Witam, całkiem przypadkiem wpadłam na Wasze forum, a że jestem wielką wielbicielką host zatrzymałam się tutaj na dłuuuuuuższą chwilę. Postanowiłam się ujawnić i poprosić o pomoc. Mam w swojej kolekcji 2 hosty, których nie udało mi się zidentyfikować.
Przebrnęłam przez dziesiątki stron internetowych i nic…w Was ostatnia nadzieja. Bardzo, bardzo proszę o pomoc.
W opisach postarałam się podać jak najwięcej informacji o moich „bezimiennych” hostach.
Hosta nr 1 – wielkość 20-25 cm, liście lancetowate (4x7), centrum liścia zielono-żółte (bardziej zielone niż żółte) z ciemnozielonym nieregularnym marginesem, lekko zawijające się pod spód, opadające kaskadowo, matowe i nie można o nich powiedzieć że są mięsiste (raczej cieńkie). W tej chwili jeszcze nie kwitnie, choć pąki kwiatowe już są (termin kwitnienia przypadnie przełom lipca i sierpnia).
Według moich spostrzeżeń bardzo podobna jest do hosty FIRST MATE i SPRITZER, lecz to jednak żadna z nich.
Hosta nr 2 – wielkość ok. 50 cm, liście sercowate lekko wydłużone, największy liść (na zdjęciu 4) ma w tej chwili 17x13, centrum liścia na początku sezonu zielone z nieregularnym ciemnozielonym marginesem, w trakcie sezonu z tendencją do całkowitego zzielenienia (zdjęcie nr 4), matowe, pionowo uniesione do góry. Rośnie w popołudniowym słońcu stąd pewnie ta zmiana kolorystyki. Kwitnienie – początek lipca, kwiat koloru jasno lawendowego.