Gosia1704 napisał:
syn. pierwiosnek Meada
Dodecatheon meadia syn. Primula meadia
Zgodnie z nowymi ustaleniami jest nie tylko przynależny do rodziny pierwiosnków, lecz wręcz jest pierwiosnkiem.
Nie bardzo rozumiem, po co te rewolucje, choć zapewne botanicy maja swoje racje ...Pierwiosnek Meada...Jakoś mi to nie pasuje.
W okresie wzrostu wymaga wilgoci (potrafi w gorące dni „omdlewać”), natomiast w okresie spoczynku (lato–zima) wilgoć jest dla niego zabójcza.
Podchodziłam do bożykwiata dwukrotnie. Raz trafił na dość suche, ale lekko ocienione miejsce na skalniaku - wypadł po sezonie.To było na poczatku mojego ogrodowania... Po kilku latach kupiłam następnych kilka sztuk i wysadziłam w półcieniu hostowiska, które jest stale podlewane. Szału nie było, słabo kwitły i - jak napisała Gosia - pokładały się w upalne dni. Stwierdziłam, że nic z tego nie będzie i zdesperowana przeniosłam część na skraj płytkiego bagienka, jakie zbudowałam dla malutkiej paproci błotnej -
Marsilea quadrifolia.
I to był strzał w dziesiątkę. Zaczęły się ładnie rozrastać i na wyścigi kwitnąć. No i tu jest zagwozdka, w związku ze stwierdzeniem, że w okresie spoczynku wilgoć dla bożykwiatów jest zabójcza. Bagienko jest systematycznie zasilane w wodę a podczas roztopów i jesiennych ulew zbiera sie tam jej spora ilość. Fakt, że bożykwiaty rosną na nieco podniesionym skraju bagienka (to wyłożona folią, niezbyt szczelna niecka), razem z arizemami amurskimi i pierwiosnkami japońskimi, ale jednak jest to stanowisko stale wilgotne.
Stanowisko i towarzyszące rośliny widać na zdjęciu. Ta wysoka łodyga za bozykwiatami, to kwiat skalnicy pensylwańskiej (
Saxifraga pensylvanica), której naturalnym stanowiskiem są amerykańskie bagna. W tle widać tez arizemy.
Kwiaty są bardzo ciekawe, nieco podobne do kwiatów cyklamenów, ale na wiele dłuższych łodyżkach. Czy liście są podobne do szczawiu? Może nieco kształtem, ale lepszej substancji, bardziej mięsiste i błyszczące, natomiast rozety, faktycznie podobne. Liście u nasady są zaczerwienione, co ładnie współgra z kolorem kwiatów. Charakterystyczne jest też dośc rzadkie, jaśniejsze i ukośne unerwienie , które jest dobrze widoczne na tle żywej zieleni liści.
.