Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/10/29 18:03 #91514

• hanya
  • hanya Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1253
Paweł :buziak czekam na wiadomości z akcji tarasowej; mówiłam Ci, że mnie to bardzo interesuje. Ogród wygląda kolorowo, choć pewnie dzisiaj już wiatr dał mu w kość, jak wszędzie. A grujeczniki są do bani i tyle, bardzo szybko stracił liście, żadnych cudownych zapachów nie było i jeżeli w przyszłym sezonie się nie poprawi, to się pogniewam, ale pewnie nie wytnę tylko przesadzę :kocham
Serdeczności, uścisk łapy dla Kokosa, dla Asi zdalaczynne głaski :spacerek
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/10/29 18:38 #91528

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72855
Ja tez czekam na dalszy ciąg prac tarasowych....Robisz? Zrobiłeś? Czy zajmujesz się carvingiem dyń? :lol:

--=reklama=--

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/10/29 18:49 #91530

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33600
O, mój mąż tez właśnie zdziera płytki na tarasie. Z tego samego powodu.
Jesień masz cudowną :kocham
Ostatnio zmieniany: 2017/10/29 18:50 przez Efkaraj.

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/10/30 22:40 #91694

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9960
Jak to mój m. mówi, biedny musi kupować porządne rzeczy, żeby dwa razy nie płacić
Niestety to tylko tak łatwo się mówi.
Jesienny ogród :kocham

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/10/31 11:56 #91725

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3232
Danusia napisał:
a co to za drzewko tak ładnie się przebarwia między iglakami??

Danusiu to dereń kousa Milky Way , faktycznie przebarwia się pięknie

Neluś witaj flower

Haniu , pany właśnie pojechały z czego najbardziej cieszy się Azja - bidna kiblowała w swojej ,,zagrodzie'', wczoraj nawet wypuściłem ją na chwilę ale panowie się zlękli i musiała trafić pod skobel. Taras skończony, mnie się podoba tylko cena wiesz jaka-ale wszystko kosztuje, Jestem zadowolony z gościa bo uratował mi stemple-kantówki podtrzymujące daszek....poprzedni ,,debile'' (nie obrażam) postawili je bezpośrednio na betonie na który ,,poszły'' płytki i woda :burza ....która spowodowała gnicie drewna a co za tym idzie jego osłabienie...Pan deska kompozytowa ogarnął temat i wielkie brawa mu za to :bravo (kasa też) wink-3
Grujeczniki są do bani powiadasz ...tzn.że coś masz z węchem 2smiech , nie znam rośliny która tak pachnie gdy zamierają liście - bajka..wata cukrowa i wanilia :mniam :kocham

Poll-uś dynie to jadłem chyba ze dwa lata wstecz-placki ...były całkiem ,całkiem....a taras robiła Firma....

Ewa tak to jest...nigdy więcej płytek chyba że DVD lub CD polewkamax

Małgosiu święta racja, my nie mieliśmy kasy i padło na płytki teraz po 7 latach (i tak długo leżały) :diabelek

taras.......

i jesienna ścieżka

Za tę wiadomość podziękował(a): hanya, takasobie, edulkot, VERA, inag1, zuzanna2418, Margo2, zanetatacz

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/10/31 12:23 #91729

• hanya
  • hanya Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1253
No, elegancko, czyściutko, i do tego zrobione ekspresowo clap clap Dobrze, że udało się naprawić stemple, bo demontaż zadaszenia, to by dopiero było :mur Czekam na test psich pazurów.... bo chyba kudłacze będą tam chodzić, biegać, zakręcać, hamować i tarmosić zabawki. M. twierdzi, że u nas to jednak pójdzie gres nieszkliwiony. Zobaczymy, teraz jestem pełna zapału do prac remontowych, ciekawe, co będę mówić na wiosnę, jak termin wizyty fachowców zbliży się niebezpiecznie :diabelek :diabelek
Buziaki :buziak

Zapomniałam napisać, że idę jeszcze obwąchać grujecznika, ale widocznie mój jest niewydarzony, swojego nosa będę bronić do ostatniego niucha wink-3
Ostatnio zmieniany: 2017/10/31 12:27 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/10/31 13:22 #91733

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Pawle zaglądam często choć rzadko piszę vishenka ale tym razem muszę się odezwać wink-3
Taras wyszedł superowo :bravo dobrze że znalazłeś odpowiednią firmę, odpowiednia kwota boli, ale tym razem pewnie taras będzie długo ślicznie i praktycznie wyglądać clap
Ciekawa jestem szczegółów, bo ja dociekliwa jestem bardzo, jak ta deska była kładziona na beton, jak z wodą opadową i tak w ogóle troszkę technicznych detali jakbyś zdradził wink-3 My musimy czymś przykryć schody i podest przed drzwiami, a obok ma być właśnie taras z takimi deskami, ale taras na podwyższeniu o drewnianej konstrukcji i nijak nie umiemy tego połączyć do kupy z podestem i schodami think:

Ścieżka jesienna wygląda super :bravo
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/10/31 18:17 #91755

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16310
Ja PRZEPRASZOM (tak mówi jeden nasz znajomy polski Niemiec), w obronie płytek tarasowych wystąpię
i powiem, że u mnie 24 rok leżą ... chyba, że kwestia fachowców... u nas - ja i M... ( z naciskiem na ja..)
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/10/31 18:38 #91758

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14044
Świetnie skomponowane rabaty. Zawsze dobrze wyglądają :)
Płytki skuliśmy w tym roku z alejki od drzwi domu do furtki. Nie dość, że odpryskiwały to ślizgaliśmy się na nich zimą.
Czy na żwirowisku krzew z czerwonymi liśćmi to jakiś berberys? Pamiętasz nazwę odmianową?
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/10/31 20:55 #91773

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22596
Pawełku no teraz to mnie zaskoczyłaś mam derenia Milky Way ale na razie mały i ostatnio przebarwił się na czerwono a w tym na razie się jeszcze nie wybarwił ,jednym słowem jeśli odmiana się zgadza to będę mieć kiedyś takie cudeńko w ogródku hu_rra
Taras wyszedł ślicznie :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/11/04 00:49 #92141

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Przeczytałam właśnie u Nowinki, że naliczyłeś 100 róż.
Jakoś ich nie widać w Twoim ogrodzie.
Ukrywasz je? :)

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/11/05 04:57 #92256

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3232
Hanuś, na pewno już nie wybrał bym płytek - może to kwestia fachowców, użytych materiałów, miejsca tzn. czy większość powierzchni tarasowej jest pod dachem czy nie - tak czy siak....płytkom mówimy stanowcze Nie wink-3 . Z poprawienia stempli bez demontażu całej konstrukcji jestem bardzo zadowolony...inni fachowcy którzy byli na ,,castingu'' mówili że albo się nie da :dry: albo ,,tsza'' panie wymienić ...najlepiej wszystko..... o przypomniało mi się jeden był dobry 2smiech ........powiedział że najlepiej skuć całość i postawić nową konstrukcję na drewnianych belkach gwizdac :blink: :mur 037 2smiech wink-3
Musisz się uzbroić w cierpliwość.......ja specjalnie zrobiłem to jesienią gdy większość bylin zasypia, z jednego boku tarasu wykopałem cisy a z drugiej strony rosły wszelakie hosty a teraz jest klepisko - dziś będę ,,ogarniał'' te miejsca :grabie

Majka witaj, taras był kładziony na legarach kompozytowych więc woda opadowa mu niestraszna , każdy był wypoziomowany specjalnymi podkładkami i to samo tyczyło się schodów...miałem jeden stopień teraz są dwa :bravo większość fachowców chciało zastosować legary z drzewa na co się nie zgodziłem (woda opadowa) Taras kompozytowy wykonany na legarach kompozytowych i wystawiony na działanie promieni słonecznych - tarasy usytuowane na południe - po nagrzaniu zwiększają swoją objętość i ,,chodzą'' żeby tego uniknąć większość wykonawców montuje je na ,,drzewie''. Mój taras jest od północy więc takie rzeczy będą się działy w minimalnym stopniu (temperatura latem). Każdy legar to dzieło sztuki ponieważ przechodził na schody tzw .zetka a następnie cała konstrukcja była poziomowana , montowana do betonu i następnie pokrywana deskami na klipsy.

Neluś jak pisałem wyżej to zapewne kwestia fachowców i użytych materiałów......gdzieś pisałem o tym że Pan który to robił chciał zarobić nieco więcej i płytki położył na klej do wewnątrz a jak wiesz jest to dość spora różnica w cenie na worku......a następnie za dwa miesiące umarł....... think: :dry:

Zuza ja na swoich płytkach parę razy wywinąłem salto - skończyło się na siniakach ale gdybym upadł na kręgosłup...nawet nie chcę myśleć o skutkach takiego upadku :(
Berberys który cię zainteresował to Berberys thunberga ‘Orange Ice’ srebrny medalista wystawy Zieleń to życie w roku 2016.

Danusiu mój dereń za ,,młodu'' był troszkę niezdecydowany.....im starszy tym ładniejszy-piękniejszy ..... to tak jak My 2smiech

Gosiu faktycznie róż za wiele nie pokazuję ( lub wcale)...sam zastanawiam się dlaczego think: :nie_wiem , chyba jak były w pełni kwitnienia to ,,goniłem za pracą'' ale być może teraz wszystko się zmieni ....na plus

a więc róże tradycyjnie bez opisu....... :oops: ....chyba mi wybaczycie..... :diabelek , zdjęcia takie ,,se'' aparat stary a i ja nie jestem zawodowym fotografem....akurat to nie moja bajka... :oops:

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, takasobie, VERA, zuzanna2418, zanetatacz

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/11/05 17:31 #92328

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Pięknie masz Pawełku ,pięknie ! I dom schludny i koło domu ,aż się zawstydziłam ,bo u mnie tylko liście i krzaczory coraz paskudniejsze .Nie lubię tej pory roku ,już wolę zimę bo chociaż bardziej miłosierna i przykrywa wszystkie niedostatki.Róże masz piękne i faktycznie mało ich pokazujesz :na_ucho

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/11/05 17:59 #92338

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22596
Pawełku i tu się z Tobą zgadzam co do tego że piękniejemy z wiekiem 2smiech
Teraz mniej przyjemna część -opiernicz normalnie dostaniesz teacher że takie cudne różyczki ukrywałeś i na dodatek takie cudne fotki :bravo noooooo chyba że obiecasz że się teraz poprawisz i przez zima pokażesz wszystkie zaległe fotki ze swoimi cudeńkami :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/11/05 18:24 #92347

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16310
Paweł, fotki róż cudne - niepotrzebnie się krygujesz...

Wiesz co, gdybym dzisiaj robiła taras to na pewno wybrałabym podobnie jak Ty. Wygląda naprawdę fajnie!
Mój jest zadaszony, ale schody już nie - zimą można się zabić tak ślisko!

A hortensja pnąca... :kocham
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/11/06 22:23 #92632

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dzięki za zdjęcia.
Ja też mam nadzieję, ze teraz się poprawisz i będziesz po pierwsze częściej bywał, a po drugie wrzucał więcej róż.
Z tymi deskami kompozytowymi też podobno trzeba uważać, bo mimo wszystko płowieją na słońcu. Czy wiesz coś na temat ich konserwacji?

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/11/07 19:32 #92712

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Nowiutki tarasik, wiosną mam zamiar też swój ......na nowo zrobić, po 20 latach drewno spróchniało i wyglada niczym osada króla Ćwieczka 2smiech
Mnie interesuje jak zagospodarujesz wkoło niego, jakies barierki przewidziane czy cóś think: a rosliny? masz jakies super pomysły?
Róże to teraz, chyba nie bo widzę Anabelkę w tle, nie szastasz wpisami 2smiech

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/11/09 15:07 #92939

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14044
No dobrze, to teraz proszę zeznawać: ile masz tych róż? :)
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/11/09 18:42 #92973

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12976
Taras modelowy, zdjęcia rózane piękne, rabaty i cały jesienny ogród, taki, że szczęka opada... ale jakoś jakby pustawo...
Gdzie psy? Czyżby Kokos stateczny się zrobił i już nie psoci?
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2017/11/09 19:35 #92998

• beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Otrzymane podziękowania: 5297
To róże też masz? ???

Ło matuluuuuu! Toć u Ciebie botaniczny atlas. ;)

Mój taras 15 lat nie zrobiony. ...

I też od północy.
Mnie się podoba piaskowiec czerwony. W mojej wsi jest to materiał tak częsty, jak chleb w piekarni.
Może. Jak będę bogata ; )
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.087 s.