Jedna z niewielu odmian długosza królewskiego. Nie osiąga tak dużych rozmiarów jak gatunek, ale nadrabia ciekawym wyglądem.
Zwieńczenie blaszki liściowej i końce listków są rozwidlone lub zakończone grzebieniami.
Jak wszystkie osmundy, wymaga podłoża bardzo kwaśnego (pH 3,5 - 4) i wilgotnego.
Osmunda regalis 'Cristata' powoli stara się dogonić gatunek, ale chyba nie ma szans. Powinnam już przenieść go na obszerniejsze stanowisko...
Powyżej widać kwiaty derenia 'China Girl'.
Podczas wizyty Komisji Kolekcji Narodowych, p.prof. Zenkteler zrobiła mi mały wykład na temat pobierania zarodników długoszy. Pozyskuje się je, gdy liść zarodnionośny jest całkowicie zielony. Gdy tylko zaczyna lekko zmieniać kolor, prawdopodobnie połowa zarodników już się wysypała. Gdy widzimy je brązowe i wydaje nam się, że dojrzały, niestety, nic się już nie wysypie. Osmunda regalis 'Cristata', mimo bliskości jesieni, nadal wypuszcza liście zarodnionośne.
Myślę, że IOsmunda regalis 'Cristata' ma zdecydowanie bardziej trwałe liście od pozostałych długoszy. U mnie nie ma za dużo wilgoci ani cienia, a liście dopiero zżółkły.
Myślę, że IOsmunda regalis 'Cristata' ma zdecydowanie bardziej trwałe liście od pozostałych długoszy. U mnie nie ma za dużo wilgoci ani cienia, a liście dopiero zżółkły.
Szczerze pisząc, nie zwróciłam na to uwagi.
Ekscytujące rozwijanie pastorałów
'Cristata' robi się trochę zbyt duży na przeznaczone mu miejsce. Jesienią powędruje do innych długoszy na zalewowe, słoneczne stanowisko.
W tle, po prawej, dereń kousa 'China Girl'.