sadziłem w pośpiechu, nawet nie wymyślałem za wiele nowych kompozycji, większość poszła w zeszłoroczne miejsca. Ale cieszę się, że już są w ziemi, :) bo były już suche. Gorzej, że ziemia u mnie też sucha i muszę wszystko podlewać.
Życzę sił do sadzenia i już się nie mogę doczekać na zdjęcia tych nowości :lol:

Danusiu, też czekam na ciepełko, :slonko nie musi być upału ale żeby chociaż przymrozki ustąpiły, bo zaraz zacznie się czas azalii i różaneczników. :kocham

Fiono, przykro mi z powodu Twoich roślin. Niestety wiosna w tym roku jest trudna. U mnie też pomroziło, na szczęście starałem się nie sadzić takich wrażliwych roślin, by uniknąć wiosennego rozczarowania. Chociaż magnolie akurat mam, ale małe i jeszcze nie miały pąków. :P
Widzę że sporo osób posadziło już dalie zwyc

Dzisiaj głównie podlewałem i plewiłem, końca tych dwóch prac nie widać, a chciało by się coś jeszcze poprzerabiać :silly:
Byle do soboty...

Pozdrawiam, Gabriel
Ogród nadal moją radością
Ostatnio zmieniany: 2020/04/15 22:41 przez Gabriel.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Kalmia, piku, takasobie, Krzysia, VERA, inag1, Elżbieta, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ogród nadal moją radością 2020/04/16 07:57 #197145

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2077
Ależ ogromny piersi,śliczna wiosna u Ciebie mimo niesprzyjające pogody.

Ogród nadal moją radością 2020/04/16 16:04 #197167

• e-genia
  • e-genia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8812
Gabriel u Ciebie piękna wiosna w pełni , mimo brzydkiej pogody . Ładny narcyz na poprzedniej stronie biały z łososiowym środkiem

Ogród nadal moją radością 2020/04/16 19:25 #197179

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18009
I ja się ze snu zimowego już troszkę obudiłam izawitałam do Twojego ogrodu rotfl długo mnie nie było, a tu takie wiadomości.... nowa działka, nowy dom w planach, altana sie prawie buduje... noooo kawał roboty przed Tobą. Pewno jak wszystkojuż klepnietę to trochę przestało Ci z głowy parować rotfl fajnie... bliziutko będziesz miał.
Wiosna cudna, Pieris powala poprostu zdziwko i te krokusy... :kocham
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród nadal moją radością 2020/04/17 16:04 #197274

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Pięknie i wiosennie u Ciebie Gabrysiu :kocham W ogrodzie sporo już masz zrobione ,ale to robota bez końca .Ja też wsadziłam swoje dalie ,ale ja mam kilka raptem ,to nie było na co czekać .Tak mi wyschły ,że aż się boję czy jakaś wylezie .Póki co ,muszę je podlewać ,może się te wiórki nawilżą :na_ucho

Ogród nadal moją radością 2020/04/30 23:52 #199021

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9960
wiosna cudna
A co słychać na nowej części?
Wszystko już posadzone?
Co z budową?

Ogród nadal moją radością 2020/05/02 22:02 #199308

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Wiele dzieje się u Ciebie, najważniejsze, że ogród wciąż cieszy, przeróbki zawsze dodają smaczku i jestem pewna, że będę z zachwytem patrzeć na nowe aranżacje. Wczesnie sadziłeś dalie :woohoo: ja zawsze na przełomie kwietnia/maja. Tym razem tylko w doniczki bo z całego regału dalii uratowałam tylko 3 :( i jakoś nie spieszą się do zycia. Wysuszone i obgryzione, raczej odwrotnie, Miłka wsprała mnie kilkoma i z wyjątkiem jednej puściły listki, oczywiście dokupiłam kilka ale sadzenie do gruntu lepsze zdecydowanie, donice trzeba podlewać bez końca. Zobaczę jak to będzie, innego wyjścia nie mam jeśli chcę choć kilkoma cieszyć się krecigl

Ogród nadal moją radością 2020/05/03 08:07 #199343

• Gabriel
  • Gabriel Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Rośliny moją radością
Witaj Gosiu :witaj

Geniu, to narcyz Katie Heath, jedna z moich ulubionych odmian :) i chyba najdłużej u mnie, mimo że moje cebulowe zwykle szybko zanikają.

Aniu, ponoć kupno działki to dopiero początek problemów :diabelek mam o czym myśleć. Na razie z powodu epidemii nawet budowa altany trochę stanęła, zamówiłem sobie resztę potrzebnych materiałów w Castoramie, podjeżdżam odebrać, a tam kolejka na kilometr 0flaga Trudno się mówi, mam czas, zacznę po majowym weekendzie.
Zresztą i tak niewiele bym zrobił, bo doczekałem się upragnionego deszczu :lol:

Ewo, bardzo dobrze zrobiłaś, mam nadzieję że już trochę popadało, u mnie tak :deszcz

Gosiu, prace posuwają się powoli, bo albo trzeba podlewać, albo pada, a jak podjechałem pod Castorame po kostkę na ścieżki w nowej części, to kolejka zwaliła mnie z nóg. Ale trochę roślin w nowej części już posadzone, głównie te przesadzone z innych części ogrodu.
Nową działkę wyczyściłem i nic nie zamierzam sadzić przed rozpoczęciem budowy. A to jeszcze nie w tym roku.

Ewo, bardzo współczuję strat w ogrodzie :przytulam nawet nie wyobrażam sobie, co by było gdyby u mnie była taka inwazja nornic. Chyba bym się załamał bez dalii.
Moje co roku coraz wcześniej sadzone i wychodzi im to na dobre, powoli zaczynają wychodzić i mam nadzieję że przymrozki je ominą.

Niestety, nie ominęły moich azalii japońskich, za to różaneczniki zaczynają kwitnąć hu_rra

Mam w ogrodzie dzikiego lokatora :P

Pozdrawiam, Gabriel
Ostatnio zmieniany: 2020/05/03 08:18 przez Gabriel.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, takasobie, Krzysia, edulkot, VERA, inag1, Nowinka, Dagusia ten użytkownik otrzymał 6 podziękowań od innych

Ogród nadal moją radością 2020/05/03 12:03 #199370

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25811
Ale śliczny lokator :woohoo: , ciekawe czy zagości na dłużej? think:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród nadal moją radością 2020/05/04 12:09 #199541

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48182
Jak nic go nie zje, to pewnie zostanie, dopóki nie podrośnie.
Fajna relacja z wiosny! Zawsze uwielbiam takie widoki, zwłaszcza cebulowych! Fajna kępa jasnego szafirka!

Ogród nadal moją radością 2020/05/04 13:07 #199546

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23419
Maj -jaki by nie był to już wiosna w pełni ,cudny ten fioletowy rodek ,a azalki też u mnie podmarzły krecigl ,teraz każdy dzień jest ważny bo codziennie jakieś pączki rodkowe nabierają koloru hu_rra ,żeby tylko noce były cieplejsze.... :hejka
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Ostatnio zmieniany: 2020/05/04 13:07 przez zanetatacz.

Ogród nadal moją radością 2020/05/05 16:15 #199706

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Czy to zajączek malutki ? taki słodziaczek .Na pewno ma rodzinkę .Drzewka masz chyba zagrożone ,bo zające lubią korę .W ogrodzie tradycyjnie już masz to czego można się spodziewać .Pięknie :kocham

Ogród nadal moją radością 2020/05/20 21:50 #201289

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9960
Czytam, że dalie już wychodzą
Jak na razie z moich 10, rany, nie pamiętam ile ich było :glupek , wychodzą tylko 2.
Miałam bardzo przesuszone bulwy
Trudno, będę kupowała w przyszłym roku
I co byłeś po kostkę?
Chyba teraz się już poprawiło

Ogród nadal moją radością 2020/05/26 22:02 #202162

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23419
Gabrielu -co słychać w Twoim ogrodzie ,podlało Ci go chociaż?bo pracy to jak sama wiem nigdy nie zabraknie ,ja siedzę w domu już dwa miesiące i codziennie spędzam kilka godzin na pracy i codziennie robotę sobie znajduję polewkamax ,na szczęście skończyło się chowanie doniczek,choć dzisiaj podobno znowu tylko +4 krecigl ,
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród nadal moją radością 2020/05/27 17:36 #202212

• Gabriel
  • Gabriel Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Rośliny moją radością
Wiesiu, nie zaglądałem do zajączka zbyt często, żeby go nie straszyć. Był przez jakiś czas aż podrósł, później widywałem go też w innych miejscach. :) Jednak teraz już się wyprowadził na stałe.

Miłko, niestety w tym roku miałem wyjątkowo mało wiosennych kwiatów. Muszę się bardziej postarać. Miałaś rację co do zajączka teacher

Ewo, na szczęście zajączek żadnych szkód nie zrobił i szybko się wyprowadził zwyc

Gosiu, kostka już kupiona i ułożona. Szczerze mówiąc, naturalne, piaszczyste podłoże bardziej mi się podobało, ale było mało praktyczne. Przynajmniej mam odrobinę mniej do plewienia. rotfl
Dalie już w większości wyszły, ale też były bardzo wysuszone i dlatego szybciej posadziłem.

Żaneto, majowa pogoda mi sprzyja, obyło się bez przymrozków i częściej pada. :deszcz Jednak wciąż widoczne są skutki kiepskiego kwietnia.
Pracy mi nie brak, bo oprócz dbania o stary ogród zajmuję się niezagospodarowaną częścią. Wszystko powoli posuwa się do przodu. Kupiłem 20 ton ziemi na nowe nasadzenia. Taka ilość zmieściła się tylko pod samym lasem i już ktoś sobie podebrał :mlotek Jestem zdziwiony, bo przez tyle lat nie miałem takich problemów :nie_wiem Na szczęście już za chwilę będzie tam ogrodzone. :)

Pozdrawiam, Gabriel
Ostatnio zmieniany: 2020/05/27 17:44 przez Gabriel.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, Krzysia, edulkot, VERA, Elżbieta, Danusia, a.nia, Maggie ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród nadal moją radością 2020/05/27 19:06 #202218

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22596
Gabrielu ślicznie kolorowo u Ciebie :) pierisem jak zwykle się zachwycam :bravo mój w tym roku bardzo kiepsko kwitł,rodki i azalki u mnie dopiero w pączusiach czekają na słonko i ciepło dalej.Konwaliami normalnie zapachniało :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród nadal moją radością 2020/06/02 22:19 #203275

• Gabriel
  • Gabriel Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Rośliny moją radością
Danusiu, mnie też pieris zaskoczył długim kwitnieniem, było chłodno i taka pogoda mu pasowała. :)

U mnie ostatnio było cieplej i rododendrony kwitną, niestety dzisiaj musiałem je podlewać.
Zdecydowanie brakuje mi czasu na wszystkie niezbędne prace ogrodowe i planowane przeróbki...

Pozdrawiam, Gabriel
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, takasobie, edulkot, VERA, inag1, Elżbieta, nelu-pelu, e-genia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród nadal moją radością 2020/06/03 06:14 #203319

• e-genia
  • e-genia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8812
(Gabrie U mnie podobnie z cebulowymi też po 2-3 latach giną i sądzę ponownie, ale żonkile i narcyzy kiedyś rosły i rozrastały się miałam cały ogród wiosną w zonkikach i narcyzach, ale 9 lat temu była nie typowa zima i wszystkie wymarzly,wygniły .teraz juz nie zimują dobrze.

PIEKNIE KWITNĄ Ci Rododendrony .
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.106 s.