Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
Otrzymane podziękowania: 33598
Facelia Phacelia
Facelia jest rośliną jednoroczną z rodziny ogórecznikowatych. Naturalnie porasta tereny Kalifornii.
Wysokość 20 do 80cm, w zależności od odmiany. Łodyga zielona, sztywna, szorstko owłosiona, mocno rozgałęziona. Liście zielone, palczasto-pierzaste, karbowane, szorstkie. Kwiaty drobne lejkowate lub dzwonkowate w kolorze niebieskim, fioletowo-niebieskim lub białym. Kwitną od czerwca do września. Stanowisko słoneczne. Gleba każda byle by nie była zbyt mokra. Rozmnażanie przez wysiew nasion w kwietniu wprost na miejsce stałe. Młode siewki trzeba przerwać zostawiając odstęp 10x20cm.
Roślina jest jedną z najbardziej cenionych roślin miododajnych .
Facelię można uprawiać na nawóz zielony. Roślinę przekopuje się po 40 dniach od wysiewu.
W ogrodach najczęściej uprawia się facelię dzwonkowatą (Phacelia campanularia).
Na nawóz zielony uprawiana jest facelia błękitna (Phacelia tanacetifolia).
U nas bywa w ogrodniczym, też na wagę. Piękna jest ale w połaciach, dodatkowy bonus, że lubi się wysiać i zostać na troszkę
Obejrzałam teraz tę dzwonkowatą, o której napisała Ewa - ładniutka
Pozdrawiam - Beata
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Obejrzałam teraz tę dzwonkowatą, o której napisała Ewa - ładniutka
Też mi się spodobała. Kupiłam 20g nasionek i w kwietniu będę siała. Z tego, co ewcia napisała, nie jest kłopotliwa, tylko nie lubi wilgoci, więc w sam raz dla mnie.
Też mi się spodobała. Kupiłam 20g nasionek i w kwietniu będę siała. Z tego, co ewcia napisała, nie jest kłopotliwa, tylko nie lubi wilgoci, więc w sam raz dla mnie.
Polu i co? Udała się uprawa facelii?
Faceliowe łany w okolicach Kłodawy. Zachwycający widok
fot.11.06.2020
pozdrawiam Basia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): nowababka, nelu-pelu, janka.p