Ranyyy... oszaleć idzie z tymi cętkami
Wojtku... przyznam się, że w tym przypadku zawierzyłam niemieckiej bazie, gdzie w opisie 'Regal', jak wół stoi:
ohne Zeichnung - bez rysunku, podczas gdy przy opisie 'Elite':
Punkte, dunkelrot, gering gezeichnet - kropki, ciemnoczerwone, lekko zarysowane... taa... a dodam jeszcze, że w opisie 'Victora' to pole jest puste, co ani chybi musi oznaczać, że ktoś nie mógł się do końca zdecydować: z czy bez
Rozpoczęłam zatem analizę zdjęć w necie, przejrzałam ich kilkanaście i ofkoz niemal wszystkie napotkane 'Regale' cętki miały, no może z 2 były pokazane niejednoznacznie, acz faktycznie tych cętek było mniej niż u 'Elite'... ale już w bazie niemieckiej są zdjęcia kwiatów 'Regal' (całe 2) bez cętek, jak i (5) z cętkami, co wprawiło mnie w konfuzję, no bo jak to się ma do opisu...
sięgnęłam natenczas do mojej biblii rodkowej czyli 'Różaneczników i azalii' Hanny Grzeszczak - Nowak i Piotra Murasa, gdzie... cętek się nie dopatrzyłam ani na zdjęciach 'Regal'... ani 'Elite'... noszz...
nie pozostało mi zatem nic innego, jak wrócić do źródła czyli podeprzeć się opisem odmiany podanym przez hodowcę i ujętym w
International Rhododendron Register i co? Pan Mezitt kwestię cętek u odmian 'Elite', 'Regal' i 'Victor', najoględniej ujmując, olał...
bo nie ma tam o nich nic a nic... a przecież wiemy, że u 'Elite' one są na 100%
Zatem to tyle w kwestii rozpoznawalności 'Regal' po obecności lub braku cętek na górnym płatku... jutro przeanalizuję inne aspekty identyfikacyjne... na ten moment zaś przyjmijmy, że... 'PJM Regal' posiadasz