Athyrium niponicum ''Godzilla'
(Wietlica japońska)
Żartobliwie nazywana wietlicą japońską na sterydach. Została wprowadzona do handlu w 2009 roku, ale zauważono ją dużo wcześniej, bo już w połowie lat 90-tych w amerykańskiej szkółce Plant Delight. Wyróżniała się z pośród innych kolorowych wietlic nietypowymi rozmiarami. Prawdopodobnie doszło do 'flirtu' z rosnącymi w pobliżu Athyrium filix-femina, stąd takie efekty.
Jak podaje szkółka, w której paproć została odkryta, dorasta do 36 cali...czyli 90 cm.
U mnie w ogrodzie 2 rok i jak na razie niczym szczególnym się nie wyróżnia. Ale to młoda roślina, prawdopodobnie z in vitro i być może potrzebuje czasu...a może rozmnażana w ten sposób nie powtarza do końca cech rośliny matecznej? Czas pokaże...
Bardzo jestem ciekawa, czy Godzilla prześcignie wielkością inne odmiany wietlic japońskich 90 centymetrów, powiadasz? Coś mi się nie chce wierzyć, ale obym się okazała złym prorokiem! Przy wybarwieniu dośc typowym dla Athyrium niponicum, ale z takim wzrostem, byłaby prawdziwym widowiskiem i ozdobą ogrodu!
Moja Athyrium niponicum ''Godzilla' także niczym specjalnym - póki co - się nie wyróznia... Ani wybarwieniem, ani wzrostem, choc dostała bardzo dobrą, wigotną miejscówkę. Poczekamy więc jeszcze z dwa lata i wtedy zobaczymy, czy faktycznie ma pałera w genach
P.S. Tomaszu, Twój egzemplarz jest taki biały, czy tylko na fotce?
Athyrium niponicum ''Godzilla'- jedna z kęp przesadzonych na stok paprociowy. W jego dolnej części ma dość wilgoci i lekki cień.
Jeśli chodzi o wielkość, póki co, nie szokuje, choć jest najwyższa z moich wietlic japońskich.