Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród Iny

Ogród Iny 2017/04/26 19:59 #61778

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23419
i dla takich widoków jak u Ciebie -Inuś chce się żyć ,też do takiego widoku dążę ,ale ja sroka jestem i wszystko mi się podoba polewkamax
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród Iny 2017/04/26 20:20 #61788

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14664
Inuś ogród u Ciebie już majowy ,tak zielono, aż się zdziwiłam. zdziwko
Oko zawiesiłam na poidełku/piękne/ i dzbanku -takie "cudeńka" bardzo zdobią ogród. :mniam
Tulipany w takich grupach robią wrażenie , azalia nowo nabyta cała w pąkach i jaki duży krzew zwyc
I chociaż ogród masz stosunkowa mały wszystko w nim tak pięknie poukładane, każda roślina ma swoje miejsce.
jak to Ci się udaje ,przecież też dokupujesz nowe rośliny. vishenka
Weszłam i oniemiałam drzewa takie zielone ,kwitnie migdałek ,kwiaty na jarzębie u mnie takich oznak wiosny jeszcze nie ma. :nie
Jeszcze raz gratulacje -pięknie :przytulam

--=reklama=--

Ogród Iny 2017/04/26 20:34 #61795

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22596
Inuś ale piękne widoczki :bravo stwierdzam że trawnik na pewno mam za duży 2smiech cudne masz rododendrony one mnie nie kochają na szczęście chociaż dwie azalie wielkokwiatowe jakoś u mnie rosną :)
Tulipanowe bukiety śliczne u mnie lepiej jednak rosną narcyzy i chyba się na nie bardziej przerzucę ,zakupy śliczne ja fotergillę mam już trzeci rok i chyba mam szczęście bo posadziłam i nie sprawdzałam co lubi jak to ja sadzę i ma rosnąć u mnie wink-3
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród Iny 2017/04/28 09:08 #62072

• dobra nuta
  • dobra nuta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1172
Inuś - cudownie !!! Wszystkie Twoje rośliny to zastrzyk energetyczny w ten zimowy ( tak, tak u mnie pada śnieg ) ranek :) Oczarowana jestem Amanogawą i jarzębiną a i cudownym ładem jaki panuje na Twoich rabatach. Masz zmysł a wiosna pokazuje szerszą perspektywę i w końcu mam pojęcie jak naprawdę niewielki jest Twój ogród a zarazem jak bardzo pojemny. Gorąco pozdrawiam :slonko
pozdrawiam - ania
mój wątek

Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów. - Albert Einstein
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy. - Albert Einstein

Ogród Iny 2017/04/28 09:14 #62073

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8338
Co do tulipanów miałaś rację, ale reszta raczej się nie podniesie ;). U Ciebie już pełnia kwitnienia tulipanowego, moje w większości dopiero w zielonych pąkach. Zaledwie kilka pokazało kolor. No i dobrze, nie ma się co spieszyć, niech najpierw przestanie padać :silly:

Ogród Iny 2017/04/28 11:53 #62089

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Wiesz co ,jak tak patrzę na Twoje rośliny ,to mi się nie chce wierzyć ,że to tegoroczna wiosna .Niesamowite !
Wszystko takie kolorowe ,a tulipy wprost szaleją .Miło się ogląda twój ogród ,a ja w swoim nawet nie zdążyłam wszystkiego uporządkować .Ale niech już tylko ta wiosna się zacznie ...... :owady

Ogród Iny 2017/04/28 15:50 #62132

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
zanetatacz też do sroczek należę. Najbardziej podobają mi się rośliny, które nie mieszczą się w moim ogródeczku. ;)

Franusiowa dziękuję :kocham Większość galanterii ogrodowej to prezenty od mojej córki. :)
Tulipany, jak już wcześniej pisałam, po prostu uwielbiam . Nowe roślinki się mieszczą w moim ogródku dlatego że trawnika ubywa. :)

Danusiu a u mnie narcyzy nie chcą rosnąć . :(
Fotergillę sadzę drugi raz, jak się teraz nie uda to z niej zrezygnuję . Podobają mi się jej szczoteczki i pięknie przebarwiające się liście jesienią ale już tak jest, że nie wszystko chce rosnąć w danym ogrodzie.

dobra nuta widziałam na Twoich fotkach to białe. :( U nas też się ochłodziło i pada ale na szczęście deszcz.
Jarzębiny zawsze mi się podobały i już drugą mam w swoim ogrodzie. Jedna jest kolumnowa i naprawdę bardzo wąsko rośnie. Widziałam ją dorosłą w ogrodzie producenta a ta druga ( z tego samego źródła) rośnie powoli i ma jajowaty kształt. W sam raz do mojego ogródka. :)

markita u mnie jedne tulipany już przekwitają a inne są dopiero w pączkach. Liczę na długi sezon tulipanowy w ogrodzie.
Coś nie zanosi sie na przestanie padać :( Prognozy na lepsza pogodę są ciągle przesuwane a bliżej nieokreślony termin. ;)

Nowinko wiosna na pewno tegoroczna a szczególnie chwasty. :) Po tych ciągłych opadach są bardzo dorodne a nie ma sie kiedy za nie zabrać.

Dzisiaj mam totalnego doła a właściwie jestem wkurzona na maksa. Czyściłam okulary i pękły mi oprawki. Odwiedziny u optyka kosztowały mnie 400zł. :( Dobrze, że mi chociaż we wtorek zrobią a nie dopiero po długim weekendzie. Ile to roślinek można by kupić za tę kasę. krecigl W ramach odreagowania nie robię dzisiaj obiadu. A co ! Jakoś trzeba zregenerować nerwy. ;)
Pogoda też nie nastraja optymistycznie. Jest deszczowo i zimno.
Parę fotek z deszczowego ogrodu.

Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, takasobie, VERA, chester633, Nowinka, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu

Ogród Iny 2017/04/28 19:52 #62181

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8338
Ja właśnie wróciłam od dentysty, co będzie mnie kosztować duuużo więcej niż Twoje okulary :diabelek . Pocieszyłam Cię 2smiech ?

Ogród Iny 2017/04/28 20:06 #62183

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17262
inag1 napisał: Piękne ujęcie :kocham . Jaki tam deszczowy Twój ogród gwizdac . U mnie nie da się wyjść bez kaloszy :burza .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Ogród Iny 2017/04/29 09:33 #62271

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7085
Ino, ten żółty berberys na drugim zdjęciu formowałaś, czy sam tak ma. think: Śliczny akcent w wiosennym ogrodzie :slonko
Inuś, pokochaj swoje ogrodzenie, bo to nie tylko ta jedna zaleta, którą wymieniłaś. :na_ucho
Czepiam się ciągle Twojego muru, ale ja Ci go po prostu szczerze zazdroszczę. :buziak
Ostatnio zmieniany: 2017/04/30 10:14 przez Elżbieta.

Ogród Iny 2017/05/02 21:26 #62772

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
rodek śliczności i jeszcze ten kolor ,zresztą cały ogród :mniam ,ale to już chyba wiesz -nie będę się ciągle powtarzać :slonko
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności

Ogród Iny 2017/05/03 09:59 #62822

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
markita Wiadomo, jak drugiemu gorzej , to Polaka cieszy. :diabelek

edyta dziękuję. :kocham Zdjęcie trochę nieaktualne, białych tulipanków już nie ma.

Elżbieta ten berberys jest cięty. :)

zanetatacz takich komplementów nigdy za dużo ;) Każdy ogrodnik jest łasy na takie słowa, jak misiek na miodek. :)

Znowu się chwalę. :)
Kupiłam jabłonkę Olę. Trochę rozwichrzona ale na wiosnę ją przytnę. Nie wiem czy dolne gałęzie też się przycina , czy tak zostawia ? Na razie cieszy kwiatkami.
Wczoraj odzyskałam okulary a więc dzisiaj jedziemy do Botanika. Dziewczyny były 01.05 i nie spotkałam się z nimi . Może za rok ... :)

łączka marzanki wonnej za chwilę zakwitnie. Zapach będzie w całym ogrodzie.

Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, VERA, dorkow0, Elżbieta, zanetatacz

Ogród Iny 2017/05/03 11:15 #62837

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
U mnie żaden rodek jeszcze się nie rozwinął ,chyba mają za zimno .Już mnie wkurza to czekanie ,bo jestem ciekawa strat .Teraz to tak dokładnie nie widać .Piękniutka ta Ola i jarząbek ładnie przezimował :kocham
Za tę wiadomość podziękował(a): inag1

Ogród Iny 2017/05/03 15:46 #62866

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14664
Jabłoneczka Ola jest śliczna i można ją formować gdyby była za duża,piękną wybrałaś :mniam
Tulipany stoją jak byś im tak kazała 2smiech ,kolorki cudne.
Za tę wiadomość podziękował(a): inag1

Ogród Iny 2017/05/03 22:05 #62987

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Inuś :witaj śliczne zakupy ja też co nieco poszalałam razem z koleżanką 2smiech pięknie kolorowo już u Ciebie te kępy tulipanów i rododendrony :bravo a berberysków tez już trochę nazbierałam wink-3
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA

Ogród Iny 2017/05/05 16:12 #63280

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nowinka u mnie rodki tez jeszcze w pąkach , tylko te dwa kwitną. Z jarząbka baaaaaardzo sie cieszę. Wyobraź sobie, że pierwszy raz w realu zobaczę jego kwiaty. :oops:

Franusiowa jabłoneczka na pewno będzie cięta. W górę może rosnąć ale koniecznie musi być szczupła . :)

Danusia berberyski są bardzo fajnymi krzewami. Można je ciąć wg własnego upodobania a one wszystko dzielnie znoszą. ;)

Dzisiaj był dzień bez deszczu i wiatru. Idealna pogoda na pracę w ogródku.
To zdjęcie to tak a'propos uszczuplania trawnika. ;) W ubiegłym roku rabata była szeroka na jeden krążek a w tym roku są dwa. Ale gdzieś trzeba było posadzić nowe różyce. :)

Elegancko wyglądają białe tulipanki

Czosnki coraz wyższe. Kupione w Lidlu z jednego opakowania ale to chyba był jakiś mix. Z tyłu są dużo niższe.

Niezapominajce pod murem bardzo dobrze . Rosnącym dosłownie obok powojnikom już mniej się podoba. Niestety przemarzły i odbijają od ziemi.

i jeszcze tulipanki

Nowa rabata po wykopkach kanalizacyjnych. Na razie taka trochę bez pomysłu. Po prawej stronie widać pień milinu a ta kupka kamieni, to zaznaczone miejsce beczki (?) od kanalizacji. Niestety tak mocno okroili korzenie milinu,że nie przeżył. :( Muszę coś sensownego wymyślić na tę rabatę ale jak pisałam zero pomysłu

Wiąz Wredei też nie najlepiej przezimował. Połowa niestety była sucha . Widzę,że to co przeżyło puszcza listki , może będzie dobrze. Trochę strat jest po tej dziwnej zimie i wiośnie , np. klonik palmowy (ubiegłoroczna sadzonka) Atropurpureum cały jest suchy, tylko mała gałązka od korzenia ma listka. No cóż , taki mamy klimat. ;)

Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, dorkow0, Elżbieta, zanetatacz

Ogród Iny 2017/05/05 22:02 #63352

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Inuś skąd ja znam to wieczne poszerzanie 2smiech 2smiech tulipany ślicznie kwitną u mnie jeszcze w pączkach ,pierwiosnek oczywiście cudeńko moje maja dopiero listki :)
Nooooo powiem Ci ale tam się zmieści kwiecia przy tym aniołku ja bym poszła w cieniolubne-brunery.miodunki.epimedia :)
Danusia

WIZYTÓWKA

Ogród Iny 2017/05/05 22:16 #63362

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48181
Ale pięknych zdjęć narobiłaś, że nie wiem od czego zacząć!
Bardzo mi się podobają twoje słoneczne berberysy. Mam jednego , ale on tak rośnie w pionie.
Miejsce na nowe róże przy stoliczku kawowym idealne! U mnie by nie przeszło, wszyscy by stratowali!

Na podobne białe tulipanki czekam, ale były posadzone dopiero tej jesieni więc trochę się spóźniają.
Mam prośbę o powrzucanie Twoich tulipanów w różnych ujęciach do tulipanowego wątku. Znalazło by się kilka odmian, których nie mamy jeszcze w bazie... vishenka

Jabłonka Ola - miód!

Ogród Iny 2017/05/05 22:42 #63379

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
jak mi się podoba twój ład i porządek-też bym tak chciała mieć dopieszczone, ale mi się ciągle koncepcje zmieniają.... polewkamax ,więc pewnie nigdy takiego ładu nie osiągnę... :hejka
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności

Ogród Iny 2017/05/05 23:42 #63392

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16309
Ina, najchętniej ni wychodziłabym z Twojego ogrodu wcale!
Mówisz, że on mały a ile ciekawych roślin mieści i jak ładnie się komponują.
Przypomnij mi proszę jaką powierzchnią gospodarujesz?
Bo jeśli Twój to chusteczka to mój - szmatka do okularów! 037

Na cywilizacyjnej rabatce widzę poduchy kwitnących azalek japońskich...
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Czas generowania strony: 0.103 s.