Polypodium cambricum 'Pulcherrimum May'
paprotka walijska
'Pulcherrimum May', to odmiana paprotki walijskiej zaliczana do grupy 'Pulcherrimum'. Prawdopodobnie jest to roślina wyhodowana z zarodników odmiany
'Pulcherrimum Addison'.
W swoim katalogu z 1908 roku , May nie wspomina o tej konkretnej formie, chociaż pokazuje zdjęcie odmiany 'Pulcherrimum', która przypomina 'Pulcherrimum Addison'. Odmiana 'Pulcherrimum May' pojawiła się prawdopodobnie znacznie później.
Różnice pomiędzy paprotkami 'Pulcherrimum Addison', a 'Pulcherrimum May' nie są zbyt wyraźne. 'Pulcherrimum May' wydaje się być delikatniejsza i mniejsza z ciemniejszym kolorem liści. Dodatkowo są one bardziej stłoczone w górnej części.
Martin Rickard napisał, że jego badania nad tą grupą nie są jeszcze zakończone i zwraca uwagę jak zmienia się wygląd rośliny w trakcie sezonu. Dodał, że zbyt mocne stłoczenie listków może zamazać charakter pięknego rysunku frondu danej odmiany... z czym się całkowicie zgadzam.
W wątku o
Polypodium cambricum 'Pulcherrimum Addison', pokazałem fotki z różnych stanowisk, gdzie wyraźnie widać te różnice.
Rickard , w opisie tej odmiany dodał też, że nie jest przekonany o konieczności nadawania różnych nazw dwóm podobnym klonom...że na przestrzeni lat nadawanie nowemu pokoleniu 'Pulcherrimum' nowej nazwy wydaje się niefortunne, chyba że nowo wyhodowana roślina jest wyraźnie inna.
Mnie najbardziej razi nadawanie nazw 'nowym' odmianom
Athyrium nipponicum np. 'Regal Red', 'Purple Garden', 'Silver Falls', 'Burgundy Lace' ...ciekawi mnie kto i jak wyłapuje , weryfikuje i sprawdza te różnice, skoro ta sama odmiana na różnych stanowiskach potrafi wyglądać całkiem inaczej...?
Polypodium cambricum 'Pulcherrimum May'
.