Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Przetwory owocowe- konfitury, dżemy, marmolady, powidła i inne

Przetwory owocowe- konfitury, dżemy, marmolady, powidła i inne 2016/06/30 15:54 #8608

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2421
Konfitura z płatków róży.
Zebrane płatki należy należy przepłukać ciepłą wodą i pozostawić do obeschnięcia.Można usunąć(ale nie trzeba) białą podstawę płatków,która daje konfiturze goryczkę.
Płatki zważyć i zasypać podwójną ilością pudru cukru.Dodać sok z cytryny. Przełożyć do makutry i ucierać około 10 minut.Masa powinna być gładka i pachnąca.
Masę przełożyć do wyparzonego słoiczka.Nie wymaga pasteryzowania,przechowywać w lodówce.

Dżem z płatków róży
(Na 3 małe słoiki)
składniki:
- 130-150g płatków pachnącej róży
- 750g białego cukru
- 500g wody
- sok z 1 cytryny

sposób przygotowania:
płatki róży należy zbierać z samego rana, wtedy są najlepsze. Następnie należy oderwać z nich białe końce i delikatnie przemyć w zimnej wodzie. Po delikatnym osuszeniu płatków należy je rozetrzeć w rękach i ułożyć warstwami w szklanej misce. Każdą warstwę należy przesypać 2 łyżkami cukru. Tak przygotowaną miskę szczelnie zakryć, pozostawić na noc.

Następnego dnia przygotowujemy syrop. W tym celu wystarczy wymieszać pozostały cukier z 500g wody i zagotować. Garnek, w którym przygotowujemy syrop, powinien mieć grube dno, inaczej syrop a następnie dżem się przypali. Gdy doprowadzimy syrop do wrzenia należy dodać sok z cytryny. Syrop gotować przez pięć minut na większym ogniu. Następnie zdejmujemy garnek z kuchenki i studzimy syrop. Do chłodnego syropu dodajemy płatki róży wraz z sokiem. Ponownie zagotowujemy syrop i gotujemy 15-20 minut, aż uzyskamy odpowiednią gęstość (termometr: 105C). Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Ostatnio zmieniany: 2016/06/30 15:54 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Przetwory owocowe- konfitury, dżemy, marmolady, powidła i inne 2016/07/01 09:08 #8781

  • piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Posty: 8579
  • Otrzymane podziękowania: 25984
Ja dodaję płatków róży do dżemu z truskawek - pychota :mniam
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma


--=reklama=--

 

Przetwory owocowe- konfitury, dżemy, marmolady, powidła i inne 2016/07/18 10:56 #13862

  • kerovyn
  • kerovyn Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Posty: 95
  • Otrzymane podziękowania: 118
"Nutella" śliwkowa - czyli powidła z dodatkiem kakao, mniam, pychotka :) . Przepisu nie podam, bo nie mam, a niemąż przy każdym pytaniu o jego przetwory odsyła mnie do wujka Googla :mur
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Przetwory owocowe- konfitury, dżemy, marmolady, powidła i inne 2016/08/17 19:41 #20572

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2421
Już niebawem będziemy zastanawiać się jak zagospodarować śliwki, oto jeden z pomysłów :)


Śliwki kwaszone

5kg węgierek
15dkg cukru
3 litry wody
15dkg soli
gałązka wiśni
15-20 liści czarnej porzeczki

Wodę zagotować,dodać cukier,sól,wymieszać i wystudzić.
Liście porzeczki i gałązkę wiśni dokładnie umyć.
Na dno naczynia(garnek kamienny po naszemu kruż)włożyć gałązkę wiśni i kilka listków.
Śliwki wytrzeć usuwając biały nalot, układać ścisło, przekładając każdą warstwę liśćmi porzeczki.
Wlać zalewę, naczynie przykryć talerzem i obciążyć z wierzchu, najlepiej litrowym słoikiem wypełnionym wodą.
Po miesiącu naczynie ze śliwkami wynieść w chłodne miejsce.
Jeśli zalewy ubędzie, należy zrobić świeżą i uzupełnić.
Jest to dobry dodatek do mięs,przystawek oraz sałatek.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Przetwory owocowe- konfitury, dżemy, marmolady, powidła i inne 2016/08/17 19:43 #20575

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2421
Dżem jabłkowo-jeżynowy

1 kg jabłek
1 kg jeżyn
cukier od 300-500 gram (w zależności jak kto lubi)
sok z 2 dużych cytryn
300ml wody


Zasypane cukrem jeżyny, przykrywamy i odstawiamy na noc.
Jabłka obieramy ,przecinamy na pół,wycinamy gniazda i kroimy w plasterki.
Skórki i gniazda nasienne zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia 20 min.Przetrzeć.
Do jeżyn z cukrem dodać plasterki jabłek i przecier ze skórek .Zagotować i -ciągle mieszając-gotować powoli na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Dodać sok z cytryn i gotować dalej do chwili gdy kropla dżemu upuszczona na zimny talerzyk szybko zastygnie.
Gorący dżem wkładać do wyparzonych, gorących słoików i mocno zakręcić.Ostudzić słoiki pod kocem.
Ostatnio zmieniany: 2016/08/18 08:43 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Przetwory owocowe- konfitury, dżemy, marmolady, powidła i inne 2016/08/18 08:04 #20647

  • dodad
  • dodad Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 686
  • Otrzymane podziękowania: 1834
Romcia a ile cukru?
Pozdrawiam
Dorota
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Przetwory owocowe- konfitury, dżemy, marmolady, powidła i inne 2016/08/18 20:35 #20745

  • sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2474
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Proszę nutella, od lat korzystam z tego przepisu:

2,5kg sliwek
1 kg cukru
200g kakao

Śliwki przekręcam przez maszynkę, smażę 2godziny z cukrem. Dodaje kakao, prez chwile jeszcze smażę, w słoiki i do góry dnem.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Przetwory owocowe- konfitury, dżemy, marmolady, powidła i inne 2016/08/27 21:45 #22321

  • halszka
  • halszka Avatar
  • Online
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2208
  • Otrzymane podziękowania: 7046
Mój ulubiony przepis na powidła śliwkowe
3 kg śliwek po wypestkowaniu wrzucam do szklanego naczynia (takiego jak na przykład do pieczenia kurczaka) i wstawiam do piekarnika, nastawiam na 180-200 stopni i "piekę" kilka godzin raz po raz mieszając. Cukru nie dodaję, czasem daję trochę imbiru w proszku, jak nie zapomnę ;) . Wyłączam piekarnik jak część wody odparuje i powtarzam to następnego dnia, tym razem aż do momentu, gdy powidła zyskają odpowiednią powidłową konsystenję. Przekładam do wyparzonych słoików, i odwracam je dnem do góry. Gotowe :)
Takie przyrządzanie ma tę zaletę, że się powidła nie przypalają. Mieszanie od czasu do czasu jest oczywiście niezbędne ale bez przesady. Py- chot- ka :kocham
Pozdrawiam
Halina
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, edulkot

Przetwory owocowe- konfitury, dżemy, marmolady, powidła i inne 2016/08/31 10:26 #22781

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2421
Śliwki, śliwki, śliwki.Drzewa w tym roku oblepione owocami. Od dobrych kilku lat nie widziałam takich ilości śliwek na drzewach.Problem w tym, że bardzo szybko dojrzewają i trzeba się uwijać aby je przerobić krecigl
U mnie w planie, powidła, konfitury(dżemy) i kompoty.
Jeśli macie jakieś pomysły na zagospodarowanie śliwek to podzielcie się nimi.
Wczoraj był u mnie dzień konfiturowy.Poniżej przepis na dżem

Dżem śliwkowy
składniki
2 kg wypestkowanych śliwek
2 żelfiksy 3:1
0.75 kg cukru


śliwki lekko rozdrobnić, ja zrobiłam to w TM , można to zrobić również blenderem.


Dodać żelfiks, dobrze wymieszać i zagotować ciągle mieszająć



Dodać cukier i gotować mieszając ok 2-3 minuty


Zdjąć z ognia, jeszcze chwilę przemieszać aż zginie piana i gorące nakładać do słoików, które na ok 5 minut postawić do góry nogami.



Jak widać na załączonym obrazku z takiej porcji otrzymujemy 7 słoików dżemu. Cena 1 słoika dżemu, przy swoich owocach nie przekracza 1 złotówki a przy owocach zakupionych 2,50. cook
Ostatnio zmieniany: 2016/08/31 10:30 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Przetwory owocowe- konfitury, dżemy, marmolady, powidła i inne 2016/08/31 11:38 #22791

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 27125
  • Otrzymane podziękowania: 73569
Jeszcze nie dojadlam tych,co mi Jasko na droge dał,ale rob kochana,beda,jak znalazł na pamiatkę pobytu na Jaskowej. :mniam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Przetwory owocowe- konfitury, dżemy, marmolady, powidła i inne 2017/08/30 20:00 #82455

  • nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Posty: 3980
  • Otrzymane podziękowania: 13056
Mam klęskę urodzaju derenia krecigl Szukam sprawdzonych przepisów na dżem. Dzisiaj robiłam według znalezionego w necie przepisu na dżem perski z kardamonem cook
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Przetwory owocowe- konfitury, dżemy, marmolady, powidła i inne 2017/08/30 20:03 #82456

  • Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 4060
  • Otrzymane podziękowania: 14875
Ciekawa jestem jak smakuje taki dżem i ile sypiesz cukru -opisz proszę.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Przetwory owocowe- konfitury, dżemy, marmolady, powidła i inne 2017/08/30 21:27 #82494

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 27125
  • Otrzymane podziękowania: 73569
nowababka napisał:
Mam klęskę urodzaju derenia krecigl

A u mnie miał..jeden owocek :bezsil Nigdy nie robiłam przetworów z derenia, ale zapytam zaraz kolezanki-kuchary.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Przetwory owocowe- konfitury, dżemy, marmolady, powidła i inne 2017/08/30 21:46 #82503

  • nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Posty: 3980
  • Otrzymane podziękowania: 13056
Franusiowa napisał:
Ciekawa jestem jak smakuje taki dżem i ile sypiesz cukru -opisz proszę.

Pierwszy raz robię i chcę aby był mało słodki. Planuję go dodawać do mięs jak żurawinę think:
Dziękuję, Polu :)
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Przetwory owocowe- konfitury, dżemy, marmolady, powidła i inne 2017/08/30 22:03 #82513

  • Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 4060
  • Otrzymane podziękowania: 14875
Bardzo mnie ciekawiło ,bo nie używam cukru a jeżeli już muszę, to kokosowy.
Do mięs takie powidełka mogą być dobre. Ja derenia nie mam kiedyś kupiłam krzew i zawiozłam do ogrodu syna oni mają duży ogród.
Muszę zapytać ,czy owoce obrodziły z tego, co wiem to rok w rok robią nalewki .
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Przetwory owocowe- konfitury, dżemy, marmolady, powidła i inne 2017/09/01 21:32 #82712

  • nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Posty: 3980
  • Otrzymane podziękowania: 13056
Nie byłabym sobą, gdybym nie pozmieniała w przepisie wink-3 Wody i cukru dałam dużo mniej, zamiast wody różanej dodałam odrobinę wódki różanej bo taką akurat miałam 2smiech i odrobinę gruszek dla gęstości cook
Część zbioru suszę w suszarce, trochę nalewki jak zwykle zrobię...
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Przetwory owocowe- konfitury, dżemy, marmolady, powidła i inne 2019/10/29 21:58 #181270

  • sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2474
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Obiecałam Miłce przepisy na pigwę :P

mus z pigwy
na 1,5 l potrzebujemy 6 duzych owoców, 3 pigwowce, 10 łyżek cukru/wg upodobań smakowych najlepiej/

umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić i do gara, wlać 1/2 l wody mniej więcej, tak by do połowy owoce były zanurzone, zagotować pod przykryciem a potem na malutkim gazie do miękkości, trzeba odparować naturalnie, schłodzić. Zmiksować pulpę, dać sok cytrynowy, cukier do rozpuszczenia. W słoiki, zamknęły się bez pasteryzowania ale jak kto chce..
Z tak przygotowanego musu można zrobić marmoladki, to z gazety przepis dla masochistów chyba 2smiech ale na fotce wygląda smakowicie :mniam
600 g musu przetrzeć przez sitko, dać 200 g cukru gotować do wyparowania wody, gęstą maśę wyłożyć na blachę do pieczenia na grubośc palca :diabelek czyli każdy inaczej. Suszyć przez noc na najmniejszym ogniu w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, placek pokroić w romby albo wg swoich prefernecji. posypać drobnym cukrem.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Przetwory owocowe- konfitury, dżemy, marmolady, powidła i inne 2023/06/13 13:22 #297358

  • Jagna
  • Jagna Avatar
No hej ;) Z tym co Ci po prostu przyjdzie do głowy. Sama najczęściej łaczę z tym co owocuje w tym okresie:

truskawki

czarna porzeczka

ewentualnie borówka amerykańska

Swoją drogą bardzo polecam posadzić co najmniej kilka krzewów borówki amerykańskiej w ogrodzie. Bardzo ładnie się przyjmują oraz pieknie owocują dając ładne, duże owoce :)

Od siebie polecam tę szkółkę, powinni dobrać Ci najlepsze sadzonki borówki amerykańskiej :)
Ostatnio zmieniany: 2023/08/22 15:52 przez th. Powód: Usunięcie linku reklamowego
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Czas generowania strony: 0.070 s.