Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród Iny

Ogród Iny 2018/07/15 22:17 #125281

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23425
Inuś co słychać? -trawnik odżył?
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród Iny 2018/07/23 20:18 #126056

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Wczoraj wróciliśmy z krótkiego wypadu do Niemiec a w ogrodzie "sajgon" . Podobno u nas było chłodniej i trochę popadało i to wystarczyło. ;) Tam gdzie jeszcze był trawnik, trawa powyżej kostki, na różach coś pełzającego konsumowało liście , na niektórych roślinach grzyb a chwasty do pasa. I jak tu żyć. wink-3 W takiej sytuacji cieszę się, że ogród mały. Cztery dni intensywnej pracy powinno wystarczyć,żeby ogród przywrócić do "poprawnego" wyglądu. :)
Jak się obrobię, to coś wkleję.
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

--=reklama=--

Ogród Iny 2018/07/23 21:20 #126073

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22605
Inusia to czekam bo już mi brakowało Twojego ogrodu :buziak
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): inag1

Ogród Iny 2018/07/23 21:22 #126076

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33601
A to powiem Ci Ino, że to tak jak u mnie jakby ;) Trawa po kostki jest prawie zawsze, chyba, że właśnie jest wyższa, a chwasty wyrywam dopiero jak są wyższe od kwiatków. Wtedy najłatwiej je wyrwać wink-3

Ogród Iny 2018/07/28 12:32 #126491

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Danusia Efkaraj :buziak

U nas jest tak parno, że tylko zrobiłam trochę zdjęć i uciekałam do domu. :( Rośliny są w różnej kondycji, pomimo podlewania a trawnik nadal łysy. Zauważyłam, że w tym roku zdecydowanie mniejsze są kwiaty hortensji. Kwitną obficie ale wiechy mogłyby byc większe i szybko się przebarwiają a Anabelle już ma zielone kwiaty.

piękna nieznajoma :)

jedyne miejsce z zielonym trawnikiem

Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, VERA, chester633, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu

Ogród Iny 2018/07/28 12:40 #126492

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
takietamy cd. :)

bergenia ponownie zakwitnie

jedyna , trzyletnia siewka rosplenicy powyżej kwitnie już od ponad dwóch tygodni

chciałam pokazać ogród wieczorem,z podświetlonymi roślinami ale mam za słaby aparat. Na tych zdjęciach plus wyobraźnia coś widać wink-3 W realu jest bajkowo :)

Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, piku, takasobie, VERA, chester633, nowababka, Margo2, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu

Ogród Iny 2018/07/28 14:19 #126495

• zielonajagoda
  • zielonajagoda Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2280
Efkaraj napisał:
A to powiem Ci Ino, że to tak jak u mnie jakby ;) Trawa po kostki jest prawie zawsze, chyba, że właśnie jest wyższa, a chwasty wyrywam dopiero jak są wyższe od kwiatków. Wtedy najłatwiej je wyrwać wink-3
I to moim zdaniem jest zdrowe podejście do ogrodowania, choć nie powiem, bardzo lubię sobie pooglądać wypielęgnowane ogrody, jak u Iny właśnie :)

Inuś, hoja bardzo ciężko przeżyła przeprowadzkę i te dwa dni na zlocie. Bardzo dużo liści poparzonych było i nadal jest bo szkoda mi było wszystkie poparzeńce oberwać. Niektóre pędy porwały się w tych miejscach w których były podwieszane. Musiałam ją zdecydowanie potraktować. Teraz jest już ok, przesadzona, zaaklimatyzowała się, upinana jest na wysokim jutowym słupku. Nie zmarnował się ani jeden kawałeczek pędu, część mam ukorzenionych, a część się ukorzenia. Wszystkie pójdą do sprzedaży na bezdomne zwierzęta, ale może Inuś Ty być chciała ukorzenione szczepki własnej hojki, z chęcią Ci wyślę.

Ogród Iny 2018/07/28 17:09 #126499

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
oj ,oj tam i tak cudnie ogród wygląda ,u mnie poparzenia na wielu listkach ....... :placz
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności

Ogród Iny 2018/07/29 14:11 #126541

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25370
inag1 napisał:

chciałam pokazać ogród wieczorem,z podświetlonymi roślinami ale mam za słaby aparat. Na tych zdjęciach plus wyobraźnia coś widać wink-3 W realu jest bajkowo :)

Podświetlone rośliny wyglądają świetnie, tak tajemniczo........................................................... :bravo :bravo :bravo

Ogród Iny 2018/07/30 12:27 #126602

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48187
Ja bym nawet rzekła, ze artystycznie!!! zwyc

Ogród Iny 2018/07/31 21:43 #126763

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Inuś trawnikiem się nie przejmuj bo reszta rabatek wygląda cudnie :bravo u mnie zakwitły znów kaczeńce :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA

Ogród Iny 2018/08/01 14:26 #126826

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Zgadzam się z Werą w całej rozciągłości, zjawiskowe te podświetlone rośliny!
Inuś ja też lubię porządek i ład w ogrodzie, wystarczy że już takie nerwowe. Porządek w ogrodzie daje mi złudzenie, że jeszcze nad czymkolwiek panuję.
U Ciebie jakoś tego bałaganu nie widać.
Też mam wrażenie że kwiaty hortensji są mniejsze. Może to być że za mało wody było. A ta żarówa z nieba pali wszystko jak leci.
Jak tak dalej pójdzie to spalone będzie wszystko zanim się lato skończy :mur
Też byłam na chwilę w Nimczech, przeraziły mnie te klepiska w miejscu trawników i pousychane drzewa wzdłuż drogi. U mamy od 10 tygodni nie spadła ani kropla deszczu. Mama leje wodę ile wlezie (bo ma studnię głebinową), ale u sąsiadów tragedia!

Ogród Iny 2018/08/01 15:33 #126842

• beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Otrzymane podziękowania: 5297
Ta róża piękna nieznajoma, jak ją nazwalas, to się przebarwia na czerwono ?

Jeśli tak, to Double Deliht jej nazwa...

Ogród Iny 2018/08/02 15:25 #126988

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17266
Ino, u mnie też taki skwar, że nawet zdjęć za bardzo nie robię. Twoje hortensje pięknie się wybarwiają. Piszesz, że jedyna siewka rozplenicy? U mnie to podstawowy chwast.
Nie wiem czy widziałaś, pisałam Ci w moim wątku o propozycjach miskantów.
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Ogród Iny 2018/08/05 19:10 #127326

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Zielonajagoda szkoda, że hoja tak ciężko przeżyła zlot ale jak piszesz już się u Ciebie regeneruje a i pieski skorzystają. Ja już się z hoi wyleczyłam ;) Wystarczająco długo wisiała na naszej ścianie a nie należy do moich ulubionych roślin. Tak to bywa z prezentami. wink-3 Niech zdrowo u Ciebie rośnie i cieszy oczęta, bo pisałaś na tamtym forum, że ostatnio jesteś hojowo zakręcona. :)

Zanetatacz z Jagodą pisałyśmy o roślinie pokojowej ;) co nie znaczy, że nie mam poparzonych roślin w ogrodzie. :(

Vera cieszę się,że doceniłaś moje próby pokazania roślin nocą. ;) W realu to dopiero jest bajka.

takasobie aż się zawstydziłam i :oops: czytając Twój komentarz

Danusia trawnik a raczej jego brak już mnie tak mocno nie stresuje. Rabaty też bardzo umęczone , pomimo podlewania. Ja ogólnie nie lubię ogrodu tzw. późnego lata a w tym roku , to szkoda gadać. :mur

Lukrecja przyznaję się, że też lubię porządek w ogrodzie ale w tym roku bardzo trudno zapanować nad ogrodem. :( Faktycznie , Niemcy też mają podsuszone ogrody ale te ich przedogródki są zachwycające, holenderskie też. :)

beatrix+ dzięki za przypomnienie nazwy róży. Już kiedyś została rozpoznana ale karteczka z nazwą gdzieś zniknęła. :oops:

edyto dziękuję za podpowiedź. Jakieś mgliste pojecie mam jak obsadzić rabatę a na pewno będzie któraś z traw proponowana przez Ciebie. Wczoraj wykopywaliśmy karpę po lilaku. Boszzzzzz, ile rozłogów było. Mam nadzieję, że wszystko wybraliśmy. Teraz rabata wygląda jak archeologiczne wykopaliska. Podobno upały się w przyszłym tygodniu kończą to wybierzemy się na zakupy.

Przy okazji takietamy. Coraz mniej jest do pokazania z ogrodu, chociaż już za chwilę róże powtórzą kwitnienie. :)

tegoroczne samosiewki

od trzech dni mamy nową rezydentkę. :) Przyplątała się taka biedula do M do pracy a że widać było że nie ma domu , to zamieszkała u nas. Była bardzo głodna i zapchlona . Jest młodziutka i wstępnie nazwaliśmy ją Gabrysia. W poniedziałek pojedziemy do weta, żeby ją obejrzał i się okaże, jak znamy się na kotach. Jest taka możliwość, że wrócimy z Gabrysiem. wink-3

Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny
Ostatnio zmieniany: 2018/08/05 19:14 przez inag1.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, VERA, chester633, Elżbieta, zanetatacz

Ogród Iny 2018/08/05 19:35 #127329

• Zawszewiosna
  • Zawszewiosna Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2052
Ina nie widać u Ciebie suszy. No może na trawniku :)
Już chyba wszyscy jesteśmy zmęczeni upałem. A zmian nie zapowiadają :burza
Mimo wszystko pięknie u Ciebie kwiaty kwitną. A te samosiejki bratków mnie urzekły:)

Ogród Iny 2018/08/05 20:28 #127339

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Rezydentka prześliczna hu_rra clap hu_rra -jak dobrze ,że do Was trafiła.....bidula
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności

Ogród Iny 2018/08/05 20:55 #127343

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Inusia pierwsza fotka z tą ławeczką śliczna :bravo rozplenica ślicznie juz wygląda moja najwcześniejsza zaczyna powoli startować :)
Danusia

WIZYTÓWKA

Ogród Iny 2018/08/10 22:56 #127958

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9963
Coś w tym roku koty się rozprzestrzeniły
Już w nie jednym wątku czytałam o nowym lokatorze
Sama też mam takiego
Tylko akurat to kot sąsiadów, ale woli u mnie być
Jak to nie ma co pokazywać
Przecież jest super

Ogród Iny 2018/08/24 21:32 #129282

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Zawszewiosna zanetatacz Danusia Margo2 :buziak

Magda dzisiaj wróciła do Anglii a ja tradycyjnie mam doła jak stąd do księżyca i z powrotem. :(
Fajnie było ale się skończyło. Trochę pojeździliśmy po okolicy . Za dużo chodzić się nie dało, bo córci kostka mocno puchnie po niedawnym ściągnięciu gipsu.
Zagadka do Zlotowiczów. Gdzie byliśmy ? wink-3

Pisałam niedawno, że mamy nową młodą kotkę -znajdkę. Zawsze wiedziałam, że na kotkach wybitnie się znam, tylko nie wiem dlaczego nasz zaprzyjaźniony weterynarz nieźle się ubawił. Okazało się, że to kot i wcale nie aż tak bardzo młody, bo ma ok 4 lat. wink-3 Zmyliło mnie to, że kociak jest bardzo malutki i ma takie bardzo mięciutkie futerko, jakby puszek. Jak powiedział weterynarz, trafił wam się olbrzymi kot. 2smiech A reszta to niestety była prawda. Kot był tak zapchlony, że na dwa razy go smarowaliśmy. Mocno przeziębiony i z jakimś uczuleniem na pysiu. Ma też prawdopodobnie uszkodzoną krtań i nie będzie nigdy miauczeć,tylko pomrukuje. Już się dużo lepiej czuje a do tego straszny przytulas z niego.Doopencję też ma bardzo wygodną. Szybko załapał, że na poduszkach jest bardzo wygodnie. Na imię mu Gucio . :)

A tak Magda podziwiała moje róże. :)

Pozbyłam się przed domem spalonego trawnika a właściwie tego, co z niego zostało. Na razie rabata trochę pustawa ale i tak lepiej wygląda jak z pseudo trawnikiem.

Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Efkaraj, takasobie, edulkot, VERA, chester633, Iwona1311, Elżbieta, zanetatacz
Czas generowania strony: 0.111 s.