Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Chleb i bułki własnego wypieku

Chleb i bułki własnego wypieku 2023/07/06 15:56 #298847

  • OdaDoRadosci
  • OdaDoRadosci Avatar
  • Wylogowany
  • Senior forum
  • Posty: 48
  • Otrzymane podziękowania: 43
Dzięki za odpowiedź. no ja właśnie tez mam zwykły piekarnik. Raz piekłam chleb, i to na naczyniu żaroodpornym bo innego nie miałam..... Jakoś tam wyszedł, ładnie pachniał itd, ale.... nie wyglądał tak jak ten Twój.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chleb i bułki własnego wypieku 2023/10/01 21:15 #304362

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 15711
  • Otrzymane podziękowania: 48661
Dawno niczym się nie chwaliłam, ale na weekend upiekłam różne chleby, bo miałam gości. Sitkowy tym razem upiekłam w foremce, fajny był, bardziej wilgotny. Doskonały do miodu albo do maczania w oliwie lub olejach smakowych.






Drugi to taki jak wcześniej pokazywałam (pszenny na zakwasie), ale dałam (w sumie przez przypadek) mniej wody. No i chyba przesadziłam think:
Ale był smaczny i urósł ładnie. No i pękł wzorcowo z góry, a nie jak kilka razy mi się zdarzyło - od dołu. Tym razem zostawiłam na noc w koszyczkach w lodówce.








Ostatnio zmieniany: 2023/10/01 21:17 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Pani Bestia, zanetatacz, DorotaZ, ewakatarzyna


--=reklama=--

 

Chleb i bułki własnego wypieku 2023/10/13 16:21 #305045

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 15711
  • Otrzymane podziękowania: 48661
To znowu ja...

Tym razem ciabatty upiekłam. Z netu przepis wzięłam. Ale chyba powinna być lżejsza mąką, bo wzięłam chlebową.






Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Pani Bestia, nowababka, ewakatarzyna

Chleb i bułki własnego wypieku 2023/10/13 18:12 #305048

  • Pani Bestia
  • Pani Bestia Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert niezależny
  • Posty: 127
  • Otrzymane podziękowania: 143
Faktycznie, chlebowa ciężkawa na ciabattę - ale i tak smakowicie wyglądają ( trochę jak bułki "poznańskie" :) ). Wczoraj w Lidlu widziałam "00" na tygodniu włoskim. Lubię białe pieczywo z pomieszanej mąki np 00 i 550-750.
Miłko, a co tam masz w słoiku - takie bieluśkie ? Bo ja właśnie jogurt robię :lol:
"Na początku był Smok..."

Renia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Chleb i bułki własnego wypieku 2023/10/13 19:35 #305059

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 15711
  • Otrzymane podziękowania: 48661
Mleko od krowy na zsiadłe nastawione :)

PS Kupiłam mąkę 00 w B. Taka do pizzy. Kolejny raz upiekę z niej.
Ostatnio zmieniany: 2023/10/14 10:20 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pani Bestia

Chleb i bułki własnego wypieku 2024/03/16 14:47 #315101

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 15711
  • Otrzymane podziękowania: 48661
Upiekłam dziś bezglutenowy z mieszanki mąk gryczanej, ryżowej i kukurydzianej z siemieniem i babką płesznik na drożdżach. Nie jest taki jak w internetach na zdjęciu, gdzie znalazłam przepis, ale nie ma zakalca i jest smaczny. Nie dla mnie oczywiście, ale na zamówienie.






Ostatnio zmieniany: 2024/03/16 16:15 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Pani Bestia, Ave, nowababka, nelu-pelu, ewakatarzyna

Chleb i bułki własnego wypieku 2024/03/16 21:39 #315145

  • Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1536
  • Otrzymane podziękowania: 4107
Aż ślinka leci :bravo
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Chleb i bułki własnego wypieku 2024/05/10 22:02 #320469

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 15711
  • Otrzymane podziękowania: 48661
Na prośbę Wiesi napisze przepis na chleb bezglutenowy.

Składniki:

Nasiona babki płesznik, chia i siemienia lnianego - po 2 łyżki (nie dokładnie, można nieco mniej). Zalewamy to 100ml wody zimnej i czekamy aż napęcznieją.

250g maki gryczanej
100g maki kukurydzianej
150g ryżowej
15g soli
600ml wody
2,5 dag świeżych drożdży (ja kładę czasami nieco więcej) - mieszam z odrobiną maki gryczanej wody i cukru do rozhulania.

Wszystkie składniki połączyć, ostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godz. (ja nakładam na miskę czepek plastikowy).
Keksówkę 26cm (trochę mniejsza od klasycznej) smaruję masłem i wysypuję makiem. Wkładam tam wyrośnięte ciasto i czekam do ponownego wyrośnięcia do brzegów foremki.
Piekę 1 godz w 240st.

Babka płesznik, cierpliwość przy wyrastaniu i wysoka temperatura są konieczne, bo nie mamy glutenu. Jak tylko coś zlekceważyłam, miałam zakalca.

Takie dziś upiekłam, bo jeden synkowi nie starcza.

Ostatnio zmieniany: 2024/05/10 22:34 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Pani Bestia, Ave, nowababka, nelu-pelu

Chleb i bułki własnego wypieku 2024/11/07 17:44 #331963

  • nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Posty: 3980
  • Otrzymane podziękowania: 13056
I ja zabawiłam się wczoraj w pieczenie chleba i nawet nam smakuje. Pierwszy raz wykorzystałam suche drożdże i suchy zakwas jednocześnie - przepis znalazłam w necie 2pisze

pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Ostatnio zmieniany: 2024/11/07 18:02 przez nowababka.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Pani Bestia, Ave

Chleb i bułki własnego wypieku 2024/11/07 22:00 #331971

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 15711
  • Otrzymane podziękowania: 48661
Jak ma nie smakować? Apetycznie wygląda, skórka przypieczona, dziurki regularne! :mniam
Ktoś tu chyba pytał o suchy zakwas think: Ja kompletnie nie mam doświadczenia. Suche drożdże kiedyś używałam, ale potem się zraziłam. Kupiłam kilkanaście opakowań z długim terminem ważności, okazały się kompletnie martwe.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chleb i bułki własnego wypieku 2024/11/08 00:16 #331972

  • Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1536
  • Otrzymane podziękowania: 4107
Marysiu, a możesz podesłać link do tego przepisu ? mam i zakwas i drożdże (suche) może bym spróbowała je wykorzystać...
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chleb i bułki własnego wypieku 2024/11/08 08:40 #331978

  • nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Posty: 3980
  • Otrzymane podziękowania: 13056
Ewa, podajeę link :popatrz_tu tutaj

U mnie było 30 dag mąki chlebowej i 20 dag mąki poznańskiej :)

Miłko w tym przepisie wyżej pani pisze, że wbrew temu co piszą na opakowaniu ona zawsze suche drożdże najpierw ożywia przez około 15 minut i tak zrobiłam :)
Chociaż producent zapewnia, że w przypadku suszonych drożdży nie trzeba robić zaczynu, ja się z tym zdecydowanie nie zgadzam. Przetestowałam wielokrotnie, zarówno podczas wypieku chleba, bułek czy słodkich drożdżówek i zrobienie zaczynu z suchych drożdży znacząco wpływa na pulchność i wyrastanie ciasta więc nie pomijajcie tego kroku. Wystarczy suche drożdże zalać 3-4 łyżkami letniej wody, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, zamieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Tyle wystarczy aby drożdże podrosły.
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Ostatnio zmieniany: 2024/11/08 08:47 przez nowababka.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pani Bestia, Ave

Chleb i bułki własnego wypieku 2024/11/08 10:11 #331983

  • Pani Bestia
  • Pani Bestia Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert niezależny
  • Posty: 127
  • Otrzymane podziękowania: 143
Ja też zawsze ożywiam suszone drożdże. Wystarczy ciepła woda lub mleko i uaktywniają się nawet bardzo przeterminowane. B)
"Na początku był Smok..."

Renia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): nowababka

Chleb i bułki własnego wypieku 2024/11/08 11:48 #331995

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 15711
  • Otrzymane podziękowania: 48661
No właśnie ja po nieudanym wypieku na suchych drożdżach postanowiłam zrobić próbki z moich zapasów i je właśnie ożywiałam z mąką i cukrem, no i wodą. Żaden zaczyn nie ruszył. Czyli zdechły. A może umarły, bo teraz zwierzęta umierają... wink-3
Ostatnio zmieniany: 2024/11/08 11:49 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): nowababka
Czas generowania strony: 0.067 s.