Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
Otrzymane podziękowania: 33598
Gazania Gazania
Gazania jest rośliną jednoroczną z rodziny astrowatych. Pochodzi z rejonów tropikalnych gdzie uprawiana jest jako bylina.
Wysokość do 25cm Kwiaty w kolorach białym, czerwonym, fioletowym, różowym, żółtym, kremowym, często wielobarwne. Kwitną całe lato, do przymrozków. Stanowisko słoneczne, gleba przepuszczalna, nie za mokra, ale bez przesuszenia.
Kwiaty gazanii zamykają się w godzinach popołudniowych, a w dni pochmurne nie otwierają się wcale. Charakterystyczną cechą kwiatów są barwne plamki i paski u nasady płatków.
Gazanie to niewysokie (25 cm) rośliny jednoroczne kwitnące od czerwca do października.
Doskonale nadają się na balkony, do bukietów, na kwiat cięty, do ogrodów przydomowych, do pojemników, na rabaty i skalniaki.
Gazania 'Big Kiss White Stripe'
Ostatnio zmieniany: 2016/06/29 22:18 przez Orszulka.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, Gosia1704
Bardzo lubię gazanie Może dlatego że ona ma tak jak ja gdy widzi słoneczko rozkwita w pochmurne dni się zamyka
wystarczy ją często zasilać odżywką usuwać przekwitłe kwiatostany a odwdzięczy się długim kwitnieniem
Mam taką tegoroczną
i z ubiegłego roku przechowaną w pomieszczeniu zakwitła rewelacyjnie
no i moje wysiane z nasion zakwitły ale wszystkie żółte choć różne
Pozdrawiam Izula
Ostatnio zmieniany: 2016/07/03 19:50 przez Izula.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, Gosia1704
Na wspomnianym już targu w Żołyni, u jednego ogrodnika wypatrzyłem pełną odmianę gazanii. Oczywiście kupiłem. Rosła bardzo dobrze w próchnicznej, lekko piaszczystej ziemi. Nie zamykała kwiatów nawet w dni deszczowe. Niestety, nie zebrałem nasion, a w następnym roku już jej nie spotkałem.