Halszko... zanotowane
Kontynuuję raport
Zdjęcia z
4.07... popołudnie... kwitnienie się rozkręca
Kwitła nie tylko maziata 'Miss Poland' ale i małe 'Misseczki' również
Co do zielonej 'Miss Poland' niestety kwitnienia nie zapamiętałam... może go nie było a może było, ale że ukryte przed moim wzrokiem, nie utrwaliło się w pamięci... a ukryte, bo bodajże z końcem maja zielona z uwagi na niemiłosierne rozpychanie się maziatej została przesadzona między nerecznicę samczą 'Linearis Polydactyla' a rododendron 'Claudine' a że miejscówka to trudna do focenia a nawet i do zaglądania, to i zdjęć, poza pokazanymi wcześniej wczesnowiosennymi, zielona 'Miss Poland' już się w tym sezonie nie doczekała.
Jeszcze parę różnie wybarwionych 'MissPolandowych' liści
Zdjęcia z
9.07... wczesne popołudnie... wciąż w temacie kwietnym
Duża, maziata 'Miss Poland' wydała 7 pędów kwiatowych
Niestety na żadnym z powyższych ani na pojedynczych pędach u maluchów nie zawiązał się ani jeden nasiennik
Zdjęcia z
5.08... popołudnie... po wycięciu pędów kwiatowych... a u małej 'Misseczki', poniżej maziatej, idzie nowy listek
Odnotowuję powyższy fakt, bo przez 2 poprzednie sezony produkcja liści u 'Miss Poland' kończyła się w maju i do końca sezonu tak pierwszego, jak drugiego żaden nowy liść w terminie późniejszym się nie pojawiał... tak więc gdy jakieś kocie dooopsko mi liść łamało, musiałam pogodzić się ze zdefasowanym kształtem hościanej kępy... zmiana w 'MissPolandowych' zwyczajach bardzo mnie zatem ucieszyła
I tradycyjna porcja maziajów... przy okazji zwracam uwagę na małe wgryzki prosionkowe... naprawdę są małe i nieliczne... może wyciągam wniosek trochę na wyrost, ale może 'Miss Poland' zyskuje z wiekiem na twardości, co również bardzo by mnie cieszyło
Zdjęcie z
25.09... popołudnie... już w klimacie jesiennym
Niestety nie postarałam się w kolejnych dniach o więcej fot... a tak ładnie mi się 'Miss Poland' przebarwiała, wręcz złociła... odkładanie jesienią focenia na później się nie opłaca, bo w końcu okazuje się, że jest już za późno...ech...
Zdjęcie z
26.10... popołudnie... hosta 'Miss Poland' udaje się na zasłużony odpoczynek... i w końcu znów widać paprocie
Koniec sezonu, koniec raportu
A przepraszam... będzie jeszcze statystyka
Miss Poland nr 1 maziata
1-4-10
Miss Poland nr 2 zielona
1-1-4
Miss Poland nr 3 maluch
1-1-2
Miss Poland nr 4 maluch
1-1-1
.