Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Propozycja uzupełnienia spisu ziół... o kilka podstawowych :-)

Propozycja uzupełnienia spisu ziół... o kilka podstawowych :-) 2024/12/16 21:00 #333931

• Pragmat
  • Pragmat Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 69
Trafiłem do działu, który jest moim "konikiem" od wielu lat. Kiedy już jednak trafiłem, to zauważyłem, że spis opracowań ziół jest więcej niż skromny... a są to przecież także często piękne rośliny uprawiane w ogrodach. Tak z głowy, na szybko brakuje mi tu na przykład rokitnika, oliwnika, arcydzięgla, pstrolistki sercowatej, tataraku, witani ospałej, popłocha, głowienki, szczeci, bylicy (wiem, wiem, że w ogrodach nie jest mile widziana, ale jest jej tyle odmian, że znajdziemy i te ozdobne jak np. roczna, piołun czy boże drzewko :-)

Ja tak mogę dłuuugo, ale czasu zwykle brak :witaj

Edit: katalpa, bylica pospolita, wrotycz maruna, kolczurka klapowana, ...
Ostatnio zmieniany: 2024/12/18 22:50 przez Pragmat.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, nowababka

Propozycja uzupełnienia spisu ziół... o kilka podstawowych :-) 2024/12/16 21:53 #333935

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17476
Pragmat, jesteśmy jak najbardziej za uzupełnieniem bazy. Skoro jesteś ekspertem w tej dziedzinie, to może założysz wątki o tych roślinach?
Są wątki o oliwniku i rokitniku :P .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Ostatnio zmieniany: 2024/12/16 21:56 przez edyta.

--=reklama=--

Propozycja uzupełnienia spisu ziół... o kilka podstawowych :-) 2024/12/16 22:29 #333938

• Pragmat
  • Pragmat Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
Ekspertem raczej nie, ale co nieco wiedzy w tym zakresie liznąłem i jak znajdę czas, to sukcesywnie coś uzupełnię ilustrując zdjęciami swoich upraw :-)

Tymczasem czytam forum i do rokitnika czy oliwnika, w dziale o uprawie i zastosowaniu ziół, nie doszedłem :P
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, SantaRispetto

Propozycja uzupełnienia spisu ziół... o kilka podstawowych :-) 2024/12/16 22:36 #333939

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17476
Bo one są w dziale sadowniczym :silly:.
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Propozycja uzupełnienia spisu ziół... o kilka podstawowych :-) 2024/12/16 23:04 #333943

• Pragmat
  • Pragmat Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
Heh... niemal z każdej rośliny można coś dobrego dla naszego zdrowia wyciągnąć - a już z takiej katalpy to dopiero :-)
ale ona jest zapewne w dziale drzewa kwitnące, a w ziołolecznictwie używamy strąków :silly:
Zakres działania wcale pokaźny, bo to i surowiec przeciwzapalny i zastępujący kortykoseroidy, neuroprotekcyjny, przeciwbólowy i przeciwnowotworowy!
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, piku, Ave, nowababka, SantaRispetto

Propozycja uzupełnienia spisu ziół... o kilka podstawowych :-) 2024/12/17 18:22 #333960

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 13056
Pragmat napisał:
Trafiłem do działu, który jest moim "konikiem" od wielu lat. Kiedy już jednak trafiłem, to zauważyłem, że spis opracowań ziół jest więcej niż skromny... a są to przecież także często piękne rośliny uprawiane w ogrodach. Tak z głowy, na szybko brakuje mi tu na przykład rokitnika, oliwnika, arcydzięgla, pstrolistki sercowatej, tataraku, witani ospałej, popłocha, głowienki, szczeci, bylicy (wiem, wiem, że w ogrodach nie jest mile widziana, ale jest jej tyle odmian, że znajdziemy i te ozdobne jak np. roczna, piołun czy boże drzewko :-)

Ja tak mogę dłuuugo, ale czasu zwykle brak :witaj

Taka u mnie była w czerwcu :lol:

:fotka bylicy

pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Ostatnio zmieniany: 2024/12/17 19:39 przez th.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta

Propozycja uzupełnienia spisu ziół... o kilka podstawowych :-) 2024/12/17 21:36 #333973

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4105
Pragmat napisał:
Heh... niemal z każdej rośliny można coś dobrego dla naszego zdrowia wyciągnąć - a już z takiej katalpy to dopiero :-)

A to ciekawe, z chęcią poczytam. Mam katalpę i dotychczas niezbyt pochlebnie postrzegałam te wiszące i śmiecące strąki :diabelek

Propozycja uzupełnienia spisu ziół... o kilka podstawowych :-) 2024/12/17 21:48 #333975

• Pragmat
  • Pragmat Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
Parafrazując powiedzenie: "dajcie mi człowieka, a znajdzie się mu paragraf" można powiedzieć: "dajcie mi roślinę, a ja powiem jaki ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka!"
Nawet jeśli dziś nic o tym nie wiemy, to okaże się za kilka, kilkanaście lat, bo to efekt pracy najtańszego laboratorium chemicznego - natury, którego pracę koncerny farmaceutyczne mogą wykorzystać za darmo...
Ostatnio zmieniany: 2024/12/17 23:17 przez Pragmat. Powód: edycja tekstu
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave, nowababka, Katarzyna2021

Propozycja uzupełnienia spisu ziół... o kilka podstawowych :-) 2024/12/18 12:49 #333999

• Katarzyna2021
  • Katarzyna2021 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10613
Bardzo ciekawy wątek, zawsze lepsze zioła, niż trucie się chemią. :witaj
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave

Propozycja uzupełnienia spisu ziół... o kilka podstawowych :-) 2024/12/18 14:19 #334004

• Katarzyna2021
  • Katarzyna2021 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10613
Po opracowaniu tematu w celu włączenia opracowania do katalogu można zamieścić prośbę z linkiem w zakładce :

" Wątki nowo dodane",
Proszę o dodanie do wykazu roślin...

i jest to zadanie dla administratorów wątków, u mnie przy ziołach wyświetla się Ewa Efkaraj
Ostatnio zmieniany: 2024/12/18 14:25 przez Katarzyna2021.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pragmat

Propozycja uzupełnienia spisu ziół... o kilka podstawowych :-) 2024/12/18 14:42 #334005

• Pragmat
  • Pragmat Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
Że zioła lepsze niż "trucie się chemią" to rzecz oczywista - składniki czynne ziół to ta sama chemia, ale przez miliony lat ewolucyjnego rozwoju zoptymalizowana dla roślin wobec zewnętrznych zagrożeń i możliwości przetrwania. Koncerny farmaceutyczne korzystają z tego pełnymi garściami, ale zwykle nawet wyizolowanie jednego składnika i jego wyprodukowanie sztuczne na nic się zdaje - w roślinach działają, pomiędzy składowymi, zjawiska takie jak synergizm bądź aktywacja jednego składnika przez inny, występujący w ilościach śladowych. Co do badań składu roślin to jeszcze wiele przed nami. To dlatego zioła działają, a wyizolowane składniki czasem nie.

Inną kwestią jest bezpieczeństwo stosowania, które w przypadku ziół mają tysiące lat tradycji, a w przypadku produktów sztucznych tworzone są zwykle dla osiągnięcia zysku i po latach okazuje się, że w dłuższej perspektywie szkodzą i są wycofywane z rynku!
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, Ave, nowababka, Katarzyna2021
Czas generowania strony: 0.065 s.