Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród nadal moją radością

Ogród nadal moją radością 2019/10/04 22:09 #178443

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23419
cudowne widoczki clap clap clap -więcej poproszę i też jestem ciekawa jakie rodki czekają na wsadzenie
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród nadal moją radością 2019/10/10 22:25 #179255

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9960
Jesienny ogród wygląda pięknie
Te pole dalii i kolorowych liści :kocham
Co to za drzewko na ostatnim zdjęciu?

--=reklama=--

Ogród nadal moją radością 2019/10/11 09:07 #179282

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48182
Gabryś!
Potrzebuję zdjęcia dalii do bazy.
Tu w tym poście bede dopisywac, co mi trzeba:

White Aster

Ogród nadal moją radością 2019/10/11 18:46 #179318

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16311
Pięknie!
U Ciebie to nawet dziewanna jest dekoracyjna i ciekawa (ciekawska?.. :lol: )

A dalie zachwycają..!
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Ogród nadal moją radością 2020/01/06 17:23 #185840

• Gabriel
  • Gabriel Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Rośliny moją radością
  • Otrzymane podziękowania: 2383
Znowu długo nie miałem czasu by odpisać... krecigl Wiele się działo przez ten czas.
Miniony rok mogę określić jako dobry pod względem wyglądu ogrodu, chociaż pracy i podlewania było dużo.

Niestety, było też dużo stresu związanego z wyznaczaniem przez sąsiada nowych granic działki i planów gminy na mój ogród. Ostatecznie okazało się, że nie planują zabrać mi ogrodu, ale żebym mógł wybudować tam dom, muszą zmienić plany zagospodarowania przestrzennego. :nie_wiem

Z sąsiadem nie udało się dogadać, chce odzyskać swoją część ziemi.
Dlatego zaraz po przymrozkach wykopałem dalie, a następnie zabrałem się za wykopywanie i przesadzanie małych oraz najcenniejszych roślin z jego terenu.
Resztę zacząłem wycinać, na szczęście, nie są to cenne rośliny, głównie samosiejki lub ukorzenione z patyków krzewy.
Pracy przy tym jest sporo, w dodatku trochę zepsuło to ogólny wygląd reszty ogrodu i trzeba go będzie trochę przerobić, a rośliny posadzić w nowej części pod lasem.
To wszystko da się zrobić, mam już plan jak to ma wyglądać, ale w międzyczasie dostałem informacje z gminy, że nie planują zmian w planach zagospodarowania przez najbliższe kilka lat. :mlotek
Później wszystko jest możliwe, bo teoretycznie nie mają przeciwwskazań, po prostu dla jednej działki nie będą zmieniać planu całej wsi. To oznacza że w najbliższym czasie nic nie mogę tam budować. :nie

Ponieważ od jakiegoś czasu nie chcę już mieć ogrodu daleko od domu, a cała sprawa ciągnie się już dwa lata i nie wiadomo kiedy skończy, straciłem cierpliwość. 0flaga
Skoro mam przerabiać ogród, to może lepiej zacząć całkiem nowy? Zacząłem na poważnie szukać nowej działki.
Oczywiście, żeby cała sprawa wyszła ostatecznie na moją korzyść, nowa działka miała być lepsza, większa. wink-3 Przejrzałem wiele działek. Znalazłem jedną 80 arów, z czego 1/3 to las, przez który płynęła rzeka, działka pięknie położona.
Jednak nie byłem do końca przekonany, think: bo może teren będzie zbyt podmokły, może będzie z tym za dużo kłopotu? Ostatecznie stwierdziłem, że jestem chyba tak przywiązany do obecnego ogrodu, że żadne inne miejsce mi się nie podoba.
Mogłem jeszcze poczekać do wiosny na nowe oferty, ale wpadłem na inny pomysł. :P

W czwartek podpisuję umowę przedwstępną na kupno działki budowlanej, hu_rra znajdującej się praktycznie przy tej samej ulicy co obecny ogród, kilka domów dalej.
Nie jest duża, ale tam bym mógł w przyszłości zamieszkać i mieć trochę ogrodu koło domu, a obecną działkę ze wszystkimi nasadzeniami bym zostawił i sadził wszystko, co nie zmieści się koło domu :lol: . Jest do niej kilka minut spacerem i w każdej chwili mogę na nią iść. :) Ogród nadal będzie moją radością.
Nie jestem pewny, czy to najlepsze wyjście, ale chwilowo lepszego nie widzę, bo nie potrafię żyć bez ogrodu. :silly:

Teraz wreszcie z nową, pozytywną energią zająłem się ogrodem, mam już za sobą pierwsze prace w tym roku wink-3 . Głównie usuwanie żywopłotu z ligustru który po zmianie granic przestał pełnić swoją funkcję. W planie też budowa nowej altany bo poprzednia stoi u sąsiada. Zamówiłem już materiały, a także trochę nowych roślin. gwizdac Na razie tylko lilie i irysy, a nowe rodki to 'Midnight Magic' i 'Gomer Waterer' .

Wszystkim odwiedzającym życzę dużo pomyślności w tym Nowy Roku, aby spełniały się Wasze marzenia, ogrody piękniały, a kłopoty omijały zwyc
Pozdrawiam, Gabriel
Ogród nadal moją radością
Ostatnio zmieniany: 2020/01/06 17:47 przez Gabriel.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, edulkot, Dagusia, katja, Elżbieta, zanetatacz, Franusiowa, Danusia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród nadal moją radością 2020/01/06 17:29 #185843

• Gabriel
  • Gabriel Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Rośliny moją radością
Zdjęć od października nie robiłem żadnych, może teraz to się zmieni, bo w ogrodzie wcale zimy nie widać, kwitną bratki, wrzośce, a nawet pigwowiec, ale chwilowo na poprawę nastroju trochę niepokazanych zdjęć z lata :slonko

Pozdrawiam, Gabriel
Ostatnio zmieniany: 2020/01/06 17:30 przez Gabriel.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, takasobie, edulkot, VERA, chester633, Elżbieta, jolak, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ogród nadal moją radością 2020/01/06 18:08 #185846

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22596
Gabielu za życzenia na Nowy Rok dziękuje ślicznie :przytulam
Plan na nowy rok masz bardzo fajny mysle że ten dom blisko Twojej działki jest bardzo dobrym pomysłem skoro na decyzję trzeba tak długo czekać a i tak to jeszcze nie jest pewne.
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel

Ogród nadal moją radością 2020/01/06 19:28 #185865

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Patrząc teraz na ogród -człowiek nie dowierza ,że latem jest tam taka gęstwina i tyle koloru .....pozdrawiam noworocznie ,udanego sezonu życzę i zdrówka oczywiście też
Dopiero doczytałam ,że sporo zmian się szykuje ,myślę ,że fajne rozwiązanie znalazłeś..... szkoda by było stracić stary ogród a budowy domu zazdraszczam hu_rra ,teraz jest tyle fajnych możliwości ,będę chętnie czytać jak powstaje
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności
Ostatnio zmieniany: 2020/01/07 19:43 przez zanetatacz.

Ogród nadal moją radością 2020/01/07 11:06 #185895

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Cieszę się, że się odezwałeś! Masz niezły kocioł! jak będziesz miał chwilkę, to poproszę Cię o zdjęcia dalii tych, które poznikały, bo miałeś na hostingu. Ale na spokojnie, bo to może poczekać... B)

Ogród nadal moją radością 2020/01/07 17:04 #185920

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25811
Ale się u Ciebie dzieje zdziwko . Myślę że to fajny pomysł działki budowlanej usytuowanej nieopodal :) . Życzę Ci więc z Nowym Rokiem pomyślnej realizacji planów vishenka
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród nadal moją radością 2020/01/07 17:08 #185921

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
No Gabrielu to się będzie u Ciebie działo,a dom z ogrodem to podstawa gwizdac
Powodzenia.

Ogród nadal moją radością 2020/01/10 15:22 #186138

• Tamaryszek
  • Tamaryszek Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • "Ogrodnictwo w zgodzie z naturą jest łatwiejsze, niż przeciwko niej"
  • Otrzymane podziękowania: 140
Życzę realizacji planów w Nowym Roku! Ciekawa jestem , czy sprawa już sfinalizowana i jak duży teren będziesz miał wokół przyszłego domu.

Ogród nadal moją radością 2020/01/11 22:22 #186263

• Gabriel
  • Gabriel Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Rośliny moją radością
Tamaryszku, umowa wstępna podpisana, więc sprawa idzie do przodu. Działka ma niecałe 10 arów. Myślę, że to w sam raz, by zrobić sensowny ogród koło domu, a jednocześnie, by wystarczyło siły i czasu na zajmowanie się 25 arami pod lasem. :)

Dagusiu, dziękuję :przytulam

Wiesiu, bardzo się cieszę, że tak to oceniasz, tym bardziej, że z doświadczenia wiesz, co to znaczy dwa ogrody naraz, w dodatku w większej odległości.

Miłko, możesz pisać, teraz trochę spokojniej to powoli zabiorę się za zdjęcia.

Żaneto dziękuję, :) oczywiście będę pewnie opowiadał, ale niestety dom to jeszcze nie tak szybko, bo jednak zakup działki nie był wcześniej planowany i teraz muszę uzupełnić braki na koncie... W tym roku jedynie budowa altanki :P

Danusiu, to była szybka decyzja, ale już jestem coraz pewniejszy, że właściwa. Mogę się zająć planowaniem i to mnie cieszy :)
Pozdrawiam, Gabriel
Ostatnio zmieniany: 2020/01/11 22:46 przez Gabriel.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, zanetatacz, Danusia

Ogród nadal moją radością 2020/01/12 19:59 #186313

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator

Ogród nadal moją radością 2020/01/18 20:26 #186832

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Gabrysiu ,ale sobie poszalejesz chłopie .Aż Ci pozazdrościłam tych nowych nasadzeń i tego całego ciągu wydarzeń ,które przed Tobą .Wiem też ,że to wszystko pracy wymaga i mam nadzieję ,że nie będziesz wszystkiego robił sam ..Widoczki z lata takie piękne pokazałeś ,że aż mi się kolorowo w oczach zrobiło i jakoś radośniej na duszy .Bo to wszystko jednak przed nami . :na_ucho

Ogród nadal moją radością 2020/01/19 20:18 #186933

• Gabriel
  • Gabriel Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Rośliny moją radością
Miłko, zgodnie z prośbą zrobione, dodałem też kilka nowych :)

Ewo
, też już się nie mogę doczekać, ale sobie powtarzam, że nie ma co tęsknić za latem, za chwilę znowu będzie :) Tej zimy nie miałem przerwy od prac ogrodowych, dzisiaj też byłem :lol: Wszystko co umiem, planuję zrobić sam, a jak wyjdzie w praktyce to się okaże. Może kiedyś się ze wszystkim wyrobię :P

To może jeszcze trochę zaległych zdjęć :fotka

Pozdrawiam, Gabriel
Ostatnio zmieniany: 2020/01/19 20:19 przez Gabriel.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, Krzysia, VERA, inag1, Margo2, Elżbieta, zanetatacz, e-genia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród nadal moją radością 2020/04/14 22:17 #197042

• Gabriel
  • Gabriel Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Rośliny moją radością
Witam, :witaj pora odświeżyć wątek :)
Ponieważ zimy nie było, udało się trochę poprzerabiać rabaty i nasadzenia w ogrodzie, będę wszystko pokazywał jak będzie widoczny efekt.

Powoli usuwam stary płot, zrobiło się miejsce na nowe różaneczniki

Wiosna jest trudna, co chwilę przychodzą przymrozki i trochę roślin ucierpiało, ale ogólnie nie jest najgorzej. Ogród mnie bardzo cieszy w obecnych czasach, jak na razie udaje się do niego jeździć bez przeszkód. Pracy jeszcze dużo, za chwilę dojdzie podlewanie, dobrze że dalie już posadzone :)
Pozdrawiam, Gabriel
Ostatnio zmieniany: 2020/04/14 22:25 przez Gabriel.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, Krzysia, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, a.nia, Fiona

Ogród nadal moją radością 2020/04/14 22:24 #197043

• Gabriel
  • Gabriel Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Rośliny moją radością
Pozdrawiam, Gabriel
Ostatnio zmieniany: 2020/04/14 22:26 przez Gabriel.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, takasobie, Krzysia, VERA, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród nadal moją radością 2020/04/14 22:25 #197044

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Piękne wrzośce ,ogromny pieris -ja posadziłam dwa małe ,nie zdając sobie sprawy ,że mogą urosnąć tak duże....dalie na razie posadziłam w doniczki bo ciągle zimno i zimno.....mam lepiej bo na razie nie pracuję i mogę "męczyć się "w ogrodzie do woli
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności

Ogród nadal moją radością 2020/04/15 18:32 #197091

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Obudził się ze snu zimowego!!! :diabelek
Zazdraszczam, ze dalie masz już posadzone. Ja dopiero jutro zaczynam. Czarno to widzę, bo suche strasznie niektóre, ale trochę dostałam trochę kupiłam i jeszcze dostanę od Stanisława sadzonki.
Piękne wiosenne kwiaty!
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.109 s.