Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród w kuchni, czyli przepisy dla chwastożerców

Ogród w kuchni, czyli przepisy dla chwastożerców 2019/02/04 19:37 #148068

  • Zielona Ania
  • Zielona Ania Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Posty: 293
  • Otrzymane podziękowania: 1001
Na prośbę Ewy przekazuję przepis na napój z pokrzywy, który można nazwać piwem, choć piwosze się pewnie obrażą, bo smakowo nic wspólnego z piwem nie ma.
Przepis wypróbowany z książki "Polski zielnik kulinarny" państwa Podgórskich.

Potrzebne jest 50 dag liści młodej pokrzywy. Należy je zalać wrzątkiem w ilości 2,5-3 l i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Następnie pokrzywy odcedzić, a w wywarze rozpuścić 25 dag cukru. Po dalszym ostudzeniu do 30 stopni dodaje się drożdże - najlepiej piwowarskie, ale jeśli nie są dostępne to zwykłe piekarnicze. Drożdży potrzeba 2 dag. Pozostawiamy całość do fermentacji na 12-24 godzin, po czym rozlewamy do butelek i w chłodnym pomieszczeniu przetrzymujemy przez 3 dni - teraz napój jest gotowy.

Jest bardzo orzeźwiający. Jeśli zdarzy się gorący maj, to naprawdę warto go zrobić, by zmęczonemu ogrodnikowi przywrócić zapał do dalszej pracy (sprawdzone osobiście).
Z mojego doświadczenia wynika że napój trzeba wypić szybko, bo się burzy.
Ostatnio zmieniany: 2019/02/04 23:07 przez Poll. Powód: rozszerzenie tytułu w porozumieniu z autorką wątku
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, MarzenaSantaFe, piku, Efkaraj, dorkow0, sierika, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród w kuchni 2019/02/04 22:05 #148111

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13886
  • Otrzymane podziękowania: 33598
Aniu, dziekuję :buziak

Na pewno spróbuję zrobić, bo pokrzyw ci u mnie dostatek. A drożdże tez uwielbiam i wszelkie drożdżowe zaczyny zjadam na surowo 2smiech
Myślę, że taki napój nie dość, że orzeźwiający, jest również bardzo zdrowy teacher
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania


--=reklama=--

 

Ogród w kuchni 2019/02/04 22:51 #148115

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 26949
  • Otrzymane podziękowania: 72854
Aniu, może rozszerzylibyśmy tytuł wątku, by brzmiał 'Ogród w kuchni, czyli przepisy dla chwastożerców'., lub coś w tym rodzaju? To zostawiam Twojej inwencji. vishenka Może ktoś jeszcze ma wypróbowane równie ciekawe przepisy na napoje, czy potrawy z chwastów?
Ostatnio zmieniany: 2019/02/04 22:52 przez Poll.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania

Ogród w kuchni 2019/02/04 23:00 #148117

  • Zielona Ania
  • Zielona Ania Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Posty: 293
  • Otrzymane podziękowania: 1001
Polu- bardzo dobry tytuł, proszę popraw, bo Twoja propozycja mi się podoba.
Ja mam wypróbowane kulinarnie troszkę roślin dziko rosnących, ale zdjęcia poszły w kosmos, muszę zrobić nowe jak się zacznie sezon.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Ogród w kuchni, czyli przepisy dla chwastożerców 2019/02/21 13:17 #150359

  • a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 4507
  • Otrzymane podziękowania: 18008
Ciekawy przepis, z pewnością będzie wiosną robiony :) Świeżą, wiosenną pokrzywę wykorzystuję również do robienia soku (takiego do wody). Nie jest to zielony sok wyciskany z pokrzywy, raczej chyba wyciąg, bo pokrzywę zalewa się wodą... Pasteryzuję w słoikach i pijemy całą zimę. Dokładny przepis wieczorem :P

PS miało być wieczorem... i uciekło mi :)

obiecany przepis:
80 świeżych, wiosennych pokrzyw
4-5 cytryn
kwasek cytrynowy ( ja zamiast kwasku daje więcej cytryn)
2-2,5 kg cukru ( daję zdecydowanie mniej 0,8kg- 1 kg)
3 litry wody ( zagotować i ostudzić)
Pokrzywy opłukać, cytryny ( ja moczę w sodzie oczyszczonej, żeby się pozbyć całego świństwa z nich) pokroić w plastry, ewentualnie dodać kwasek, zalać wszystko przestudzoną wodą i zostawić na 24-36 godzin. Odcedzić, dodać cukier i zgotować. Rozlać do słoików i zapasteryzować lub zamknąc inaczej... ( ja zmykam moje przetwory na spirytus tzn mała łyżeczka do napełnionego słoika, zapalam i szybko zakręcam)
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2019/02/26 15:04 przez a.nia.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, piku, Zielona Ania, nowababka, jolak, nelu-pelu

Ogród w kuchni, czyli przepisy dla chwastożerców 2019/03/11 14:40 #153071

  • zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 3597
  • Otrzymane podziękowania: 14044
Ja póki co wykorzystuję chwasty na surowo: do sałatek daję młode liście mniszka, pokrzywy, podagrycznika (wiecznie żywego, mimo wielokrotnych prób eksterminacji) oraz bluszczyku kurdybanka.
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Zielona Ania

Ogród w kuchni, czyli przepisy dla chwastożerców 2020/06/11 07:21 #204440

  • Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1206
  • Otrzymane podziękowania: 3815
Ostatnio wzięło mnie na przetwórstwo kwiatowe cook .
Mam juz w butlach i słoikach syrop lilakowy, herbatkę lilakową, dwa rodzaje syropu z hyćki czyli czarnego bzu (czysty i z imbirem), janginizowane truskawki z czarnym bzem, syrop i nalewkę akacjową (te się dopiero macerują) i konfiturę z płatków z akacji z kardamonem. Chłop mówi, że mi od***ło. polewkamax
Coś w tym jest... Teraz na tapetę wchodzą róże.



Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, piku, takasobie, Zielona Ania, wojtek

Ogród w kuchni, czyli przepisy dla chwastożerców 2020/06/11 12:42 #204468

  • markita
  • markita Avatar
  • Online
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 4436
  • Otrzymane podziękowania: 8338
Spróbuj nalewki truskawkowej z płatkami róż. Kiedyś zbywało mi truskawek i przypadkowo nastawiłam, teraz to coroczny obowiązek :lol: , schodzi zawsze pierwsza :silly:
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, Zielona Ania

Ogród w kuchni, czyli przepisy dla chwastożerców 2022/02/18 08:39 #259910

  • Belinka
  • Belinka Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Posty: 18
  • Otrzymane podziękowania: 17
Napój z pokrzywy na pewno zrobię, gdy tylko się zielsko pojawi. Nigdy wcześnie nie słyszałam o nim :-) W zeszłym roku zrobiłam nalewki z pędów sosny i kwiatów czarnego bzu, ale jeszcze nie miałam okazji spróbować rotfl
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród w kuchni, czyli przepisy dla chwastożerców 2022/09/13 10:25 #276602

  • OdaDoRadosci
  • OdaDoRadosci Avatar
  • Wylogowany
  • Senior forum
  • Posty: 48
  • Otrzymane podziękowania: 43
Nie wiem czy to tutaj pisałam, ale wiecie o tym, że świerki można używać jako zioła do potraw różnych, pieczeni mięsych itd ?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): nowababka

Ogród w kuchni, czyli przepisy dla chwastożerców 2023/03/24 18:45 #289717

  • nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Posty: 3959
  • Otrzymane podziękowania: 12976

Dzisiaj zainaugorowałam sezon jedzenia chwastów plackami z pokrzyw :mniam
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Ostatnio zmieniany: 2023/03/24 18:46 przez nowababka.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, nelu-pelu

Ogród w kuchni, czyli przepisy dla chwastożerców 2023/03/24 19:46 #289728

  • nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 7084
  • Otrzymane podziękowania: 16307
Marysiu oprócz pokrzywy co tam jeszcze dajesz..?
Wyglądają smakowicie :mniam
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród w kuchni, czyli przepisy dla chwastożerców 2023/03/24 20:06 #289731

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13886
  • Otrzymane podziękowania: 33598
nowababka napisał:
Dzisiaj zainaugorowałam sezon jedzenia chwastów plackami z pokrzyw :mniam

A może tak coś więcej na ten temat Marysiu?

wink-3
Ostatnio zmieniany: 2023/03/24 20:30 przez Efkaraj.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród w kuchni, czyli przepisy dla chwastożerców 2023/03/24 20:22 #289736

  • nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Posty: 3959
  • Otrzymane podziękowania: 12976
Wydawało mi się, że już publikowałam przepis na oładki z pokrzyw :oops:

Zbieram młode pokrzywy, sparzam, odciskam i siekam
Na tarce ścieram cebulę, jabłko, dodaję pokrzywę, 3 jajka, mąkę (tym razem dolałam też ciut mleka)
sól, pieprz, mieszam i... za 15minut smażę :)
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Ostatnio zmieniany: 2023/03/24 22:21 przez Poll. Powód: pogrubienie nazwy
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, halszka, Efkaraj, nelu-pelu

Ogród w kuchni, czyli przepisy dla chwastożerców 2023/03/24 20:28 #289740

  • nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 7084
  • Otrzymane podziękowania: 16307
Dzięki Marysiu!

Moja mama dodawała pokrzywę do jajecznicy, młode listki krótko na patelni i w to jajka, bardzo
smaczna i delikatna się robiła.. :mniam
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, nowababka
Czas generowania strony: 0.062 s.