Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2022/11/19 21:39 #281220

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17515
Wiesiu, wydawało mi się, że robię późne, ciemiernikowe zakupy, bo złożyłam zamówienie 12 listopada. Weszłam jednak na historię konta i odkryłam, że poprzednie zrobiłam 17 listopada 2020 r. rotfl . Co do rozplenic, to dodatkową motywacją do tej pracy jest dla mnie zastosowanie ściętych warkoczy, które odkryłam w zeszłym sezonie. Wiosną stają się świetną matą do ochrony delikatniejszych roślinek - chociażby kwitnących ciemierników :lol: .

Verciu, fajnie patrzeć na ogród, który tak długo pozostaje w świetnej kondycji, ale rośliny nie wiedzą, że ryzykują, kiedy odpowiednie wcześnie nie przygotują się do zimy :nie .

Elu, ćwiczeń na włosach córki nie było, bo ona nie lubi warkoczy, sukienek, ani innych tego typu, dziewczęcych pierdółek :silly: . Ja, przed zapleceniem rozplenic, najpierw obcinam im kwitnące kłosy. Jedno, to nie chcę potem skubać ubrać, a drugie, że staram się ograniczać ich samosiew. Też planuję zadołować pozostałe doniczki na warzywniku, ale póki co, mam nadzieję, ze jeszcze uda mi się część posadzić przed zimą :P .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, VERA, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2022/11/19 21:56 #281225

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 73966
Edytko, ciemierniki chyba odzymonowe? Jakie odmiany kupiłaś?
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta

--=reklama=--

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2022/11/19 22:01 #281226

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16614
Hmm... rozplenice w zasadzie powinno się raczej rozplatać niż zaplatać...? 2smiech
A taki ogrodniczo-fryzjerski wic mi wyszedł... :kawa

Super to wygląda... ja wiążę też hakonki i też wykorzystuję wiosną, a i nie muszę ich potem ganiać
po całym ogródku...
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, piku

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2022/11/19 22:16 #281229

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Polu, zgadza się, to Zymonki. Nic wymyślnego, ale ponieważ zachwycałam się Ice Breaker® Fancy postanowiłam kupić podobny. Zdecydowałam się na Maxa i jeszcze wrzuciłam do koszyka 2 Ice N'Roses: Early Red oraz Merlota.

Nelu, żeby coś rozpleść, trzeba najpierw zapleść wink-3 . Hakonek nigdy nie zaplatałam think: . Robisz tak samo jak z rozplenicami, czy masz jakiś inny patent?
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, zanetatacz, Danusia

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2022/11/19 22:46 #281233

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16614
Edyto hakonki tylko związuję. wiosną ścinam i już...
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2022/11/19 22:49 #281234

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23572
Edytko- przyznam się ,że nie udało mi obejrzeć odcinka z Twojego ogrodu i nie mogę go znaleźć w sieci ,może ktoś wie jak go poszukać bo bardzo bym chciała pospacerować z Tobą po ogrodzie ......ciemierniki super, niedługo będą cieszyć oczy a warkocze fantastycznie Ci wyszły :bravo :bravo :bravo
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2022/11/20 08:34 #281247

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Żanetko, bardzo proszę :) tutaj.

Nelu, zainspirowałaś mnie - będę eksperymentować z hakonkami rotfl .
Pozdrawiam,
Edyta
Ostatnio zmieniany: 2022/11/20 08:35 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): nelu-pelu

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2022/11/21 20:26 #281354

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23572
Edytko -dziękuje ja zawsze oglądam na vod i nie pokazywał mi się Twój odcinek także jestem szczęśliwa ,że mogłam wirtualnie Ciebie odwiedzić hu_rra jestem zachwycona zresztą pan prowadzący również :bravo :bravo :bravo ,żeby on jeszcze wiedział w jak krótkim czasie potrafisz stworzyć te cudne rabaty to by się zdziwko :hejka
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2022/11/22 19:28 #281412

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23119
Edytko nooooo widzę że koleżanka szaleje z zakupami a ja od zjazdu nic normalnie nic rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2022/11/24 10:21 #281471

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
O tak Danusiu, to chyba kwestia zmęczenia. Dawno nie byłam tak wykończona i chyba odcina mi mózg, bo znów mnie poniosło. Na szczęście, tego przynajmniej nie trzeba będzie sadzić rotfl :

Żanetko, bardzo dziękuję kochana :buziak . A w kwestii tworzenia rabat, to właśnie wczoraj, z racji tego, że wzięłam urlop na reset mózgu, zaczęłam przerabiać rabaty, w celu upchnięcia kilku kolejnych doniczek z ostatnich, poczynionych bez opamiętania zakupów :diabelek .

Prognozy długoterminowe, zapowiadały na te dni ocieplenie gwizdac .
Jak wspomniałam wczoraj rozpoczęłam prace. Nawet zrobiłam zdjęcia przed, żeby udokumentować zmiany. Jednak, kiedy kończyłam, światło było na tyle słabe, że postanowiłam "po", sfotografować dzisiaj gwizdac .
A dzisiaj świat wygląda tak:

Tak więc, dzisiaj mogę sobie jedynie polatać z łopatą do śniegu :silly: . W każdym razie wysadziłam wczoraj 9 doniczek i zostaje mi jeszcze 18 gwizdac . Powiem Wam jednak, że przy okazji przesadzałam tylko 1 piwonię i 1 naparstnicę. Jestem dumna z takiego wyniku :woohoo: .
Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Tomek Mr, th, Gabriel, piku, takasobie, VERA, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2022/11/24 14:40 #281478

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 73966
Edytko, mam nadzieję, że podzielisz się opinią z użytkowania tego rębaka w stosownym wątku. Czytałam w wątku zakupowym, że pierwsze rąbanko odbędzie się w sobotę, niech więc Kierownik Rębaka dobrze przeczyta instrukcję uruchamiania. U nas z tym było trochę nerwów.
Dobrze, że udało ci się przed śniegiem zakończyć prace, bo gorzej byłoby, gdybyś została nim nagle zaskoczona w połowie roboty! Na fotki 'przed' i 'po', poczekamy cierpliwie.
Ostatnio zmieniany: 2022/11/24 14:40 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2022/11/24 15:05 #281479

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 29224
edyta napisał:
W każdym razie wysadziłam wczoraj 9 doniczek i zostaje mi jeszcze 18 gwizdac . Powiem Wam jednak, że przy okazji przesadzałam tylko 1 piwonię i 1 naparstnicę. Jestem dumna z takiego wyniku :woohoo: .

Edyto :przytulam nie będę ukrywał, że 9 doniczek i 2 przesadzenia to mizerny wynik...chyba jesteś już zmęczona sezonem ? :nie_wiem
Za to możesz być dumna z rębaka... to dobry zakup.. ;)

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2022/11/24 16:31 #281480

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Tomku, pogoda nie pozwoliła na dłuższą pracę. Musiałam czekać do 11-tej, aż mróz odpuści, a zmrok też szybko zapadł. Mam nadzieję, ze rębak faktycznie okaże się dobrym zakupem ;).

Polu, oczywiście, że podzielę się wrażeniami z używania :P . Nie wszystkie prace na rabatach zostały zakończone, ale rośliny zabezpieczyłam :) .
Pozdrawiam,
Edyta
Ostatnio zmieniany: 2022/11/24 19:07 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2022/11/24 18:33 #281494

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26039
Ja natomiast nowo zakupione zdążyłam posadzić ale wykopane poczekają na wiosnę w donicach :tup
Opinii z użytkowania nowego rębaka też jestem ciekawa i uśmiecham się jeszcze o przepis na papryczki z serkiem :)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2022/11/24 21:59 #281509

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Wiesiu, przepis dostałam od Kaśki Kryzysowej i podaję dalej (wstawię za chwilę do kuchni ogrodnika, a zdjęcia dodam przy okazji).
Zalewa:
100 ml octu
200 ml wody
5 łyżek cukru
1 łyżeczka soli
2 liście laurowe
3 kuleczki ziela angielskiego
Zalewę się zagotowuje i wrzuca do niej wydrążone i oczyszczone papryczki, po czym gotujemy 5-8 minut (nie dłużej). Ściągamy z ognia i przekładamy papryczki do słoików, zalewamy gorącą zalewą i przekręcamy słoiki do góry dnem. Tak przygotowane papryczki można wyciągnąć w dowolnym momencie i nadziać serkiem.
Nadzienie:
150 g fety albo innego sera solankowego dobrej jakości
1-2 ząbki czosnku
2-4 łyżeczki posiekanych listków świeżego oregano i tymianku
do smaku - świeżo mielony pieprz kolorowy
odrobina otartej skórki z cytryny
Ja mam w ogródku tymianek cytrynowy i do sera daję tylko tymianek z czosnkiem i odrobiną pieprzu.
Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, Kalmia, piku, Elżbieta

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2022/11/24 22:34 #281511

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26039
Wielkie Ci dzięki Edyciu :buziak . Zebrałam resztę papryczek przed mrozem i tak się głowiłam jak się za nie zabrać, bo myślałam że się je od razu serkiem nadziewa :oops: . A jak już wiem to jutro biorę się za papryczki :mniam
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2022/11/24 22:55 #281514

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Wiesiu, można nadziewać od razu, ale wtedy mają krótki termin przydatności do spożycia. Zakonserwowane można wykorzystać dłużej.
Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Brydziasia

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2022/11/26 14:32 #281576

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48930
A ja niestety chowając w panice różnorakie rośliny , zapomniałam o papryczkach. Były w szklarni, ale i tak przy -7 szlag je trafił. :mur Przyjdzie mi skorzystać z twojego przepisu za rok...
Zakupu gratuluję!

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2022/11/30 21:01 #281865

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Korzystając z powrotu jesieni oraz faktu, że ostatnie 2 dni miałam na 14-tą do pracy, pozbyłam się kolejnych kilku doniczek :P .
Zapewne zaraz Tomasz powie, że dzisiejsze 5 doniczek i wczorajsze 2, to słaby wynik, ale musiałam jeszcze rabaty przygotować.
Wczoraj oprócz sadzenia zajęłam się jeszcze powiększeniem rabaty.
Tak było przed:

a tak jest teraz:

I szerszy plan:

Posadzenie świdośliwy 'Obelisk' na warzywniku też wymagało trochę pracy. Syn pomógł mi w usunięciu żwirku (słabo się sprawdza i postanowiłam przerobić nieco warzywnik), ale donicę z kamienia musiałam zbudować sama.

W każdym razie, to raczej były ostatnie prace w tym roku. Jeszcze miałam pomysł na jedną roślinę, ale zabrakło mi pół godziny, żeby ją wysadzić.

Miłko, ja donice z roślinami zadołowałam dopiero dzisiaj, ale dalie rosnące w donicach (sztuk 2 :P ) schowałam wcześniej.
Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, Gabriel, Kalmia, piku, edulkot, Olusia, VERA, nowababka, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 6 podziękowań od innych

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2022/12/04 17:18 #282115

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2809
I ja z przepisu skorzystam, bo u mnie nadziewane papryczki wszyscy lubią. Nawet nie wpadłam na to, że nadziać można potem.
Powiększanie rabaty - idealnie, jakby tak miało być zawsze:) Zazdroszczę kamieni, ja już swoje rezerwy wyczerpałam... jeszcze od czasu, do czasu przywlokę coś z kopalni gliny, ale już nie w takich ilościach, by mi na obrzeża starczyło.
Co to za miskant przy piwniczce taki wielgachny?
Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.114 s.