Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród irysowy Ewy F

Ogród irysowy Ewy F 2016/10/24 10:11 #31622

• ewa f
  • ewa f Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5027

Ciemiernik niestety już zakwitł.Mam go od wiosny i nie wiem czy to będzie z nim tak zawsze.

Molinia Cordoba

To jest właśnie przerabiany przód posesji.Wycięte 2 przerośnięte trawą jałowce i na pierwszym planie 2 jarząby orszolistne Red Bird

Mało widoczny dosadzony klon griseum i jarząb Coral Pink

Ogród irysowy Ewy F
Zapraszam , Ewa
Ostatnio zmieniany: 2016/10/24 10:47 przez ewa f.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Amarant, hanya, piku, VERA, chester633, Zielona Ania, sierika

Ogród irysowy Ewy F 2016/10/24 10:13 #31623

• ewa f
  • ewa f Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz

dąb czerwony

autumn Spire szt 2

Ogród irysowy Ewy F
Zapraszam , Ewa
Ostatnio zmieniany: 2016/10/24 10:43 przez ewa f.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Amarant, hanya, piku, VERA, chester633, Zielona Ania, sierika, zanetatacz

--=reklama=--

Ogród irysowy Ewy F 2016/10/24 10:55 #31629

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8338
Widzę, że rzeczywiście miałaś miejsce na drzewka :silly: , ale że już posadzone zdziwko . Ja dopiero zbieram siły, a mam dużo mniej :lol:

Ogród irysowy Ewy F 2016/10/24 11:06 #31630

• ewa f
  • ewa f Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Martusiu ! Jak widzisz nie próżnuję i rozpoczęłam nasadzenia. Nie zapomnij ustalić konta ! będę dalej poszukiwać na wiosnę , bo moja lista jest długa.Róże były tylko 3 ,w tym jedna ,z której były brane zrazy i nie mogłam jej kupić latem.
Iwona ~W sobotę na szkółking to była pogoda dla wariatek.A Martusia to bardzo poważna osóbka, a nie jakieś fibżdzi :)
Ogród irysowy Ewy F
Zapraszam , Ewa

Ogród irysowy Ewy F 2016/10/24 11:15 #31631

• ewa f
  • ewa f Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Marta -Markita ,Minęły się posty. Jeszcze nie wszystko posadzone . Dzisiaj mam wolne i idę dalej sadzić.Dziękuje za miłe spotkanie i dary
Ogród irysowy Ewy F
Zapraszam , Ewa

Ogród irysowy Ewy F 2016/10/24 11:34 #31632

• Hanka
  • Hanka Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18
Zaglądając do takiego uroczego ogrodu od razu nabrałam chęci do pracy, przesadzania ,kopania itp. może kiedyś i moim będę mogła się pochwalić. Pozdrawiam Hanka :)
Pozdrawiam. Hanka

Ogród irysowy Ewy F 2016/10/24 19:39 #31719

• ewa f
  • ewa f Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz

To ze spaceru sobotniego u państwa Kurowskich w Końskowoli
Ogród irysowy Ewy F
Zapraszam , Ewa
Ostatnio zmieniany: 2016/10/24 19:43 przez ewa f.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, VERA, Zielona Ania, zanetatacz

Ogród irysowy Ewy F 2016/10/24 20:47 #31751

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72855
Ewciu, posiedziało by się na tej łąweczce... Masz czas i odpowiednią pogodę? Cordoba wspaniała :heart Ile wiosenek liczy? Ja ją kupiłam dopiero w tym roku :oops:

Ogród irysowy Ewy F 2016/10/24 20:55 #31758

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5258
Ewa, fajne drzewa dosadziłaś. Te Twoje nasadzenia, to dowód, że w ogrodzie nigdy nie będzie tak, że się usiądzie i będzie podziwiać.
Moj mąż jednak tego nie rozumie i buntuje się, gdy trzeba coś wycinać, by posadzić inne coś polewkamax .
Czasem więc wykorzystuję odwiedziny synów to takich niecnych czynów, oczy nie widzą więc mu nie żal B) .
Rybka smakowała question .
O, widzisz, u p. Kurowskich piękne fioletowe kulki są a u mnie pięknotka ledwie po zimie odbiła :dry:
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Ostatnio zmieniany: 2016/10/24 20:56 przez Elsi.

Ogród irysowy Ewy F 2016/10/24 22:25 #31807

• ewa f
  • ewa f Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Haniu ! Końcówka sezonu ,to u mnie zapału coraz mniej.Pokaż swoje zmagania.
Polu !Nawet mam wolny dzień ,ale siąpi. Posiedzieć się nie uda, ale popracować trochę można. Cordobę ma z 7 lat ,ale rosła w innym miejscu.
Po przesadzeniu trochę zmarniała .
Elu !Rozumiem Twój ból ,bo mój M ma tak samo.Szkoda bardzo ,że nie przyjechałaś. Poniekąd rozumiem, ale ja musiałam ,bo drzewka czekały do odbioru. Rybka jak zwykle smakowita, Pięknotka u mnie nawet nie odbiła ! Zawsze się chce to ,co niemożliwe !
Ogród irysowy Ewy F
Zapraszam , Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, zanetatacz

Ogród irysowy Ewy F 2016/10/24 23:07 #31818

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Pięknie będzie gdy drzewka wyrosną, jeszcze piekniej niż teraz......molinie są przepiękne, przyglądałam sie dzisiaj swoim trawom i dla mnie molinie to nr1, Cordoby jeszcze nie mam.
Moje calicarpy rosną w marcinach, dlatego sa zduszone, tyle lat i ledwo nad ziemie wystają.... :oops:

Ogród irysowy Ewy F 2016/10/25 15:03 #31902

• Tamaryszek
  • Tamaryszek Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • "Ogrodnictwo w zgodzie z naturą jest łatwiejsze, niż przeciwko niej"
  • Otrzymane podziękowania: 140
Cześć Ewa! Dziś znów pospacerowałam u Ciebie i tym razem daję znak życia. Widzę, że uzupełniasz liściaste nasadzenia, pięknie wyglądają o tej porze roku, te kolory... Nie chorują Ci jarząby? U mnie ciągle były z nimi jakieś problemy. Kącik z ławką bardzo udany. Gdzie ją kupowałaś? Chociaż jeśli to tekowa, to możesz nie pisać, nie na moją kieszeń one.

Ogród irysowy Ewy F 2016/10/25 23:27 #32067

• ewa f
  • ewa f Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Sierika ! Do tych zmian zbierałam się od dawna,Mam tam najsłabszy kawałek ziemi i nie zamierzam zamieniać go na rabaty bylinowe.Zbyt dużo pracy,a poza tym musiałabym doprowadzić tam wodę.Dosadziłam więc drzewa ,trawy zadołowane czekają na wkopanie na wiosnę jak uporam się z zielem i wyściółkuję.
Iza !Dobrze że się odezwałaś.Ławki stare i kupione w sieciówce jakiejś. Nawet jak tekowe,to z marnej jakości materiału.Zajarząbkowałam,bo wydały mi się bezproblemowe. Powoli kończę sezon ogrodowy,który zaliczam do udanych.Zimą czas na planowanie zostawiam.Liście będę zbierać w worki celem kompostowania . Robisz To ?
Ogród irysowy Ewy F
Zapraszam , Ewa

Ogród irysowy Ewy F 2016/10/26 21:59 #32238

• lawenda
  • lawenda Avatar
  • Wylogowany
  • Senior forum
  • Otrzymane podziękowania: 22
Ewcia, wcześniej podziwiałam Twoje irysy, dzisiaj to już nie jest ten sam ogród, z czasem nabrał uroku jakiego nie mają świeżo zakładane ogrody. W olszynkach nasadzenia wyszły świetnie, przy takiej ilości roślin, za rok nie będzie widać, że to dopiero co posadzone :silly: Teraz park w planach? :liscie Też marzy mi się posadzenie kilku... drzew, ale boje się żeby chwasty ich nie przerosły. Nazdzierałaś się tej trawy, taki kawał :bezsil Zamierzasz wyściółkować, szmatą i korą czy tylko korą? Sprawdzałam swoje liście w workach, więc te z grabu są całkiem przekompostowane po roku, z orzecha i dębu nie kompostuję, bo mowi się że potrzebują dużo czasu, sypię je w trudnych miejscach, jeszcze raz bo fajny :liscie

Ogród irysowy Ewy F 2016/10/26 22:58 #32253

• ewa f
  • ewa f Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewuś! Ja trawy nie zdzierałam, bo usuwałam z tych miejsc stare jałowce przerośnięte trawą, A to zupełnie inna kategoria utrapień ogrodnika.Mat z materiału nie stosuję.Jak na wiosnę wytępię trawsko, to rozsypię zielone pędy roślin jednorocznych/cynie ,astry ,dalie/ Już rozdrobnione poleżą na kupce do wiosny. To przykryję cienką warstwą trawy. Poza tym kupiłam rozdrabniacz do gałęzi i to ,co zostanie usunięte na wiosnę i rozdrobnione ,również przykryje puste połacie piachu. U mnie jeszcze na magnolii liście, a one w pierwszej kolejności pójdą do worków.Decyduję się na naturalny obieg materii,nawet kosztem estetyki
Jak już pójdę na odwyk w zakresie kupowania roślin, to będę namiętnie przesadzać , zwłaszcza w olszynce ,bo tam mokro i nie trzeba podlewać rotfl
Ogród irysowy Ewy F
Zapraszam , Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogród irysowy Ewy F 2016/10/26 23:06 #32256

• majek2106
  • majek2106 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1276
lawenda napisał:
Ewcia, wcześniej podziwiałam Twoje irysy, dzisiaj to już nie jest ten sam ogród, z czasem nabrał uroku jakiego nie mają świeżo zakładane ogrody. W olszynkach nasadzenia wyszły świetnie, przy takiej ilości roślin, za rok nie będzie widać, że to dopiero co posadzone :silly: Teraz park w planach? :liscie Też marzy mi się posadzenie kilku... drzew, ale boje się żeby chwasty ich nie przerosły. Nazdzierałaś się tej trawy, taki kawał :bezsil Zamierzasz wyściółkować, szmatą i korą czy tylko korą? Sprawdzałam swoje liście w workach, więc te z grabu są całkiem przekompostowane po roku, z orzecha i dębu nie kompostuję, bo mowi się że potrzebują dużo czasu, sypię je w trudnych miejscach, jeszcze raz bo fajny :liscie

Lawendo te z orzecha ( jeśli to jest włoski ) posiadają bardzo dużo garbników i sporo roślin bardzo słabo w nim rośnie a co niektóre nawet zamierają. W ten sposób drzewo pozbywa się w naturalny sposób konkurencji w postaci innych roślin.

Ogród irysowy Ewy F 2016/10/27 00:01 #32264

• ewa f
  • ewa f Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dziękuję Majek , ale z orzecha liście od lat palę
Ogród irysowy Ewy F
Zapraszam , Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): majek2106

Ogród irysowy Ewy F 2016/11/08 17:26 #34531

• Tamaryszek
  • Tamaryszek Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • "Ogrodnictwo w zgodzie z naturą jest łatwiejsze, niż przeciwko niej"
  • Otrzymane podziękowania: 140
Liście zgrabiam na rabaty, a część po prostu wrzucam do kompostownika. W tym roku dostałam dodatkowo kilka worów od sąsiadów, więc je podziurkuję, nawilżę i będą stać oddzielnie. Chcę też tak zrobić w tym roku z dębowymi (tylko je wcześniej rozdrobnić kosiarką).

Ogród irysowy Ewy F 2016/11/08 18:40 #34549

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25358
Ewo, ogród przepiękny, dojrzały :bravo :bravo :bravo
Wpisuję się :witaj bo dotąd byłam tylko cichym podglądaczem :oops:
Jeśli pozwolisz, będę zaglądać :hejka

Ogród irysowy Ewy F 2016/11/10 11:53 #34789

• ewa f
  • ewa f Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz

Tylko spadł pierwszy śnieg i już cały ogród gości . Śpią na drzewach , a w dzień grasują.

Iza ! Ja nie zdążyłam z wszystkimi liśćmi .Część jest w workach. Myślę ,ze jeszcze będzie cieplej i jeszcze coś zapakuję . Z rabat też nie wygrabiam
Vera !Ty budujesz ,a ja przebudowuję . Ogród żyje i im rośliny większe,to bardziej widać wcześniejsze pomyłki.Ale tez nic nie zastąpi starych drzew bez względu na gatunek.
Ogród irysowy Ewy F
Zapraszam , Ewa
Ostatnio zmieniany: 2016/11/10 12:13 przez ewa f.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, rispetto, Amarant, Gosia1704, chester633, Zielona Ania, zanetatacz
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.092 s.