Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród Iny

Ogród Iny 2017/10/25 19:57 #90908

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
markita w miejsce po kalinie posadziłam cyprysa. Niby taki zwyczajny a mnie zachwycił. :)

Danusia ostatnio trochę pochodziłam po ogrodniczych i popatrzyłam na te wszystkie cudeńka, szkoda tylko że ogród nie chce być z gumy. wink-3

Nowinko no to się chwalę. ;) Kupiłam Rose de Tolbiac, Bajazzo, Little Artist i Larissę. Jestem bardzo ciekawa jak sobie poradzą w moim ogrodzie.

Margo2 faktycznie ta jesień jakaś dziwna. Najgorzej, że znowu straszą mocnymi wiatrami a tych to się naprawdę boję

Dagusia miałam ostatnio zły okres. Najpierw opłakiwałam kotkę a potem żal po wyłamanej kalinie. Ale trzeba żyć dalej na złość przeciwnościom .
Oglądałam jesień u Ciebie. Robisz przepiękne zdjęcia. :)

Miejsce po kalinie jest już zajęte. Posadziłam w tym miejscu cyprysa. Niby taki zwyczajny a my się w nim zakochaliśmy. Nie wiem na czym to polega, że jakaś roślina tak nas chwyta za serce. :) W ogrodniczym wydawał nam się bardzo duży, że nawet się zastanawialiśmy czy nie zajmie za dużo miejsca a w ogrodzie zmalał :) Dopiero teraz uświadomiliśmy sobie jaka kalina była wielka. Strasznie mi jej szkoda.
Tak to w tej chwili wygląda. W pustym miejscu pod murem posadziłam Rose de Tolbiac. Trochę to potrwa, żeby widok na betoniak zniknął.

A ponieważ jednemu cyprysikowi byłoby smutno w ogrodzie, to dokupiliśmy drugiego. :) A że w ogrodzie już nie ma miejsca, to kawałek trawnika poległ. Zobaczcie jaka ta mała łezka jest rozwojowa. wink-3

i trochę jesieni

Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edulkot, VERA, chester633, zanetatacz

Ogród Iny 2017/10/25 20:07 #90912

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Piękne różyczki sobie zafundowałaś clap a już ta rozwojowa łezka z cyprysem mnie powaliła hu_rra bardzo lubię rozwojowe rzeczy wink-3
Ten kwitnący miskant to Zebrinus question w połączeniu z rudymi liśćmi buka jest śliczny :woohoo:
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

--=reklama=--

Ogród Iny 2017/10/25 20:10 #90913

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72856
Wiesz, kiedyś mnie raziły te betonowe płoty a teraz absolutnie mnie nie ruszają...Mało tego, uważam, ze gdy spatynują się, zarosną, to nie ma lepszego, jednolitego tła dla roślin. :)
Kotki żal, ale przecież to jest własnie życie - nas też to czeka, zwykła zmiana pokoleń. Wraz z wiekiem i bagażem doświadczeń, jakoś łagodniej patrzę na życie i zaczęłam sie godzić z tym, co nieuchronne.

Pozdrówka ciepłe znad filiżanki z cherbatką Royal Rum...z cytrynką! :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogród Iny 2017/10/25 20:18 #90916

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22598
Inuś cudne zakupy :bravo mnie się coraz więcej drzewek i krzewów podoba i boję się że może mi zacząć ubywać trawnika w szybszym tempie 2smiech jak u Ciebie na środku rotfl
Różyczkę Rose de tolbiac mam i jestem nią zachwycona ale u mnie dopiero drugi rok więc na razie też jeszcze szału nie ma :)
Będe sie uśmiechać do Ciebie o maleńką sadzonkę tej cudnej rozplenicy za łezką :mniam
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród Iny 2017/10/25 20:39 #90926

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23419
Inuś -płot podkreśla urodę roślin i polub go proszę -bo naprawdę fajnie wygląda ....zakupy bardzo udane i pięknie wprowadzone do ogrodu hu_rra
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród Iny 2017/10/26 21:32 #91054

• beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Otrzymane podziękowania: 5297
Nutkajczyk przystojny, a 8 z tego pod murem będziesz zadowolona. ..szybko rośnie.
Łezka. ..cuś mi się wydaje, e wiosną będzie jedno wielkie oczko pełne łez polewkamax

Ogród Iny 2017/10/27 20:09 #91142

• Zawszewiosna
  • Zawszewiosna Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2052
Inuś łezka jest świetna :)
Co do płotu betonowego zgodzę się z dziewczynami, że obrośnięty może być dużym atutem w ogrodzie. A też kiedyś nie przepadałam ;)
Róża Larisa u mnie w ogrodzie to po Kosmosie - róża nr 1. Zdrowa, cały czas kwitnie, ładny pokrój , piękne kwiaty. Oby Ciebie też tak cieszyła jak moja mnie :)

Ogród Iny 2017/10/28 12:18 #91269

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
edulkot ten miskant to Strictus. Jest trochę większy od Zebrinusa i u mnie co roku kwitnie a Zebrinusowi nigdy to się nie udało. Mój M też się dopytywał, czy łezkę będę powiększać i coś dosadzać. Z bardzo poważną miną zapewniałam, że tak już zostanie wink-3

Poll coś nie mogę się do tego mojego betoniaka przekonać. Fakt, że spełnia swoje zadanie. Zasłania przed ciekawskimi i osłania rośliny przed wiatrem i zimnem ale jak kalina rosnąca przy nim poległa i go odsłoniła, to jego widok aż mnie gryzie. :P
Teraz czekam aż cyprysik nabierze ciałka i róża urośnie, to może będzie bardziej znośnie.

Danusia sadzonkę rosplenicy masz zapewnioną . Teraz trochę późno ale na wiosnę na pewno trochę jej wykopię a może będzie jakaś siewka. W ubiegłym roku były dwie a w tym tak się rozłożyła, że trudno jej pod sukienkę zajrzeć. :) Tylko proszę, przypomnij się bo ja już mam galopujący SKS. ;)

zanetatacz zakupy też mnie cieszą, tylko że ja z tych niecierpliwych i natychmiast chciałabym widzieć efekt a tu trzeba czekać :)

beatrix+ liczę na to,że cyprysiki szybko urosną a szczególnie rozczochraniec . Lubię krzewy o takich dziwacznych kształtach. Z łezką to raczej wiosną będzie zabawnie, jak będę próbowała M przekonać, że ona się nic a nic nie powiększyła. 2smiech

Zawszewiosna Liczę,że te cztery róże, które ostatnio kupiłam , będą chciały u mnie rosnąć i cieszyć swoim wyglądem. Przy wyborze kierowałam sie właśnie opiniami Forumowiczów, bo ich doświadczenie jest bezcenne. :) Ostatnio dużo czytam o Kosmosie i żałuję, że jej też nie zamówiłam. Może przy okazji zlotu kupię ją u Choduna.

Pogoda u nas , jak w całej Polsce. Cały czas leje . Na szczęście jest dość ciepło ale na horyzoncie jakieś wiatry i ochłodzenie. Pewnie już czas na cieplejsze kapcie i ogrodowe wspominki . :) Dlatego wszystkich Forumowiczów cieplutko pozdrawiam. :buziak
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, beatrix+, zanetatacz

Ogród Iny 2017/10/28 12:51 #91276

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Inuś teraz to nawet nie pozwoliłabym Ci jej ruszać bo jej szkoda a u mnie takie późne nasadzenia ciężko przeżywają zimę więc spokojnie poczekamy do wiosny a ja już się cieszę :buziak Pada u mnie tez i wieje czyli ta gorsza strona jesieni :( a fotek dlaczego nie ma zadnych dla rozweselenia??? :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): inag1

Ogród Iny 2017/10/28 15:10 #91289

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25358
Świetny jesienny duet - przebarwiony buk ( chyba się nie mylę? ) na tle miskanta :bravo

Ogród Iny 2017/10/28 21:11 #91372

• beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Otrzymane podziękowania: 5297
Halinka, widziałam Twoje chryzantemowe dylematy u Gieni.
Może zrób doświadczenie, po przekwitnieciu chryzki przytnij ją krótko i przetrzymaj w piwnicy czy chlodniejszym pomieszczeniu, żeby ok 10 gradusów było.
2 x w miesiącu ciut podlewać tylko, żeby nie wyschla na JAMENT.

Moja Mama tak robiła, a potem z tego matecznika wiosną ukorzeniała sadzonki.

Ogród Iny 2017/10/29 10:15 #91411

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Danusiu właśnie dlatego nie ma fotek, bo pada i wieje. ;) W prognozie długoterminowej nie zapowiadają przymrozków, więc liczę jeszcze na ładne słoneczne dni, to wtedy cos jeszcze pokażę z ogrodu.

Vera tak, to jest buk. Pięknie się teraz przebarwia. Bardzo jestem z niego zadowolona , bo o każdej porze roku przyciąga wzrok

beatrix+ na to nie wpadłam, żeby przetrzymać chryzantemy w piwnicy. Boszzzzzz , człowiek się całe życie uczy. W jednym z pomieszczeń piwnicznych zimują oleandry i granaty, to chryzantemom też powinno tam być dobrze. Boję się tylko żeby nie zaczęły rosnąć, bo wiadomo że w domu nie ma tyle światła co w ogrodzie i wtedy pędy będą wyciągnięte i bardzo anemiczne. Co wtedy ? Ciągle je przycinać ? Ale i tak spróbuję. :) Mam już kilka doniczek a jak faktycznie nie będzie przymrozków, to pewnie jeszcze dokupię. Może jakaś przezimuje.
Dzięki za fajną podpowiedź. :buziak
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny
Ostatnio zmieniany: 2017/10/29 10:17 przez inag1.
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, zanetatacz

Ogród Iny 2017/10/29 14:32 #91454

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Inuś no to czekamy na to słonko razem bo to co dzisiaj za oknem to masakra jakaś :(
Danusia

WIZYTÓWKA

Ogród Iny 2017/10/30 21:30 #91677

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9960
Ja zimuję chryzantemy w gruncie
Sporo mi wymarzło, ale sporo ładnie przezimowało
Trzeba eksperymentować.
Szkoda, że wczęsniej nie zrobiłaś sobie sadzonek, ktore na wszelki wypadek przechowałabyś w domu, a rosline mateczną wtedy można było zostawić na zimę w gruncie

Ogród Iny 2017/11/01 18:58 #91851

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Róże kupiłaś bardzo ładne ,z resztą czy są brzydkie róże ? ciekawa jestem ,jak będzie się zachowywać Bajazzo .Wiele o niej czytałam pochwał ,a z wyglądu bardzo mi się spodobała :mniam a mnie przybędą 3 rozplenice ,zachodzę w głowę gdzie ja je wsadzę . :nie_wiem

Ogród Iny 2017/11/02 19:56 #91983

• Zawszewiosna
  • Zawszewiosna Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2052
Ina ja co roku chryzantemy wsadzam do ziemi. Jak przezimują to super, jak nie to trudno.
A do Rosarium to chcesz jechac na zlocie w piatek rano? Bo my przyjedziemy jak dobrze pójdzie dopiero koło południa i wtedy się wybieram po róże. Stwierdziłam, że nie odpuszczę :). Najwyżej jak nie będzie więcej chętnych to pojedziemy sami (chociaż Poll się deklarowała że mi potowarzyszy)
A propo słoneczka - to ma jeszcze w weekend zaświecić :)

Ogród Iny 2017/11/05 20:46 #92397

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9960
Dziewczyny, ja w razie czego też po południu chętnie bym się wybrała do Rosarium

Ogród Iny 2017/11/05 21:57 #92407

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16311
Tak patrzę na Twój płot i skojarzyła mi się jedna fotka.
Mój kuzyn ze Skierniewic założył sobie sad gruszowy...

Może chociaż jedno drzewko tak sobie poprowadź?

Usuń fotkę jak Cię nie zainteresowałam... :P
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Ostatnio zmieniany: 2017/11/05 21:57 przez nelu-pelu.

Ogród Iny 2017/11/06 13:02 #92481

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Danusia wczoraj było piękne słońce a dzisiaj .... :mur

Margo2 kupuję chryzantemy już kwitnące a więc za późno na zrobienie sadzonek. Spróbuję je przechować w piwnicy a jak się nie uda , to będę zamawiała pierwszy raz u Zibiego

Nowinko te nasze chciejstwa są nie do opanowania a potem głowa boli gdzie to posadzić . U mnie to chociaż jest trawnik i jest co okroić. ;)

Zawszewiosna Margo2 wstępnie jesteśmy umówione a bliżej zlotu dogadamy godzinę :)

nelu-pelu u mnie już nie ma miejsca nawet na pół drzewka ;) a Twój kuzyn to taki początkujący ogrodnik, że ma tyle wolnego miejsca w ogrodzie ? 2smiech
Fotki nie usuwaj. :)

Wcześniej kupione chryzantemy już przekwitły ,więc kupiłam nowe krecigl . Może jeszcze trochę postoją, jeżeli nie będzie przymrozków.

Jesień w ogrodzie

trzmielina dostała kolorków hu_rra

Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, zanetatacz

Ogród Iny 2017/11/06 13:57 #92485

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48182
Ja też kupiłam sobie chryzantemy przed dom. Nie mogłam się powstrzymać! Ja mam kolor taki rdzawy. Pasuje mi do elewacji. :)
Modrzew fajnie teraz wygląda taki przebarwiony, trzmielina również urocza! lubię ten czas. Za chwilę wszystko poszarzeje :(
Czas generowania strony: 0.101 s.