Maju... co do kolorku, to też miałam ten ambaras, co wpisać, bo różne źródła sobie a egzemplarz, który widziałam, w ubiegłym sezonie kwitł dość skąpo a i zdjęcia nie wyszły mi najlepsze...
oparłam się na źródłach niemieckich... a tak na marginesie kolorystykę
Rhododendron hippophaeoides ('Blue Silver' to jego selekt) opisują one jako
jasny róż do lawendowego błękitu i to chyba bardziej trafna diagnoza
Ten sezon - pod względem kwitnienia - był dla powsińskiego egzemplarza 'Blue Silver' znacznie lepszy, więc i ja miałam szersze pole do obserwacji... tyle że stanowisko tego rodka jest mocno nasłonecznione i pewnie to też ma znaczenie w odbieraniu jego kolorystyki... w każdym razie dla mnie to
bladziuchny fiolet z delikatną liliową poświatą, choć ta nie zawsze przebijała... zresztą proszę, oceń sama
'Blue Silver' w OB PAN w Powsinie... zdjęcia z
7.05.2018
Co do zestawienia... dla mnie najlepsze byłyby tu połączenia z bielą i podobnymi bladofioletowcami
Musisz jednak pamiętać
Maju o terminach kwitnienia...
rodki drobnokwiatowe kwitną wcześnie: w kwietniu bądź na przełomie kwietnia i maja... zatem nawet jeśli podsadziłabyś 'Blue Silver' 'Album Novum', nie spodziewaj się, że zakwitną równocześnie... no chyba że kolejny sezon okaże się równie szalony jak tegoroczny...
znacznie lepszym partnerem dla 'Blue Silver' będzie na ten przykład kwitnący z początkiem maja 'Cunningham's White'
Pomysł na łączenie różnych drobnokwiatowych przemawia do mnie bardziej niż podsadzanie nimi rodków wielkokwiatowych... same niewielkich rozmiarów nie będą w ten sposób ginęły w ogrodzie a jednocześnie otrzymasz interesującą plamę różnych odcieni fioletu, którą ofkoz, jeśli przyjdzie Ci fantazja, też możesz przełamać bielą albo i żółcią... acz drobnokwiatowych kwitnących na biało czy żółto jest zdecydowanie mniej... możesz też poszukać wczesnokwitnącej japonki i ją dołączyć do tego towarzystwa.
W Powsinie 'Blue Silver' ma za sąsiedztwo różową japonkę opisaną jako 'Alice' (jest parę rodkowych 'Alice' ale o tej nie znalazłam informacji) oraz jasnoróżowego rodka z zielonkawym rysunkiem, któremu z kolei tabliczki w ogóle brak...
w tym szalonym sezonie ich kwitnienie się zgrało, w ubiegłym 'Blue Silver' kwitł paroma kwiatami samotnie.
Sąsiedzi
.