Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród Iny

Ogród Iny 2018/10/02 16:07 #133045

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Maryna44 mnie sezon pozaogrodowy też bardzo się dłuży. Najbardziej czekam na tulipany. Jesienią sadzimy cebulki a potem aż pół roku czekania na kwiaty. :(

Elżbieta dziękuję za rozpoznanie roślinki. Już ją u kogoś widziałam na forum i była podpisana, tylko po co sobie zapisać nazwę. Przecież zapamiętam. 2smiech Teraz już zapisałam. :)

Danusia spokojnie, poczekam. :)

Vero jak miło że zajrzałaś. :buziak Zmiany w ogrodzie wymusiły upały i niestety wysuszona trawa.

takasobie staram się czytać , chociaż nie zawsze ze zrozumieniem. polewkamax
Tiaaa, ślicznie a szczególnie wyschnięte trawniki. :angry: To właśnie po wizycie u Ciebie, gdzie zobaczyłam zielony trawnik, zaczęłam swój zrywać.
Roślinkę nad cyklamenem rozpoznała Elżbietka. Jest to IGLICA. Jest u mnie dopiero pierwszy sezon ale już widzę, że nic sobie nie robi z upałów i suszy. Szybko przyrasta i cały czas pięknie kwitnie.

Czy ktoś wie ile trzeba kwiatów posadzić do największego wiklinowego kosza w Europie ? wink-3

Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, th, piku, edulkot, VERA, beatrix+, Elżbieta, zanetatacz, Danusia

Ogród Iny 2018/10/02 16:53 #133046

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17266
Nie wiem, ile kwiatów trzeba posadzić do takiego kosza, ale też rozpoznaję żubrówkę i podwawelską 2smiech. I to by było w zasadzie na tyle :diabelek. Naliczyłam u siebie 10 paprot, ale nie wiem kiedy nauczę się je nazywać krecigl. Twoja piękna. Takiej nie mam. Chyba think:.
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

--=reklama=--

Ogród Iny 2018/10/02 19:25 #133060

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25812
Jesienny ogród odżył i wygląda pięknie :slonko . Ale że Ci się chciało zrywać trawę krecigl , myślisz że nowa zdąży się dobrze ukorzenić przed zimą think:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): inag1

Ogród Iny 2018/10/02 20:37 #133095

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8338
Nadrobiłam zaległości ;)
Ja też po likwidacji trawnika zasiałam tylko wąski pasek, reszta poszła pod kwiatki :diabelek . Fajny pomysł na ścieżkę, coś takiego muszę u siebie tez zrobić, żeby oddzielic starą część rabaty od nowej, bo nie chce mi się wszystkiego przesadzać, a częściowo jest to nawet niemożliwe.
Gratuluję nowego kociastego :przytulam

Ogród Iny 2018/10/03 11:00 #133162

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48187
Inuś! Ty przy tym "koszyczku" jak krasnalek wyglądasz, choć jesteś dość wysoka!
Trawnik u mnie zielony, bo częściowo był w cieniu oraz dostało mu się nieco podlewania, jak sikałam na dalie. Ale jego zaleta jest to, ze ma w sobie rdest, koniczynę, babkę i inne takie domieszki, czyli w zasadzie jest łąką. Te rośliny skutecznie ograniczają parowanie wody z trawnika. Takie trochę "eko" wink-3
jak w zeszłym sezonie miałam ubytki, kupiłam wsiewkę z Lidla i odrosła trawa na plackach.

Ogród Iny 2018/10/03 20:45 #133252

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22605
Inusia przyszłam się usprawiedliwić wink-3 Taką mam paskudna pogode że nie chciało mi się nawet z aparatem wychodzić vishenka
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród Iny 2018/10/04 15:33 #133312

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
edyta wiesz, że ja też sprawdziłam ile mam paproci w ogrodzie i nawet im porobiłam zdjęcia, żeby nie było , że mocno odstaję od niektórych Zielono Zakręconych. wink-3 A jeżeli chodzi o rozpoznawalność, to wiem które są języcznikami, wietlice to tylko te o srebrnych liściach i ... jak wcześniej pisałyśmy , żubrówkę i podwawelską. ;) Boję się , że ktoś niewtajemniczony zacznie szukać tych ostatnich paproci. 2smiech

piku Wiesiu, trawa już jest zieloniutka. hu_rra Trawnika mi się nie chciało zrywać . To było trochę z rozpędu i ze złości na to coś co pozostało po trawniku a wszystkiemu winna Miłka a właściwie jej trawnik. :)

markita mam coraz większą nadzieję, że pomysł ze ścieżką wypali. Macierzanka jest cały czas zieloniutka, a to oznacza że chyba się przyjęła. Teraz tylko niech szybko zarasta płyty, żeby tak nie świeciły.
Kocurek jest w coraz lepszej formie . Jeszcze jutro do weta po ostatni zastrzyk i już powinno być dobrze. :)

takasobie mój trawnik to też była zbieranina trawy i różnych chwastów. wink-3 Dopóki był zielony, to mi nie przeszkadzało ale jak to wszystko wyschło , to trzeba było coś z tym zrobić. Mam cichą nadzieję, że nowy trawnik będzie chciał rosnąć. Na razie zapowiada się dobrze.

Danusia odpuść zdjęcia , jak masz brzydką pogodę , to szkoda zdrowia. Wygląda na to , że na mojej ścieżce nic więcej nie będę dosadzać, bo macierzanka się przyjęła.

Tak wygląda dzisiaj mój trawnik. Tam gdzie jest więcej słoneczka trawa szybciej wzeszła i jest gęściejsza. Najważniejsze że wszędzie się pojawia i że w miarę równo jest wysiana.

Jak wcześniej pisałam Edycie, też policzyłam swoje paprocie . A co, mam i ja. wink-3 Oto niektóre z nich.
Języcznik fatalnie wyglądał na wiosnę. Ścięłam wszystkie brzydkie listka i tak pięknie odrósł.

Wietlica rośnie w pełnym słońcu i w glinie. :oops: Potrzebowałam coś fajnego na nowej rabacie i wypadło na nią. Wygląda na to, że pasuje jej to miejsce. ;)

i takietamy :)

owocujący granat

Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, takasobie, edulkot, VERA, chester633, beatrix+, Elżbieta, zanetatacz

Ogród Iny 2018/10/04 17:42 #133320

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33601
Ino, super pomysł z macierzanką. Ja też mam ją wysianą na rabacie z rózami i przez lata wysiala się sama pomiędzy kostka brukową na podjeździe. Nie usuwam jej. Pachnie nie tylko wtedy gdy się po niej chodzi, ale również gdy jest gorąco, wieczorami po upalnym dniu, gdy wieje wiatr i porusza nia delikatnie. powiem Ci, ze własciwie ona pachnie cały czas. Nawet dziś. I do tego kwitnie też prawie cały czas. Jeszcze dziś robiłam jej kwiatkom zdjęcie :) Nawet nie musisz czekać az zarośnie płyty. Jak będą widoczne spomiędzy kęp macierzankowych, też będzie bardzo ciekawie :)

Języczniki podobno właśnie teraz maja swój czas, a Twój egzeplarz jest :kocham :kocham :kocham

Ogród Iny 2018/10/04 20:08 #133347

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Jak fajnie u Ciebie w ogródeczku :kocham jesień piękna i kolorowa i te dynie ,,,cudo .Podziwiam paprocie ,ładnie rosną :tup Ja w tym sezonie postawiłam na hosty ,sporo mi przybyło ,a na paproty szykuję się w przyszłym sezonie .Oddałam w dobre ręce dwie olbrzymie hortusie ,więc tym sposobem mam dwie nowe miejscówki ,o które już się kłóci kilkanaście roślin :diabelek

Ogród Iny 2018/10/04 20:19 #133353

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Inusia dzisiaj było słonko więc trzasnęłam fotki potem usuń ,aaaaaa biedronki to mój prezent od teścia rotfl

Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA

Ogród Iny 2018/10/05 17:38 #133430

• Maryna44
  • Maryna44 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2261
Piękny okaz z tego języcznika : : U mnie już 2 padły ... Przesadzałam ,dogadzałam aż się kolejno obraziły..Od wiosny mam kolejnego i ładnie rośnie póki co...

Paprocie - to moje super ulubione rośliny ... Kilka też mam.

Ogród Iny 2018/10/05 19:04 #133444

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Inuś zaległości odrobiłam vishenka
Pięknie i kolorowo i kociaście :kot
Macierzanka sama mi się porozsiewała na terenach trawiastych i choć nie kwitnie bo jest koszona ale ma się dobrze clap
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród Iny 2018/10/07 09:08 #133607

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6029
Ja w kwestii żubrówki i podwawelskiej.
To nie były paprocie.
Tak w ogóle pieknie masz. :bravo

Ogród Iny 2018/10/09 17:59 #133846

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Efkaraj cały czas mam nadzieję, że ścieżka z macierzanką się uda i w przyszłym roku będę chodziła po pachnącym dywanie. :) Pisałaś , że masz kilka różnych macierzanek. A może masz tę płożącą o białych kwiatach ? Tak bardzo spodobał mi się jej kwitnący kobierzec a nigdzie nie mogę na nią trafić.

Nowinko skąd ja to znam. Kilka roślin na jedną wolną miejscówkę. wink-3 Cieszę się, że do mnie zajrzałaś i zaczynasz po dłuższej przerwie bywać na forum. Może pokażesz nam swój ogród w letniej odsłonie.

Danusiu nie usunę fotek, bo fajne są. :) Nie wiem co to za roślina. Wygląda na irgę płożącą (?) . Czy po niej można chodzić ? Jak mi nie wyjdzie z macierzanką to będę dalej kombinować.

Semper no patrz Jurek, myślałam że wszystko to paprocie, bo cóż innego mogło być w foliówkach w Wojsławicach 2smiech
Pochwały w ustach posiadacza Powiatowej, mają dużą wartość. :)

W moim ogrodzie zaczyna pojawiać się jesień, chociaż nadal dużo roślin jest jeszcze zielonych i ładnie kwitnących. Ostatnie dni są słoneczne i w miarę ciepłe, to jest nadzieja na piękną jesień.
Dzisiejsze fotki

pierwsze koszenie nowozrobionego trawnika :)

Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, takasobie, edulkot, VERA, beatrix+, Elżbieta, zanetatacz, Maryna44

Ogród Iny 2018/10/09 19:29 #133856

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25370
Inko widzę że byłaś w Nowym Tomyślu....................fajnie, że odnawiają ten kosz clap
Ogród jak zwykle u Ciebie,czyli piękny :bravo

Ogród Iny 2018/10/09 20:21 #133869

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Inusia śliczne kolorowe chryzantemy i marcinek pełny w pięknym kolorze :bravo spokojnie można po tej roślince deptać u mnie rośnie między stopniami kamiennymi więc jakby cos to dawaj znać :)
Danusia

WIZYTÓWKA

Ogród Iny 2018/10/09 22:09 #133905

• Gabriel
  • Gabriel Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Rośliny moją radością
  • Otrzymane podziękowania: 2383
Witam :witaj Przepięknie skomponowany ogród, :bravo rośliny wyglądają zdrowo i świeżo.
Bardzo lubię dużą ilość kolorów w ogrodzie, jednak takie zakątki jak poniżej również zachwycają :woohoo:
inag1 napisał:
]

PS roślinka pokazana przez Danusię to Paronychia macierzankowa :)
Pozdrawiam, Gabriel
Ogród nadal moją radością
Ostatnio zmieniany: 2018/10/09 22:11 przez Gabriel.
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, inag1, Elżbieta

Ogród Iny 2018/10/10 22:55 #134009

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7085
Może komuś wyda się to dziwne, ale zazdroszczę Ci ogrodzenia, :oops: jest wspaniałym tłem dla wszystkich pnączy. Trawy na tym tle wyglądają zjawiskowo. :mniam
Ostatnio zmieniany: 2018/10/10 22:57 przez Elżbieta.

Ogród Iny 2018/10/11 10:13 #134038

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48187
Trawnik idzie jak burza! Do jego wzrostu są teraz idealne warunki. Róże pięknie Ci kwitną. U mnie tylko te przed domem szaleją. Inne spokojnie.

Ogród Iny 2018/10/14 21:11 #134374

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9963
A winobluszcz wręcz krzyczy na tym płocie.
Też zawsze on mi sie podobał.
Zacytowane zdjęcie przez Gabriela :kocham
Czas generowania strony: 0.093 s.