Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2023/12/14 14:44 #308663

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48182
Tak robię Majeczko, muszę, ale dziś już lepiej, choć nie radykalnie. :buziak

Zostawiam moje malunki, bo Pola o nie pytała. Namalowałam je ponad tydzień temu.

Dzwoniec

Cierniówka

samica kosa
Ostatnio zmieniany: 2023/12/14 21:06 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Gabriel, Kalmia, piku, Efkaraj, edulkot, VERA, Pani Bestia, Semper ten użytkownik otrzymał 10 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2023/12/14 21:09 #308682

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22598
Miłeczko przepięknie uchwyciłas te ptaszki :bravo :bravo :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, ewakatarzyna

--=reklama=--

Ogród takisobie 2023/12/15 15:21 #308703

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5674
No to dobrze, ze już zdrowiejesz :przytulam
Obrazki piękne!
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2023/12/16 14:59 #308748

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Oj strasznie mnie ciągnie do roboty. Dziś już wyszłam do ogrodu i prewencyjnie wzięłam sekator do ręki . Użyłam go, a co! I łopatkę - wsadziłam pierwsze tulipany. Po 10 minutach wróciłam do domu, wystarczy! Ale jestem szczęśliwa! Teraz pod kocykiem kawkę popijam! Planów miałam więcej, ale obiecałam, ze nie będę przesadzać.

Swietko! Dziękuję :buziak Ano zdrowieję, ale baaardzo powoli. Wolałabym szybciej... gwizdac

Danusiu! Dziękuję! :buziak

Pochmurnie cały czas. Ptaki furczą przy karmnikach. Pojawiły się czarnogłówka, zagląda grubodziób i sosnówki. Zięby cały czas na straży. Nie robię zdjeć, bo okna brudne, a przy otwartym nie robię z wiadomych powodów. Ale w okolicy świąt luzik będę miała więc nadrobię.
Podczas spacerku po ogrodzie zauważyłam pąki ciemierników. Chociaż coś miłego :kocham Wychodzą miejscami krokusy. Taka wiosna jesienią.

Nie mam zdjęć, ale pokażę karteczki świąteczne, jakie namalowałam:

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Gabriel, Kalmia, piku, edulkot, VERA, Pani Bestia, nowababka, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 6 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2023/12/19 20:31 #308886

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2773
Miłko zdrowiej!!!

Malunki zachwycające... ja niezmiennie czekam na ślepowrona :) jak już kiedyś poczynisz, to zaklepuję! :P
Wzruszające, że jest ktoś, komu się jeszcze chce malować kartki:) w dodatku takie :kocham
Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą

Ogród takisobie 2023/12/19 20:47 #308891

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Brydziu! Nie mam zdjęcia ślepowrona, a jakoś uparłam się, ze malować będę ze swoich zdjęć. Zrobiłam w życiu kilka wyjątków i za zgoda autorów. Niestety nie znam nikogo, kto by zrobiła udane zdjęcie ślepowrona 2smiech
To w sumie nie są kartki takie do pisania i wysyłania, raczej takie obrazki, żeby powiesić za pomocą ozdobnej klamerki na zazdroske lub inny sznurek.
Pisałaś, że posadziłaś cebulki. Mi się też wreszcie udało to zrobić. Codziennie wysadzałam paczuszkę, dwie. I w końcu się uporałam. Ostatnia partie szafirków posadziłam w ten sposób, że wbiłam łopatę i do dołka ... wsypałam zawartość paczki :mur Muszą sobie poradzić.

Ja cały czas nie zdrowa. Kaszlę jeszcze i psikam tak, że łeb mi urywa. tak chciałabym być zdrowa do świąt...
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, zanetatacz, ewakatarzyna

Ogród takisobie 2023/12/19 21:29 #308900

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2773
Ja tam cierpliwa jestem polewkamax A poza tym jak się czegoś bardzo chce, to wszechświat sprzyja... wcześniej czy później ustrzelisz i ślepowrona :heart

Paskudztwo Cię dorwało... mam nadzieję, że szybko odpuści!
Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą

Ogród takisobie 2023/12/19 23:23 #308910

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23419
Miłko- zdrówka Ci życzę :buziak ,dobrze ,ze udało się powsadzać cebulowe ,szafirki sadziłam podobnie polewkama
ps.musiałam wrócić ,żeby pochwalić fantastyczne kartki i ptaszki - hu_rra clap hu_rra
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Ostatnio zmieniany: 2023/12/19 23:26 przez zanetatacz.

Ogród takisobie 2023/12/20 10:08 #308919

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Miłko dobrze że udało Ci się zakopać cebulki, gorzej że ciągle jesteś chora. Jakiś eliksir na zdrowotność i wzmacniający sobie zrób, np cebula, czosnek, imbir, kurkuma, miód, cytryna; same dobroci a ostatnio wyszedł mi za słodki i wnuczka bez oporu piła.

Malunki nieustannie i codziennie podziwiam bo mam jednego ptaszka w ramce i patrzę na niego z fotela.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród takisobie 2023/12/20 21:01 #308945

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25811
Oj zdrowiej Miłeczko bo święta tuż tuż :przytulam . Twoje ptaszki podziwiam nieustannie, co jeden to piękniejszy ale karteczki świąteczne też piękne a najbardziej podoba mi się jemioła :woohoo: . Do ogrodu z sekatorem też bym chętnie wyrwała ale inne obowiązki mnie wzywają :tup
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2023/12/22 13:42 #308981

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Wiesiu! Coraz lepiej ze mną, mam nadzieję, ze za dwa dni będę zdrowa jak byk! Ogród sobie podarowałam, bo pogoda paskudna, a nie chce być od nowa chora. Ale może za kilka dni gwizdac
Dziękuję, :buziak Cieszę się, że moje malunki Ci się podobają. Trochę spapugowałam z neta, jemiołę też, ale nie czerpię zysków z tego więc chyba można? wink-3

Majeczko! Cieszę się, że podziwiasz :buziak Może to właśnie gdzieś podświadomie staram się, żeby wisiały u przyjaciół, znajomych, a nie leżały w moim pudełku. Wtedy może o mnie nie zapomną :kocham
Taki eliksir to petarda! W sumie używam wszystko z osobna może oprócz kurkumy. Niestety mam zgagę po tym wszystkim i odechciewa mi się. Pozostałam przy miodzie i imbirze. Działa!

Żanetko! Dziękuję bardzo! :buziak I za pochwałę malowideł i za życzenia zdrówka. Dochodzę do żywych. Najgorsze było to, że jak już posadziłam te cebulki, ... napełniłam koszyk w necie następnymi. 2smiech Ale na szczęście w końcu nie kupiłam. rotfl

Brydziu! Molestuj mnie o tego ślepowrona, a nuż się kiedyś uda. No chyba, że znajdę kogoś, kto zdjęcia mi użyczy think:

Jak pisałam, dochodzę do siebie po chorobie. Robię sobie inhalacje, łykam witaminy. Mam zamiar być zdrowa jak ryba za dwa dni.
Trochę uzupełniłam i uporządkowałam tulipany w naszej bazie. Jak macie jeszcze jakieś fajne zdjęcia, wrzućcie do wątków tematycznych i foto.
Powoli szykuję się do świąt. Choinkę muszę dziś przynieść z tarasu altany, jutro ją ubiorę ładnie.

Dostałam od Kasi cudne ozdoby decoupage z ptaszkami. Dziękuję Kasiu! :buziak Można oglądać jej cudeńka Tu.

Piecze się pasztet, chleb żytni upieczony. Jutro mrówkowiec i takie tam kapusty i pierogi. Synuś przyjedzie pomóc. Przez chorobę dom lekko nieposprzątane, ale co mogłam, to zrobiłam. Będzie fajnie! Obyśmy tylko zdrowi byli!

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, Gabriel, Kalmia, piku, Efkaraj, edulkot, VERA, nowababka, Margo2, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2023/12/29 13:39 #309217

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
I po świętach.

Mam nieco wolnego więc do ogrodu poszłam, bo już wytrzymać nie mogłam.
I wyobraźcie sobie, że w drugie święto zamówiłam jeszcze 80 cebul u Królika, dzisiaj przyszły więc posadziłam. Gdybym wiedziała, że tak mi dobrze pójdzie, kupiłabym jeszcze ze sto 2smiech Kupiłam też trochę nasion, które i tak bym kupiła w sklepie. Już się cieszę na siewy wink-3

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, Gabriel, piku, Efkaraj, edulkot, nowababka, zanetatacz, Danusia, a.nia, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2023/12/29 16:35 #309223

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17262
A moje cebule nadal nieposadzone krecigl .
Nawet wyszłam wczoraj rozejrzeć się w terenie, ale pomyślałam, że przecież w szklarni krzewy, których nie zdążyłam posadzić przed śniegami i muszę najpierw ustalić im miejscówki, żeby potem ni kopać w środku cebul. No więc zaczęłam rozstawiać donice, ale okazało się, że nie bardzo pamiętam swój pierwotny plan :silly: . Coś tam poustawiałam, i zostawiłam. Dzisiaj lekko poprawiłam. Może jutro posadzę gwizdac .
Śliczne te świąteczne kartki :kocham .
I ptaszki oczywiście też :mniam .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Ogród takisobie 2023/12/29 19:14 #309227

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22598
Miłeczko przepiękne te świąteczne karteczki :bravo :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2023/12/29 20:23 #309240

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Dziękuję Danusiu! :buziak

Edyta! Dzięki! :buziak
Mamy trochę szczęście, że te zimy takie łagodne, że praktycznie można w ogrodzie działać, jak śnieg nie pada. Mi pokrzyżowały plany śniegi, bo zaskoczyły wraz z mrozem, kiedy jeszcze dalie miałam nieschowane. :mur Nadal mam 2 donice (powojnik i hosta) nieposadzone.

Porobiłam jeszcze zdjęcia Shrecka - dla tych, co śledzą jego losy na mojej śliwie i stęsknili się za nim od zeszłego roku.

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Gabriel, Kalmia, piku, Efkaraj, edulkot, VERA, nowababka, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 6 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2023/12/30 11:07 #309260

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33600
Miłko, podziwiam nieustannie i zdjecia ptasie i obrazki wszelakie :kocham
Nic nie pisze obecnie, bo jak przezd świętami padł nam internet, tak do tej pory nie mamy. A jak jestem u mamy, to nie bardzo mam czas na siedzenie przed kompem. Teraz tylko w telefonie mam internet, ale nie lubię w nim pisac. No to tylko oglądam :D

Ogród takisobie 2023/12/30 16:38 #309272

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17262
Miłko, to prawda, że można teraz pracować w ogrodzie również zimą. Ja wysadziłam dzisiaj 7 krzewów z doniczek. Zostało mi jeszcze jakieś 2 razy tyle + bylinki. Niestety dzień krótki i więcej nie zdążyłam. Według prognoz można coś działać do czwartku (o ile deszcz nas nie wygoni), bo potem ma przyjść zima.
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Ogród takisobie 2023/12/31 11:48 #309291

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
No właśnie - dzień krótki i praktycznie niewiele czasu zostaje do działania, zwłaszcza, że muszę teraz do biura jeździć. Ale w czasie świątecznym tego nie musiałam więc nadgoniłam. Dzięki za cynka prognozowego Edytko! Mam nadzieję, że się obrobię z najważniejszym. Zostanie tylko warzywnik.

Dziękuję Ewuniu! Życzę Ci w Nowym Roku rozwiązanie wszelakich problemów technicznych wink-3 Ja też mam kiepski internet. Czekam na remont ulicy i kanalizację. Wtedy też światłowód podciągną mi przed dom. Bo na mobilnym, to masakra.

Wczoraj też porobiłam w ogrodzie. Przycięłam jedną różę historyczna, bo przeszkadzała mi w innych pracach. Mam nadzieje, że nic jej nie będzie.
I przycięliśmy jabłoń. Tzn Maciej przyciął, a ja zbierałam i mieliłam gałęzie. Było tego sporo, zmęczyłam się. Zrębki wysypałam pod śliwę na rabatę. Trochę mi zabrakło, ale węgierkom tez trzeba ściąć wilki i się dosypie.

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, Gabriel, Kalmia, piku, edulkot, VERA, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, a.nia ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2024/01/01 20:29 #309399

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16311
Miłko niech Cię wena nie opuszcza a dalie kwitną najpiękniej..!! :buziak

Zdrowia i czasu z gumy życzę na ten nowy rok..!! :zdrowko
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Ogród takisobie 2024/01/01 23:42 #309418

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4015
A to pracuś z Ciebie recourse
Mnie się nic nie chce robić. Zrzucam na brzydką pogodę 2smiech
W styczniu może się zmuszę do wycięcia wilków na jabłonkach...
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.129 s.