Borówka czernica
Vaccinium myrtillus
Synonimy: jagoda, czarna jagoda, czernica, borówka czarna
Roślina wskaźnikowa gleb kwaśnych
Krzewinki wyrastają na glebach piaszczystych i ubogich, ale wilgotnych w lasach iglastych i liściastych, gdzie często są dominującym składnikiem runa leśnego i pokrywają duże obszary. Także poza lasami na wrzosowiskach.
Krzewinki 15-30 cm wysokości.
Kwitnienie od kwietnia do czerwca.
Owoce dojrzewają od czerwca do września. Są dość słodkie, o przyjemnym kwaskowatym smaku. Masowo zbierane, także dla przetwórstwa przemysłowego. Wyrabia się z nich dżemy, konfitury, soki, kompoty.
Roślina lecznicza
Świeże owoce mają działanie rozluźniające przy zaparciach i jednocześnie przeciwbiegunkowe.
Owoce suszone działają tylko przeciwbiegunkowo, antyseptycznie, przeciwgorączkowo, dawniej używane również jako środek antyrobaczycowy.
Liście stosuje się w stanach zapalnych układu moczowego i przewodu pokarmowego oraz jako środek pomocniczy przy leczeniu cukrzycy.
Spożywanie świeżych jagód i ich przetworów wzmacnia wzrok, poprawia ostrość widzenia, zwłaszcza o zmroku.