Ciekawa odmiana paprotnika szczecinkozębnego, przypisana do grupy cristatum.
Została przesłana przez znaną miłośniczkę paproci Judith Jones z Seattle do J.W. Dyce, dość trafnie oznaczona 'Caput Trifidum' i pod taką nazwą funkcjonuje, chociaż ścisłe używanie łacińskich nazw odmian nie jest już dozwolone...
Jak nazwa sugeruje, głowa/grzywa (na zakończeniach liści) podzielona jest zwykle na 3 części, co wyróżnia ją spośród znanych u nas 'Rotundato-Cristatum' czy 'Grandiceps'
Tomasz, wiadomości jet bardzo niewiele. Ja mam ją drugi sezon. Dostałem ukorzenioną rozmnóżkę i kilka rozmnóżek na liściu.
Wydaje mi się, że to będzie paproć średniej wielkości, dorastająca do 50-60 cm.
Polystichum setiferum 'Caput Trifidum' wytworzył sporo rozmnóżek, które ukorzeniam w gruncie. Jak zawsze, podsypuję góreczkę ziemi pod frondy i wciskam w nią rozmnóżki. Oba końce liści przyciskam kamieniami, lub mocuję podkówkami z metalu.
Polystichum setiferum 'Caput Trifidum' rośnie na stanowisku, które jest gorące i w pełni słoneczne do godz. 16. Mam dobre doświadczenia , jeśli chodzi o uprawę paprotników szczecinkozębnych, na takich właśnie stanowiskach, dlatego też zdecydowałam się posadzić do w takim miejscu.
W tej chwili rozpoczął wystawianie pastorałów
Cieszy mnie, bo jedna rozmnóżek, które pokazywałam jesienią, także wznowiła wegetację. Gdy się wzmocni, a upały nie będą już tak dotkliwe, przeniosę ją na inne miejsce.