Czas rozpocząć nowy sezon
Od kilku lat magnesem do pierwszej wizyty w Wojsławicach jest wiosenny kiermasz roślin, kto nie był to polecam.
I tak jak co roku przyjeżdżając do arboretum myślę, że znam ogród na pamięć, i jak zawsze jestem jestem bardzo zaskoczony tym to co zobaczę.
Od jesieni zagospodarowane zostały kolejne pagórki, na lewo od parkingu. Bardzo pokaźny obszar, na którym z tego co pamiętam ma być przestrzeń do gromadzenia polskich odmian roślin.
Jeszcze nie jest udostępniony ale prezentuje się ciekawie.
Ogród był wysprzątany tak, że tylko pozazdrościć. Zawsze się zastanawiam jak oni są w stanie ogarnąć ten ogromny obszar przy tak niewielkiej liczbie pracujących tam ogrodników.
... uporządkowany został też lasek z tyłu ogrodu
Tym razem kiermaszowi towarzyszyła wystawa fotografii ogrodowej Tomka Ciesielskiego. Można było posłuchać jego opowieści o tym jak powstają zdjęcia oraz o miejscach, w których je wykonał.
No i był też konkurs dla spostrzegawczych, potrafiących rozpoznać miejsca ze zdjęć. Nagrodą był udział w warsztatach fotograficznych jakie będzie prowadził w najbliższym czasie w Wojsławicach.
Niestety albo może na szczęście okazało się że powinienem udać się do okulisty a nie na warsztaty
Zakątek paprociowy ma się całkiem nieźle ... ale został upiększony